‘nestajući trgovci‘

Velika akcija policije i USKOK-a: Uhićeno 12 osoba, doznali smo zbog čega

Od početka 2020. do sada navodno su utajili ukupno 2,6 milijuna kuna na PDV-u

Ilustracija uhićenja

 Damjan Tadic/cropix

Ukupno 12 osoba osumnjičeno je u najnovijoj akciji policije i Uskoka koja je bila usmjerena protiv lanca utajivača poreza, no na kraju je završila i optužbama za primanje mita.

Nakon višemjesečnih tajnih istražnih radnji policija je jutros krenula u uhićenje ukupno 12 osoba zbog optužbi da su u protekle dvije godine, od početka 2020. do sada, utajili ukupno 2,6 milijuna kuna na PDV-u, koristeći metodu tzv. nestajućeg trgovca. Policija je tijekom istražnih radni koristila i tzv. posebne dokazne radnje, odnosno, tajno su se uz sudske naloge snimali razgovori osumnjičenika te ih se tajno pratilo.

No tijekom tajne predistrage, dok su zbog optužbi za utaju poreza snimali jednoga obrtnika, policija i Uskok došli su do dokaza kako taj obrtnik podmićuje jednoga referenta u HEP Toplinarstvu. Referent koji je radio u komisiji za nabavu HEP Toplinarstva navodno je dobivao novac kako bi obrtniku odavao povjerljive podatke iz natječaja te mu tako omogućio da dobije poslove građevinske obnove na natječajima koje je HEP Toplinarstvo raspisivalo.

Tijekom dana osumnjičenici će biti ispitani na Uskoku, nakon što su ih kriminalisti iz Bjelovara, koji su s Uskokom radili na slučaju, danas ujutro predali pritvorskom nadzorniku na Oranicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 02:52