EPPO ISTRAŽUJE

Velika policijska akcija u Zagrebu zbog Geodezije, doznajemo zbog čega: Nisu u pitanju samo auti i jahte

U četvrtak rano ujutro počela su privođenja i pretresi
Zgrada u kojoj živi profesor Pribičević
 Zeljko Puhovski/Cropix/
16:11

Kako neslužbeno doznajemo, optužbe zbog kojih je policija jutros pretraživala stanove dvadesetak osoba među kojima i onaj profesora Zagrebačkoga geodetskoga fakulteta Boška Pribičevića puno su šire od onih za malverzacije s terencem i jahtom i odnose se na sumnje za namještanje poslova izrade projekata teških oko više od 4 i pol milijuna eura.

Naime, pretrage su obavljene kako bi se potkrijepile ili demantirale sumnje da je Pribičević od 2019. nizu tvrtki namjestio pobjeđivanje na natječajima za izvođenja projekata analiza zaštite od potresa i slično, te da je za to dobio i tražio mito u postotku od vrijednosti poslova čije je dobivanje namjestio.

Upravo zbog ovakvih optužbi pretrage su obavljena na dvadesetak adresa jer se radi o tvrtkama i njihovim vlasnicima za koje se sumnja da im je Pribičević namjestio poslove.

Kako pak neslužbeno doznajemo, među za EPPO spornim projektima nalazi se Multisenzorsko zračno snimanje Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa, te slični projekti koji su financirani iz europskih fondova.

15:29

Jutros je pretražen stan profesora Boška Pribičevića za kojeg se sumnja da je varao s korištenjem EU novca.

image
Zeljko Puhovski/Cropix
image
Zgrada u kojoj živi profesor Pribičević
Zeljko Puhovski/Cropix
15:24

Policija je jutros po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) započela pretrage kod dvadesetak osoba i poduzeća u sklopu istražnih radnji koje provode zbog sumnji na nezakonitosti pri korištenju novca iz EU fondova na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

Kako neslužbeno doznajemo pretražen je i stan profesora s toga fakulteta Boška Pribičevića o kojemu je ekstenzivno pisao portal Telegram.hr zbog sporne nabavke Land Rover terenca te jahte koji su nabavljeni za potrebe fakulteta, no navodno su korišteni za osobne potrebe, a jahta, koja je trebala biti korištenja za podmorske istraživanja, čak je iznajmljivana turistima. Iz EPPO su objavili kako su u tijeku pretrage.

"EPPO provodi hitne dokazne radnje na Geodetskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu zbog sumnje na subvencijsku prijevaru i koruptivne aktivnosti.

Ove hitne dokazne radnje provode se u sklopu kriminalističkog istraživanja koje EPPO provodi u suradnji s Policijskim nacionalnim uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK).

Navedene aktivnosti provode se protiv više hrvatskih državljana koje se sumnjiči za počinjenje kaznenih djela subvencijske prijevare i koruptivnih kaznenih djela na štetu financijskih interesa Europske Unije.

O daljnjem postupanju u predmetnom slučaju javnost će biti pravodobno obaviještena.", izvijestili su Europski tužitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 02:43