IMAMO DETALJE

Veliki hakerski napad na odvjetničke urede: Opljačkano čak 108.000 eura, doznajemo tko je uhićen

Prvo je prijevaru uvidio odvjetnik iz Dubrovnika. Naš državljanin je iza rešetaka, drugi je nedostupan...

Haker, ilustracija

 Andriy Popov/Panthermedia/Profimedia/Andriy Popov/panthermedia/profimedia

Vrebali su ga godinu dana, a onda je dolijao u srijedu. Lisice na ruke, uz asistenciju kolega iz interventne policije jer je bio evidentiran i za nasilnička kaznena djela, stavili su na ruke Nikoli D. s područja Zagrebačke županije. Radi se o još jednom s popisa tzv. cyber kriminalaca koji je neovlašteno pristupao internetskom bankarstvu 20-ak odvjetničkih ureda u Hrvatskoj i oštetio ih pritom za 108.400 eura.

Za razotkrivanje još jedne kibernetičke prijevare zaslužni su policijski službenici Odjela kibernetičke sigurnosti Policijske uprave Zagrebačke, koji su kriminalističko istraživanje proveli u koordinaciji sa Službom kibernetičke sigurnosti Uprave kriminalističke policije, a na temelju više kaznenih prijava odvjetničkih društava s područja Republike Hrvatske.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da su prvoosumnjičeni punoljetni hrvatski državljanin s područja Zagrebačke županije i drugoosumnjičeni državljanin Bosne i Hercegovine tijekom 2023. godine počinili ukupno 20 kaznenih djela „Računalna prijevara“ iz članka 271. stavak 2., „Pranje novca“ iz članka 265. stavak 1. i 3., „Neovlašteni pristup“ iz članka 266. stavka 1., „Neovlašteno presretanje računalnih podataka“ iz članka 269. stavka 1., „Računalna prijevara“ iz članka 271. stavak 1. i 2. u vezi članka 34. i „Krivotvorenje isprave“ iz članka 278. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona, na način da su neovlašteno pristupali internetskom bankarstvu oštećenih odvjetničkih ureda, neovlašteno izdavali naloge u korist tuzemnih i inozemnih bankovnih računa, a koje su prethodno otvarali korištenjem krivotvorenih osobnih isprava.

Prvoosumnjičeni je zbog sumnje u počinjenje gore navedenih kaznenih djela uhićen 10. siječnja 2024. te je u zakonskom roku, predan pritvorskom nadzorniku, dok je drugoosumnjičeni zasad nedostupan policijskim službenicima, priopćila je PU zagrebačka.

Prvi je prijevaru prijavio odvjetnik iz Dubrovnika, te je to bila početna informacija po kojoj je policija počela istraživati ovaj sve učestaliji način računalnog kriminaliteta. Kako smo doznali, prvookrivljeni se logirao na njegov internetski bankarski račun, a novac pretvoren u kriptovalute je preko računa koje je otvorio internetskim putem na Malti transferiran drugookrivljenom u BiH.

Ondje se odvijao drugi dio operacije, pretvaranje kripto valuta u eure, koji su zatim po vozačima autobusnih linija dostavljani prvookrivljenom u Hrvatsku. Policija je ishodila i pretrage i nastavlja istraživanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 04:59