AFERA 'SMS'

VARGA I CURIĆ OSTAJU U PRITVORU, A MILIJAN BRKIĆ ĆE MORATI NA USKOK Istražitelji će ispitati drugog čovjeka HDZ-a

 
Blaž Curić, Milijan Brkić, Franjo Varga
 CROPIX, Facebook

Županijski sud u Osijeku produljio je za daljnja dva mjeseca istražni zatvor Franji Vargi i Blažu Curiću, okrivljenima u aferi SMS.

Vargi, koji je uhićen 20. rujna u Belišću zbog sumnje da je za Zdravka Mamića krivotvorio famoznu SMS prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog osječkog suca, u petak je istjecao ranije određeni jednomjesečni istražni zatvor. Blaž Curić uhićen je, pak, šest dana poslije zbog sumnje da je potaknuo Vargu na kazneno djelo sprečavanja dokazivanja jer mu je, kako ga se tereti, neposredno prije uhićenja dojavio da policija nad njim provodi mjere tajnog praćenja i prisluškivanja. Prema prijedlogu USKOK-a nadležni Županijsku sud u Osijeku u petak je obojici produljio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela te da ne bi utjecali na svjedoke tijekom istrage.

A jedan od važnijih svjedoka kojega bi USKOK trebao ispitati tijekom istrage je potpredsjednik Sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić Vaso. Brkić bi s jedne strane trebao nadležnim tužiteljima objasniti svoj odnos s Franjom Vargom, kojega, kako je sam izjavio, poznaje još iz vremena dok je Varga radio u policiji. S druge strane, Brkić će gotovo sigurno biti suočen i s pitanjima koja bi trebala razjasniti detalje njegova odnosa i kontakata s Blažom Curićem, za kojega je Brkić rekao da je njegov suborac, prijatelj i kum.

Fabriciranje dokumenata

Budući da uskočka istraga nije javna, nije bilo moguće doznati ni kada bi Brkić trebao biti ispitan ni o kojim točno okolnostima. Međutim, načelne teme njegova predstojećeg svjedočenja nameću se i na temelju već dosad dostupnih informacija. Naime, Varga je, kako je Jutarnji list već izvještavao, u svojoj obrani među ostalim govorio o svom odnosu s Brkićem. Pritom je istražiteljima rekao da je i za njega odrađivao određene poslove. O čemu se točno radi, je li u pitanju bilo “fabriciranje” nekih dokumenata, kao u slučaju spomenute SMS prepiske, ili se radilo o nekim uobičajenim i posve legalnim uslugama, nije bilo moguće doznati. No, može se očekivati da će USKOK-ove tužitelje zanimati razjašnjavanje tog njegova odnosa s Vargom. Usto, istražitelji su zabilježili telefonski kontakt između Milijana Brkića i Franje Varge u tjednu Vargina uhićenja. Taj je kontakt registriran u onih nekoliko dana sredinom rujna dok je Varga bio pod tajnim policijskim mjerama. Podsjetimo, istražitelji su uz odgovarajući nalog suca istrage stavili Vargu pod mjere sredinom rujna, a mjere su pukle već 20. rujna, kada je Vargu na to upozorio tada nepoznati muškarac nazvavši ga iz zagrebačke Dubrave s neregistriranog broja mobitela. Naknadno je kao pozivatelj osumnjičen i procesuiran Brkićev kum, ujedno i vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Blaž Curić.

Analiza hard diskova

Iako nema ništa čudno u tome da je Brkić učestalo kontaktirao sa svojim sada pritvorenim prijateljem i kumom, USKOK-ove istražitelje sigurno će zanimati sadržaj njihove komunikacije kritičnog dana, 20. rujna ove godine, kada je Vargi oko 20.30 sati navečer upućena sporna dojava i kada je nešto poslije uhićen. Naime, prema informacijama koje ima Jutarnji list, Brkić i Curić kontaktirali su tog dana najmanje dva puta, jednom tijekom dana, a jednom navečer nakon sporne dojave. Imaju li ti kontakti ikakve veze s dojavom Franji Vargi, za sada se može samo nagađati. Naime, za razliku od Varge koji je iznio opširnu obranu, Blaž Curić odlučio se braniti šutnjom pa istražiteljima nije dao nikakva pojašnjenja.

Paralelno s ispitivanjem svjedoka u istrazi, policija intenzivno radi na “skidanju” i analiziranju podataka s računalne opreme, hard diskova, USB stickova i mobilnih uređaja oduzetih od Varge prilikom pretrage njegove obiteljske kuće u Belišću. Iako će za konačne rezultate ovih radnji trebati još dosta vremena, s obzirom na to da je riječ o više desetaka raznih uređaja na kojima su pohranjeni vrlo opsežni podaci, iz kruga istražitelja koji na tome rade moglo se čuti kako su već sada došli do više vrlo zanimljivih materijala koji Vargu povezuju s većim brojem osoba koje su koristile njegove usluge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:11