EKSKLUZIVNO OTKRIVAMO

VELIKA PREVARA MAME ŠOLE I SINOVA Maskirali banku u turistički ured da bi dobili HBOR-ov kredit

Kad su HBOR-ovci došli u Split, čekali su ih natpisi i pultovi turističke agencije, kad su otišli - natpisi su nestali
 CROPIX

Početkom srpnja 2008. godine otvorena je poslovnica Karlovačke banke u Splitu, nedaleko od rive, na početku Poljane kneza Trpimira. Poslovnicu je otvorio, kako su tada s ponosom isticali iz Kabe, najveći as hrvatskog tenisa, wimbledonski pobjednik i dioničar Karlovačke banke Goran Ivanišević, a prisutan je bio i drugi, također poznati dioničar, nogometaš Dario Šimić.

Međutim, ono što Ivanišević i Šimić tada nisu znali, a vjerojatno nisu saznali ni do danas, jest da je Karlovačka banka uselila svoju poslovnicu u poslovni prostor koji je prethodno kupljen sredstvima kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj, i to iz programa turizma. Poslovnica banke, naravno, teško može proći kao neka vrsta turističkog projekta.

Varka s Venditom

Međutim, Marija Šola i njezini sinovi, Sandi, Tomislav i Petar Šola, koji su sada redom okrivljeni u aferi Kaba, osmislili su način kako doći do “jeftinog” novca HBOR-a. Svojoj privatnoj tvrtki Vendita d.o.o. proširili su djelatnost na turističke usluge, napravili projekt poslovanja za turističku agenciju i zatražili kredit HBOR-a u spomenutom programu. I dobili su ga. Čak 12,7 milijuna kuna. Bio je to prvi radni dan u 2008. godini.

Većina ishođenih sredstava, nešto više od 10 milijuna kuna, poslužila im je, u skaldu s projektom, za kupnju poslovnog prostora u Splitu. Ostatak se odnosio na obrtna sredstva i druge troškove poslovanja turističke agencije. Nikome u HBOR-u tada nije bilo čudno da jednoj potpuno novoj turističkoj agenciji treba čak 500 četvornih metara poslovnog prostora. Dapače, očito su znali da će se dijelovi tog prostora davati u najam.

Pravo je pitanje, međutim, jesu li odgovorne osobe u HBOR-u znale da će se cijeli prostor iznajmiti?

Naime, prostor koji je kupljen od Gradske banke Osijek tada u stečaju, u cijelosti je dan u najam Karlovačkoj banci, a ta ga je banka djelomično dala u podnajam osiguravajućim kućama, jednom leasing društvu...

Dakle, Vendita u vlasništvu Tomislava i Petra Šole od nekretnine kupljene kreditom HBOR-a za turizam ostvarivala je čiste prihode od iznajmljivanja prostora Kabi.

Teatar u Velom Mistu

Kako je to moglo proći? Kontrolira li HBOR svoje kreditne plasmane? Da kontrolira. Kontrolirao je i ovaj kredit. Kontrolori HBOR-a iste su godine, potkraj studenog, obišli novu turističku agenciju u središtu Splita. I bili su zadovoljni viđenim.

Naime, na licu mjesta mogli su se uvjeriti kako u istom prostoru banka i turistička agencija mogu fantastično zajedno funkcionirati. Na ulazu ih je uz oznake Karlovačke banke dočekao i natpis “Vendita d.o.o. i Ban Tours”. Ljubazna zaposlenica na šalteru Kabe obavijestila ih je da u istom prostoru, za susjednim pultom mogu odabrati i turističke aranžmane, europska i prekooceanska putovanja, ljetovanja na Jadranu...

Rokovnik s istinom

Prospekti sa šarolikom ponudom bili su uredno poslagani i po poslovnici banke i po “turističkom uredu”. I poslovna dokumentacija je “štimala”. Vendita je od početka godine imala potpisan ugovor o suradnji s renomiranom turističkom agencijom Ban Tours, koja je uz ostale surađivala i s HRS-om u čijem je čelništvu bio i Sandi Šola.

Činjenicu da je većina poslovnog prostora dana u najam banci, osiguranju i slično kontrolorima HBOR-a nije bila prepreka za pozitivnu ocjenu poticajnog kredita za turizam. A već sljedeći dan i ovo malo slovo t od turizma ponovno je nestalo. Čim je kontrola završila, maknuti su turistički prospekti, uklonjen je natpis Vendita i Ban Tours s ulaza, nestala su sva obilježja turističke agencije. Ostala su samo dodijeljena sredstva HBOR-a.

I sve bi možda i ostalo na tome da Marija Šola nije pedantno u svoje notese bilježila sve što je radila i planirala. A pri prošlogodišnjem uhićenju i provedenom pretresu kod nje su istražitelji, kako smo već izvještavali, pronašli te rokovnike. U njima je, doznajemo, i dio “posvećen” turističkoj agenciji Šolinih.

Upravo njezine bilješke ukazuju ne samo na to da su u HBOR-u znali za nenamjensko korištenje sredstava nego i na to tko im je u HBOR-u pružao “podršku”. Naime, Marija Šola vlastoručno je u rokovniku zabilježila da se 19. studenoga 2008. sastala s određenim osobama iz HBOR-a. Navela je i njihova imena.

Prenamjena i troškovi

U nastavku je zapisala dane u tjednu, odnosno datume 27. ili 28. studenoga kada treba očekivati kontrolu, te je naznačila što sve za to treba pripremiti i čime opskrbiti poslovnicu banke da bi se dijelom pretvorila u agenciju. Kontrola je uistinu bila 27. studenoga. A sve troškove privremene prenamjene prostora nije platila privatna tvrtka Šolinih Vendita, nego Karlovačka banka.

I policajac Milijan Brkić letio u Atenu

Zanimljiv primjer trošenja sredstava Karlovačke banke u suradnji s Ban Toursom dogodio se 2007. Te se godine u Ateni odigravalo finale Lige prvaka, a Uprava Kabe odlučila je počastiti svoje partnere i prijatelje plaćanjem troškova za odlazak na taj nogometni spektakl. Jednoipoldnevno putovanje avionom organizirao je Ban Tours kojemu je Kaba za “svoja” 62 gosta platila račun od 352.000 kuna.

U tome ne bi gotovo ništa bilo sporno, trošila su se sredstva za reprezentaciju banke, da se na popisu putnika nije našlo nekoliko “odabranih” gostiju koji se na njemu nisu smjeli naći. Radi se o visokim službenicima policije i tajnih službi, te drugih državnih institucija. Na letu za Atenu, koji je po glavi stajao više od 5000 kuna, bili su primjerice tadašnji naležnik PU splitsko-dalmatinske Ivan Merćep, bio je i tadašnji potpredsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivan Gotovac, uhićen svega mjesec i pol dana kasnije u aferi Maestro, a u ekipi su bili i tadašnji pomoćnici ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Josip Jurčević i u zadnje vrijeme nezaobilazni aktualni glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić Vaso. Jesu li putovali iz sigurnosnih razloga ili zbog poslovnih donosa nismo uspjeli doznati.





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 19:13