NICOTIANA 3

VELIKA AKCIJA USKOKA I POLICIJE PROTIV 'DUHANSKE MAFIJE' Uhićeno je čak 12 osoba sumnjiče se da su prokrijumčarili u Hrvatsku čak 52 tone duhana

 
 Policijska uprava koprivničko-križevačka

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) javlja da je u utorak započeo je istragu protiv devetorice hrvatskih državljana, jednog bosanskohercegovačkog državljanina te dvojice slovenskih državljana zbog osnovane sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja, izbjegavanja carinskog nadzora u sastavu zločinačkog udruženja i nedozvoljene trgovine u sastavu zločinačkog udruženja te da su si počinjenjem tih kaznenih djela priskrbili protupravnu imovinsku korist od najmanje dva milijuna kuna i državni proračun Republike Hrvatske oštetili za najmanje 31 milijun kuna.

Osnovano se sumnja da je u razdoblju od ožujka do listopada 2019. godine na području Zagreba, Koprivničko-križevačke županije, Bjelovarsko-bilogorske županije prvi okrivljenik (1972.) u zajedničko djelovanje povezao drugog (1975.), trećeg (1997.), četvrtog (1998.), petom (1994.), šestog (1988.), sedmog (1984.), osmog (1975.), desetog (1998.) i dvanaestog (1970.) okrivljenika te posredstvom drugog, devetog (1976.) i desetog okrivljenika dogovarao kupnju i kupovao prešani duhan u Njemačkoj.

Policijska uprava koprivničko-križevačka

Osim toga, prvi je okrivljenik koordinirao i organizirao prijevoz duhana te njegovo unošenje u Hrvatsku uz neistinitu dokumentaciju. Također, osiguravao je i organizirao transfer novčanih sredstava, organizirao je istovar prevezenog duhana te odredio uloge ostalih okrivljenika, a sve u cilju stjecanja nepripadne materijalne koristi prodajom tog duhana na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.

Nakon što je prvi okrivljenik u više navrata dogovorio kupnju i ilegalan unos većih količina prešanog duhana, čiju su nabavu uz njega financirali drugi, petom i šesti okrivljenik, u svrhu prijevoza duhana preko hrvatsko-slovenske granice prvi, treći i četvrti okrivljenik angažirali su devetog i dvanaestog okrivljenika i osiguravali im neistinitu popratnu dokumentaciju.

Policijska uprava koprivničko-križevačka

Po dovozu duhana na područje Zagreba, sedmi je okrivljenik u dogovoru s prvim, trećim i četvrtim okrivljenikom osiguravao prostor za skladištenje, a osmi je okrivljenik u dogovoru s njima istovarivao duhan. Drugi je okrivljeni u dogovoru s prvim, trećim, četvrtim okrivljenikom U svrhu pripreme duhana za daljnju preprodaju angažirao devetog i desetog okrivljenika.

Na taj način je u više navrata na područje Hrvatske prokrijumčareno više od 52 tone duhana, dok je u jednom navratu pokušan unos više od 13 tona duhana koji je prilikom nadzora i postupanja službenika Carinske uprave Ministarstva financija oduzet na stalnom graničnom prijelazu Lupinjak.

Policijska uprava koprivničko-križevačka

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio istražni zatvor protiv sedmorice okrivljenika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:06