OZLIJEĐENIH NIJE BILO

VELIKI POŽAR NA JANKOMIRU 'Požar je u potpunosti lokaliziran. U zraku nema toksičnih plinova'

Ovo nije prvi put da je gorilo u C.I.O.S.-u. Vatrogasci su u Jankomiru intervenirali radi manjeg požara u kolovozu 2015., te u travnju 2014. godine
 Ronald Gorsic / HANZA MEDIA

ZAGREB – Požar u C.I.O.S.-ovom centru za reciklažu smatra se u potpunosti lokaliziranim, izjavio je voditelj intervencije Tomislav Resman, navodeći u priopćenju poslanom medijima kako su djelatnici Hitne pomoći preventivno obišli lokaciju, no budući da nije bilo potrebe za intervencijama napustili su požarište.

Djelatnici "Dr. Andrija Štampar" započeli su jučer sa višestrukim mjerenjima kvalitete zraka, kojima nije utvrđena pristutnost štetnih plinova niti u zraku, niti na lokaciji požarišta, niti u široj okolini. Mjerenja se nastavljaju.

Jutrošnja mjerenja također nisu pokazala nikakvo opasno onečišćenje. Sva trenutačna mjerenja ukazuju da nema ozbiljnijih posljedica za Grad Zagreb i okolicu, šnavodi se u priopćenju C.I.O.S.-a.

C.I.O.S. grupa izražava žaljenje što je došlo do incidenta, te je u koordinaciji sa svima uključenima poduzela sve što je potrebno za zaštitu ljudi, okoliša i imovine u zadanim okolnostima. Uzrok požara i šteta bit će poznati tek nakon svih potrebnih očevida.

U koordinaciji sa svima uključenima, C.I.O.S grupa poduzela je sve što je potrebno za zaštitu ljudi, okoliša i imovine u zadanim okolnostima. Očekuje se izlazak na teren stručnih službi, radi utvrđivanja svih okolnosti nastanka požara i eventualnih potrebnih inspekcijskih nadzora. Inspekcija zaštite okoliša i vodopravna inspekcija su već na terenu.

Procjenjuje se da je požar zahvatio oko 2.000 tona otpadnog materijala, od čega oko pet stotina tona drvenih paleta, a ostalo je namještaj. Površina obuhvaćena požarom je oko 100 x 100 metara. U požaru nema ozlijeđenih, a materijalna šteta je minimalna.

Zatraženo je privremeno ograničenje pristupa lokaciji požarišta, radi logistike i intenzivnog operativnog djelovanja stabilizacije požarišta na terenu.

C.I.O.S. u priopćenju skreće pozornost da predmetna lokacija nije odlagalište otpada, nego reciklažni centar, koji za svoj rad posjeduje sve važeće potrebne dozvole nadležnih institucija.

Podsjetimo, u ponedjeljak u večernjim satima je buknuo požar u pogonu C.I.O.S., nakon čega se gusti dim nadvio iznad zapadnog dijela Zagreba. U radnim jutarnjim satima požar je stavljen pod kontrolu.

U C.I.O.S.-u sumnjaju kako bi požar mogao biti podmetnut. Naime, njihov je zaštitar desetak minuta prije izbijanja požara primijetio paraglajdera koji je kružio nad otpadom, točno na mjestu izbijanja. Sukladno izjavi zaštitara, požar je izbio na samom vrhu hrpe otpada.

Da je požar izbio na dohvatljivom mjestu, gašenje bi započela i zaštitarska služba centra za recilkažu, no dim je primijećen na nedostupnom vrhu, gdje nije uobičajeno da počnu požari izazvani samozapaljenjem otpada, naveo je C.I.O.S. u priopćenju.

Ovo nije prvi put da je gorilo u C.I.O.S.-u. Vatrogasci su u Jankomiru intervenirali radi manjeg požara u kolovozu 2015., te u travnju 2014. godine kada je u C.I.O.S.-u također izbio veliki požar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 20:20