ISTRAGA

VELIKA AKCIJA USKOK-a Osumnjičeno 11 osoba, među njima i ravnatelj Parka prirode Kopački rit te šef Nacionalnog parka Brijuni

 
Policija / Ilustracija
 Damir Krajač / CROPIX

Uskok je temeljem policijske kaznene prijave zbog krivlolova, podmićivanja i zapošljavanja bez javnog natječaja pokrenuo istragu protiv jedanaest osoba među kojima su policijski službenici, ribarski inspektor te ravnatelji parka prirode Kopački Rit Tomislav Bogdanović i nacionalnog parka Brijuni Marno Milotić.

Prvoosumnjičeni 52-godišnji policajac granične policije Beli Manastir navodno je zlouporabio svoj položaj ustupajući suosumnjičenom 67-godišnjaku podatke o rasporedu rada policijskih službenika s ciljem njegovog nesmetanog ribolova i izbjegavanja policijske granične kontrole.

Osim toga terete ga da je trgovao svojim utjecajem pokušavajući kod carinika ishoditi da ne kazne osumnjičenog 50-godišnjaka uhvaćenog u prelasku državne granice s ribarskom opremom skrivenom u vozilu.

Granični policajac osumnjičen je da je počinio još jednu zlouporabu nakon što je njegov vršnjak, inače šestoosumnjičeni uhvaćen u prijevozu odstrijeljene divljači bez dokumentacije.

Uz te zlouporabe je koristeći svoj autoritet navodno uključio još dvoje policijskih službenika - 29-godišnjeg policajca i 32-godišnju policajku iz postaje Beli Manastir koji su otkrili da šestoosumnjičeni u automobilu prevozi odstrijeljenu divljač bez dokumentacije.

Prvoosumnjičenog 52-godišnjeg policajca terete da je pritom poduzeo više radnji s ciljem da njegov vršnjak ne bude kažnjen pa je nazvao lovnika u lovačkom društvu iz Kneževih Vinograda i zatražio od njega da za šestookrivljenog naknadno sačini dokumentaciju za lov.

Fazana, 121017.
Marno Milotic, novi je ravnatelj Nacionalni Park Brijuni
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Šebelić / HANZA MEDIA
Marno Milotić, NP Brijuni

Dvojica policajaca potom su po nalogu 52-godišnjeg policajca u evidencijama zabilježili da je šestoosumnjičeni nakon lova imao urednu lovnu dokumentaciju.

Istragom je obuhvaćen i drugosumjičeni 50-godišnjak kojeg terete da je 52-godišnjem ribarskom inspektoru iz Ministarstva poljoprivrede dao mito u robi kako bi izbjegao sankcioniranje za protuzakoniti ribolov. Inspektor protiv njega nije pokrenuo prekršajni postupak iako je to bio dužan te je, unatoč sumnji, na višim instancama zatražio obustavu postupanja prema jednom ribaru.

Policija je osumnjičila i ravnatelja parka prirode Kopački Rit za zlopurabu položaja jer je navodno na mjesto čuvara prirode zaposlio petoosumnjičenog 48-godišnjaka na njegov poticaj i mimo zakonskih propisa jer mu je prije polaganja omogućio uvid u pismeni ispit.

Ravnatelja Kopačkog Rit terete i da je, koristeći dobre poslovne odnose s ravnateljem Brijuna, zatražio da zaposli njegova nećaka bez javnog natječaja, što je ravnatelj Brijuna i učinio.

Policija je, ne navodeći identitet osumnjičenika, izvijestila na svojim internetskim stranicama da je Uskoku podnijela prijave zbog zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita i trgovanja utjecajem te devet osumnjičenih predala pritvorskom nadzorniku. Napominju da su osumnjičeni policijske službenici do daljnjega udaljeni iz službe.

Uskok je izvijestio na svojim stranicama da je predložio određivanje istražnog zatvora za trojicu okrivljenika.

Nacionalni park Brijuni izvijestio je da njihov ravnatelj nije jedan od uhićenih.

"Ovo je katastrofa, sve demantiram! Nisam uhićen, niti sam ikada bio uhićen. Ja i moja ustanova o cijelom ovom slučaju nemamo nikakvih saznanja", rekao je ravnatelj NP Brijuni Marno Milotić za Glas Istre dodajući kako prema njegovim saznanjima nećak ravnatelja PP Kopački rit nije mimo javnog natječaja zaposlen u NP Brijuni.

Tko je ravnatelj Nacionalnog parka Brijuni

Ravnatelj Javne ustanove Nacionalni park Brijuni je 35-godišnji dr.sc. Marno Milotić iz malog mjesta Gologorica nedaleko Pazina koji je na to mjesto došao 2017. godine kao najmlađi ravnatelj NP Brijuni ikada.

Njega je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike imenovalo na to mjestu, a bio je najbolji među sedam kandidata koji su se javili na natječaj. U dosadašnjem vođenju parka, posebno je u medijima bio je protiv dovođenja koncesionara koji bi trebali ulagati i preuzeti vođenje hotelskog sektora na otočju.

Inače, Milotić je završio Šumarski fakultet u Zagrebu gdje je radio kao asistent, odnosno znanstveni novak. Tu je radio šest godina na Zavodu za zaštitu šuma i lovno gospodarenje. Prije javljanja na natječaj bio je na burzi rada jer je mu kao znanstvenom novaku zbog koeficijenata i satnice na sveučilištu nisu mogli produžiti ugovor. Javio se na sve natječaje koje je tada raspisalo Ministarstvo zaštite okoliša za nacionale parkove i parkove prirode, a na intervjue je pozvan za vođenje Brijuna i NP Sjeverni Velebit. Na kraju je izabran za Brijune. (Barbara Ban)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2023 15:36