BUKTINJA U TROGIRU

Vatrogasni zapovjednik: ‘Ne pamtimo požar u staroj gradskoj jezgri još od 2016. ili možda 2017.‘

U požaru je život izgubio muškarac u ranim četrdesetima, a njegova partnerica teško je opečena
 Joško Ponoš/Cropix

Vatrena stihija poput one u središtu Trogira, u kojoj je život izgubio muškarac u ranim četrdesetima, a njegova partnerica teško opečena, u starom dijelu grada ne bilježi se godinama, piše Slobodna Dalmacija.

Dan poslije kišica je škropila zgarište na predjelu Pasike, gdje je požar buknuo u potkrovlju kuće oko 22 sata. Rijetki prolaznici provirivali su iza policijskih traka; umorni vatrogasci koji su probdjeli noć i dalje su, tijekom cijeloga prijepodneva i kasnije, dežurali kako se ne bi aktivirao još pokoji ugarak.

image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix

Očevici događaja još se uvijek oporavljaju od besane, stresne noći. Među prvim susjedima ima i onih kojima je stan izgorio pa su prespavali kod susjeda, ali su odbili dati izjavu. Restorančić "Kamerlengo" u neposrednoj je blizini, a evo što nam je rekao njegov mladi vlasnik Ante Pavić (20) o požaru minule noći:

– Čujte, svi ovdje znamo da je poginuli imao problema, ali je zapravo bio miran, dobar čovjek. Povremeno je nešto faturetavao, imao je neke prihode. Nismo s njim imali problema, najviše štete napravio je sam sebi. Majka mu je radila nekoć kao konobarica u našem restoranu, umrla je odavno, bila je dobra žena, kao i bivša supruga pokojnika. Eto, u ovoj tragediji barem su službe dobro reagirale, na lice mjesta u noći došli su vatrogasci, ali i djelatnici HEP-a, stvarno brzo. Oni su isključili struju da ne bi došlo do većeg zla – kaže Pavić.

Kuhar Mario Maroš iz istog restorana domeće:

– U blizini je trafostanica, a električne instalacije problematične su u cijelom starom dijelu grada, tako da svaka čast HEP-ovcima i vatrogascima. Nevolja je mogla bit' puno gora – Maroš će.

Među vatrogascima koji su na požarištu proveli noć bio je i zapovjednik operativnog područja DVD-a Trogir Marin Buble.

– Ne pamtimo požar u staroj gradskoj jezgri još od 2016. ili možda 2017. godine, ne sjećam se točno, kad je gorjelo u neposrednoj blizini Muzeja grada Trogira. Kuće su ovdje starije gradnje, da bar nije došlo do gubitka života – žali zapovjednik Buble.

image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Tom Dubravec/ Cropix

Za predio u kojem se dogodila plamena stihija susjedi govore da podsjeća na splitski Get iz njegovih opskurnih dana, prije negoli se s jačanjem turizma počeo transformirati u elitnu gradsku četvrt. Slično je i s Trogirom; dijelovi uokolo katedrale nekretnine su koje postižu visoku tržišnu cijenu, dok su kuće tek nešto dalje još uvijek nalik na sirotinjske nastambe. Što je točno prouzročilo požar, pokazat će daljnji očevid.

image
Joško Ponoš/Cropix
image
Tom Dubravec/ Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/ Cropix
image
Tom Dubravec/ Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Tom Dubravec/ Cropix
image
Tom Dubravec/ Cropix

Gradonačelnik Ante Bilić: ‘Pomoći ćemo stradalima‘

U požaru u Ulici Matice hrvatske potpuno je izgorio stan u potkrovlju, ali, nažalost, i dva susjedna. U jednom je živjela peteročlana obitelj kojoj su uskočili u pomoć prijatelji te im ustupili na korištenje apartman u blizini, dok će tročlanu familiju bez smještaja zbrinuti gradska uprava, potvrdio je gradonačelnik Trogira Ante Bilić.

I sam je bio na mjestu nesreće u noći s ponedjeljka na utorak, te najavio:

– Pomoći ćemo u sanaciji i popravcima na kući u staroj gradskoj jezgri, a obitelji bez krova ustupit ćemo na korištenje jedan od gradskih stanova onoliko dugo koliko bude trebalo. Također ćemo obiteljima u ovoj nevolji isplatiti i jednokratnu novčanu pomoć – kazao je Bilić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:52