BROJNA UHIĆENJA

Velika policijska akcija diljem Europe: Pao albanski narkokartel, prali su novac i u Hrvatskoj

U akciju su bili uključeni PNUSKOK i ŽDO Zagreb, a sumnja se da je novac od kokaina opran kroz tvrtke osnovane u Španjolskoj i Hrvatskoj

Ilustracija

 Clara Margais/AFP

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo i hrvatski policijski USKOK sudjelovali su u međunarodnoj akciji koja je uključivala pravosudna tijela i tijela za provedbu zakona sedam zemalja i u kojoj je razbijena jedna od najaktivnijih europskih mreža, a radi se o mreži krijumčara albanskoga govornog područja.

"Možemo potvrditi da Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pruža međunarodnu pravnu pomoć u navedenoj međunarodnoj akciji u koju je uključeno više država. U tijeku su pretrage stanova i poslovnih prostora na području Republike Hrvatske", potvrdili su iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu za Jutarnji.

Tijekom utorka u Belgiji i Španjolskoj pretresi su obavljeni na više od 80 mjesta i uhićeno je 45 osumnjičenih, a ova mreža sumnjiči se da je novac od droge prala kroz osnivanje tvrtki i u Hrvatskoj. Priopćio je to u utorak Europol, navodeći da se, osim u Belgiji i Španjolskoj, niz akcija odvijao i u Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj te da je u akcijama sudjelovalo oko 600 službenika agencija za provođenje zakona.

image
Pierre Adriaenssens/Savezna pravosudna policija Belgija

Eurojust je uspostavio koordinacijski centar da bi omogućio suradnju između uključenih pravosudnih tijela, a Europol je organizirao intenzivnu razmjenu informacija i dokaza potrebnih za pripremu završne faze istrage, dok su dvojica stručnjaka angažirana kako bi olakšala transnacionalne policijske operacije, koristeći mobilne urede na licu mjesta. Osumnjičeni su navodno prevozili kokain iz Latinske Amerike u razne europske luke, organizirajući transport avionima, plovilima, automobilima i kamionima te vodeći trgovinu na veliko.

Španjolska i druge države članice EU korištene su za pranje postupaka njihove trgovine. Operacija, koju su na međunarodnoj razini koordinirali Europol i Eurojust, bila je kulminacija višemjesečnog pomnog planiranja između tijela za provedbu zakona i pravosudnih tijela u pripremi akcije. Zajednički istražni tim (JIT) uspostavljen je između Belgije i Španjolske prošle godine, uz aktivnu pomoć Eurojusta i Europola.

Istrage u Španjolskoj počele su 2018. godine, uhićenjem visokopozicioniranog člana organizirane kriminalne skupine koji se trenutačno nalazi u istražnom zatvoru. Osim toga, u Europolu je uspostavljena Operativna radna skupina (OTF) za udruživanje istražnih resursa i stručnosti te razvoj istrage na međunarodnoj razini. U Belgiji su počele istrage nakon zapljene droge i velikih količina kemikalija u rujnu 2020., korištenih za pretvorbu i očuvanje kokaina u svrhe trgovanja. S osumnjičenicima se povezuju velike količine kokaina zaplijenjene tijekom raznih pretresa diljem Europe tijekom posljednjih godina.

Ova kriminalna mreža visoke razine osnovala je niz poduzeća u različitim zemljama za pranje profita, uključujući Hrvatsku i Španjolsku. Članovi su redovito putovali u Dubai, Meksiko i Kolumbiju da bi dogovorili svoje ilegalne poslove i koristili su šifrirane komunikacijske alate za koordinaciju aktivnosti. Osim zagrebačkog ŽDO-a i PNUSKOK-a, sudjelovali su i njemački Federalni ured kriminalističke policije te Državni ured kriminalističke policije Hamburg.

Iz Italije u akciji su sudjelovali Okružna uprava za borbu protiv mafije u Firenci, Istražni odjel za borbu protiv mafije i karabinjeri. Španjolska je u akciji sudjelovala s Istražnim sudom br. 2 Palma de Mallorca; Uredom javnog tužitelja Balearskih otoka, Uredom javnog tužitelja protiv korupcije i organiziranog kriminala, Civilnom gardom, Nacionalnom policijom, a Nizozemska je uključila Ured državnog tužitelja i nacionalnu policiju. U akciju je bio uključen i FBI.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:37