ZLOČINAČKO UDRUŽENJE

VELIKA POLICIJSKA AKCIJA Uhićenja i pretresi stanova po čitavom gradu, uhićeno 14 osoba, saznali smo o čemu je riječ i tko je bio mozak operacije

USKOK u suradnji s kriminalističkom policijom provodi akciju tijekom koje je dosad na području Zagreba uhićeno 14 osoba osumnjičenih za utaju poreza
Zaplijenjeni novac i Porsche
 MUP

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta u suradnji sa kriminalističkom policijom proveo je veliku akciju usmjerenu protiv utajivača poreza.

Kako doznajemo, USKOK i krim policija priveli su tijekom jutra veću skupinu osoba koje sumnjiče za takozvane porezne prijevare, odnosno utaju PDV-a.

Uhićenja i pretrage stanova i dalje su u tijeku, a doznajemo da je najveći dio akcije proveden na zagrebačkom području.

Kako doznajemo, među osmnjičenim osobama za varanje s PDV-om su supružnici Mirjana i Ivan Ušljebrka, koji su ujedno bili i mozak cijele operacije.

U poslijepodnevnim satima policija se o velikoj akciji PNUSKOK-a oglasila i priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

Policijski službenici PNUSKOK-a, Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su, u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli dva kriminalistička istraživanja nad 14 osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te više kaznenih dijela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Prvim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je osam osoba te je utvrđeno da su 58-godišnjak i 55-godišnjakinja (oboje hrvatski državljani) kao odgovorne osobe i stvarni voditelji poslovanja trgovačkog društva, u periodu od listopada 2016. godine do kraja siječnja 019. godine, na području Zagreba i Siska povezali u zajedničko djelovanje šest hrvatskih državljana starosti 56, 52, 28, 46, 52 i 40 godina, a sa ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem poreza na dodanu vrijednost u odnosu na trgovačko društvo gore navedenih odgovornih osoba. Spomenutih šest hrvatskih državljana su sve voditelji poslovanja u više trgovačkih društava.

MUP
Zaplijenjeni Porsche

Naime, 58-godišnjak i 55-godišnjakinja su angažirali trgovačka društva u kojima su radila navedena šestorica hrvatskih državljana, u okviru nabave čeličnih armatura od prodavatelja iz inozemstva i daljnje prodaje te robe na tržištu Republike Hrvatske. U poslovanju je prikazano kako je trgovačko društvo 58-godišnjaka i 55-godišnjakinje čelične armature kupilo u Republici Hrvatskoj, upravo od trgovačkih društava u kojima su bila zaposlena navedena šestorica hrvatskih državljana. Njihova su trgovačka društva služila za primanje uplata, transferiranja dijela uplaćenog novca na račune prodavatelja čeličnih armatura u inozemstvu te izdavanje nevjerodostojnih računa u kojima je neosnovano prikazan iznos PDV-a.

Drugim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je šest osoba. Utvrđeno je kako je, u periodu od travnja 2016. godine do kraja siječnja 2019. godine na području Zagreba i Siska, 52-godišnji hrvatski državljanin, kao stvarni voditelj poslovanja više trgovačkih društava, povezao u zajedničko djelovanje četvero hrvatskih državljana, starosti 70, 47, 24 i 28 godina te 55-godišnjaka slovenskog državljanstva, sa ciljem stjecanja nepripadne materijalne koristi za sebe i druge neosnovanim umanjenjem poreza na dodanu vrijednost za trgovačka društva u kojima je bio voditelj poslovanja. Poslovanje se također odnosilo na trgovanje čeličnim armaturama.

MUP
Zaplijenjeni novac

Naime, 52-godišnjak je, u cilju prikrivanja vlastitog svojstva u tim društvima, pronalazio osobe koje će formalno obnašati funkcije odgovornih osoba. Potom je kao djelatnost trgovačkih društava odredio nabavu čeličnih armatura iz inozemstva i njihovu daljnju prodaju trgovačkim društvima na području Republike Hrvatske. Spomenuti 52-godišnjak je, temeljem predujma kojeg su trgovačka društva uplaćivala za nabavu čeličnih armatura, organizirao njihovu plaćanje i nabavu od dobavljača iz inozemstva. Inozemna trgovačka društva su sačinjavala međunarodne tovarne listove radi isporuke robe u Republiku Hrvatsku, s naznakom da su naručitelji i primatelji trgovačka društva u kojima je 52-godišnjak bio voditelj poslovanja. Time je lažno prikazano da su ta društva međusobno trgovala, a sa ciljem izbjegavanja obveze uplate PDV-a.

Navedenim kaznenim djelima je počinjena šteta u ukupnom iznosu od oko 75 milijuna kuna jer nisu uplaćena dužna porezna davanja na ime PDV-a naplaćenog prodajom čeličnih armatura u korist državnog proračuna.

MUP
Zaplijenjeni predmeti

Tijekom današnjeg dana 14 osumnjičenih osoba je uhićeno na području policijskih uprava zagrebačke i sisačko-moslavačke. Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta su podnesene dvije kaznene prijave zbog počinjenih kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te više kaznenih dijela pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja.

Policijski službenici Službe za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u suradnji s policijskim službenicima PU zagrebačke, PU bjelovarsko-bilogorske, PU sisačko-moslavačke, PU karlovačke, PU šibensko-kninske i PU virovitičko-podravske, a na temelju naloga Županijskog suda u Zagrebu, provode dokazne radnje pretraga osoba, pretraga domova i drugih prostorija, pretraga poslovnih prostora i pretraga vozila. U do sada provedenim pretragama uz potvrdu privremeno je oduzeta poslovna dokumentacija i osobna vozila. Osumnjičeni će tijekom današnjeg dana biti predani pritvorskom nadzorniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 06:12