ŠAKAČKI OBRAČUN

VELIKA TUČNJAVA OSMAŠA, DOŠLA I POLICIJA Zbogmobitela mu počupala kosu, on ju jeizudarao, a nitko od učenika nije reagirao

Incident je izbio jer su djevojčici uzeli mobitel pa s njezinoga Faceebok profila slali ljubavne poruke drugim dječacima
 Robert Fajt / EPH

Zbog šakačkog obračuna koji se u petak dogodio u Netretiću, malom mjestu nedaleko od Karlovca, morala je intervenirati policija i hitna liječnička služba.

Tučnjava se nije dogodila u mjesnom kafiću u sitne noćne sate i vinovnici nisu lokalni “veseljaci” nego učenici osmog razreda osnovne škole, koji su žestoko potukli na malom odmoru između petog i šestog sata. U malom mjestu je i mala škola, u svakom odjeljenju manje je od 10 učenika, u osmom je samo pet dječaka i dvije djevojčice.

Jednoj od njih, učenici koji su sjedili iza nje, pod satom engleskog jezika, krišom su iz torbe uzeli mobitel, aktivirali njezin Facebook profil, te u njezino ime dječacima s kojma je online prijateljica slali poruke poput “Volim te”. Ona je to shvatila na odmoru te zatražila mobitel. Dječak koji ga je uzeo, nije ga želio vratiti.

Majka u šoku

Ovo je zajednička verzija događaja obje zaraćene strane, kasnije ona postaju bitno drukčije. Djevojčica, čija majka nas je pozvala, kaže kako je počupala dječaka za kosu, a onda i on nju.

- Onda smo jedno drugo pustili, ja sam uzela mobitel, okrenula se, a onda me je napao šakama. Udarao me je po licu, čelu i iznad uha. Drugi učenici su to gledali, nitko nije nikako reagirao. Plačući sam otišla na toalet, umila se i otišla kući - kaže učenica.

Učenici su događaj prepričali razrednici na sljedećem satu razredne zajednice, pa je ona nazvala majku.

- Bila sam u šoku. Dijete mi je došlo kući pretučeno, u masnicama. Odmah sam nazvala ravnatelja Miodraga Popovića, a on mi je savjetovao da odemo na Hitnu i pozovemo policiju. Na hitnom prijemu bolnice u Karlovcu su je pregledali i utvrdili lakše ozljede - blagi hematom i kontuzijsku biljeg na čelu te kod lijevog oka i nosa - priča majka.

Ona i dijete govore kako je isti dječak gotovo svakodnevno zlostavlja, udara i izmiče joj stolac i onda s njega pada, kao i da je neugodan prema drugoj djeci. No, u njihove sukobe se nikada, kaže, nisu uključivali odrasli, a nikada o tim stvarima ne raspravljaju s razrednicom - kaže djevojčica.

Dječakovu verziju prepričao je njegov otac napomenuvši na početku razgovora kako svojem sinu ne vjeruje bezrezervno.

- On je sve započeo, tu nema dileme, nije smio toj djevojčici uzeti mobitel. Međutim, on kaže da je u tom naguravanju ona ošamarila njegovog prijatelja, a on ga je htio braniti. Ona ga je pritom počupala. Htio je pobjeći, ali su učenici zatvorili vrata, pa ga je sustigla i bacila u zid, jer je fizički jača od njega. Pao mu je mrak na oči i tada ju je izudarao šakama. On snosi svoj dio odgovornosti, no, ipak mislim da se stvar mora malo spustiti na zemlju. I njega su prije tukli i bacali mu torbu u grmlje, pa ja nisam zvao policiju. To su učenička koškanja, što znači jedna “šljiva” ispod oka, bitno je da nema trajnijih posjedica - navodi otac, dodajući da je zatražio od sina da se ispriča djevojčici te je siguran da će oni za sedam dana opet biti najbolji prijatelji, kao što su to bili i do petka.

Policija je uzela izjavu od djevojčice, a danas će isto uzeti od dječaka u školi, kao i od ostalih učnika koji su svjedočili cijeloj drami. Čija god verzija bila točna, nije dobra, i završila je ozljedama, danas lakšima, a sutra lako može okončati tragedijom.

Ravnatelj traži izvještaj

Ravnatelj škole Miodrag Popović kaže da se slučaj treba istražiti, razgovarao je s roditeljima oba djeteta, a očekuje izvještaje razrednice i pedagoga kako bi se upoznao sa svim detaljima.

- Posvadili su se, ona je skočila na njega, on se previše uzbudio i udario je, to je činjenica. Savjetovao sam roditeljima da odvedu dijete na hitnu. Taj dječak nije neki problem, odličan je učenik, izvršava svoje obveze, ne znam što mu je došlo. Bilo je nekih nepodopština do sada, ali prvi put je sve kulminiralo fizičkim obračunom. Ona je također dobra i pametna, ponašanje im je takvo - pubertetsko svima, malo se naljute, pa to prođe. Razgovaramo o svemu, ja i razrednica stalno - kaže ravnatelj Popović, dodajući da mu je žao zbog svega, da ne opravdava način, ali da će uvijek biti svađa među učenicima, a tko zna kako će završiti

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:43