BROD OČAJNIKA

Velika akcija spašavanja kod Mljeta: Obalna straža spašava 65 emigranata. Dvije osobe nalaze se u teškom stanju!

U područje spašavanja upućen je brod Obalne straže RH 'Hrvatska Kostajnica'
 MORH

7:45 - Brod Obalne straže "Hrvatska Kostajnica" stigao je u nedjelju oko 22 sata u pomoć 65-orici azijsko-afričkih imigranata na motornoj jedrilici u području ZERP-a, južno od Mljeta, koja zbog kvara na motoru već dva dana pluta na moru, izvijestilo je rano jutros Ministarstvo obrane na svojim internetskim stranicama.

Posada broda Obalne straže zasad ne može utvrditi tko je zapovjednik motorne jedrilice jer se nitko od putnika ne želi izjasniti, a budući da se jedrilica nalazi u međunarodnim vodama, pripadnici Obalne straže ne mogu postupati bez privole zapovjednika jedrilice.

21:04 Pripadnici Obalne straže RH sudjelovali su u dramatičnoj akciji spašavanja 65 osoba iz motorne jedrilice Maria Drink, koja je ostala bez pogona na području ZERP-a - u vodama južno od otoka Mljeta. Utvrđeno je da se radi o mlađim muškarcima podrijetlom iz Sirije, Afganistana, Somalije i Egipta.

Oko 9 sati Županijski centar 112 dobio je dojavu na lošem engleskom s poteškoćama u konverzaciji o tome da u vodama kod Mljeta pluta jedrilica pokvarenog motora, na kojoj je 65 ljudi kojima je ponestalo hrane i vode. Još uvijek nije poznato pod čijom zastavom plovi jedrilica kojoj je u pomoć pritekao turski brod koji se našao u blizini.

Bez ozlijeđenih

Posada broda uz imigrante je bila od 12 do 17 sati, opskrbivši ih jelom i pićem - izvijestila je Josipa Perica Kojundžić iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture RH, dodavši kako je jedrilica nađena kako pluta 47 nautičkih milja južno od Dubrovnika. U akciji nije bilo ni preminulih ni ranjenih, pa nije bilo potrebe za liječničkom intervencijom dubrovačke ili splitske bolnice.

Iz Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci izvijestili su kako je u izviđanje na lice mjesta u nedjelju poslan zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva PC-9, a brod Obalne straže RH “Hrvatska Kostajnica” do brodolomaca je doplovio nešto iza 22 sata, pruživši putnicima prvu pomoć. Jedrilica navodno pluta akvatorijem već dva ili tri dana.

Ruta za ilegalce

Na teren su izašla policijska plovila iz Dubrovnika i s Lastova, a pretpostavlja se da će jedrilica s imigrantima vjerojatno biti otegljena u Dubrovnik u ranim jutarnjim satima ponedjeljka.

Ovo nije prvi put da južni Jadran služi kao imigracijska ruta za prijevoz ilegalnih putnika prema Italiji i dalje u zapadnu Europu. Kapetan jedrilice navodno je ranije napustio plovilo, no ta informacija nije službeno potvrđena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:07