SLUČAJ DESPIĆ

VELIKI PREOKRET NAKON 6,5 GODINA Zločin na Ribnjaku: 'Tog je dečka izbo Koprenica'

Državno odvjetništvo je nakon niza obrata podiglo optužnicu za ubojstvo protiv Aleksandra Koprenice
 CROPIX

Šest i pol godina nakon što je u ožujku 2008. u noćnim satima na zagrebačkom Ribnjaku ubijen pripadnik BBB-a Frane Despić (18), Državno odvjetništvo je nakon niza obrata podiglo optužnicu za to ubojstvo protiv Aleksandra Koprenice (29).

Borba za alkohol

Despić je nasmrt izboden nakon što je sa skupinom BBB-ovaca letvama napao grupu alternativaca kako bi im oduzeli alkohol. Premda je zbog Despićeva ubojstva Koprenica uhićen iduće jutro, slučaj je doživio rijetko viđene obrate. Koprenica je u Remetincu proveo mjesec dana, a nakon više od godinu i pol istrage, tužitelji su zaključili kako nema dokaza i odustali od daljnjeg progona.

Obnova postupka

Majka ubijenoga Despića sama je nastavila progon i podigla optužnicu, no sud ju je odbacio zbog nedostatka dokaza. No, prije dvije godine dogodio se nevjerojatan preokret kada je tužiteljstvo otkrilo da Kopreničina prijateljica T. D., svjedokinja događaja, tijekom postupka uopće nije bila ispitana. Ona je, pak, na prvom ispitivanju rekla da je “Koprenica ispikao toga dečka”. Rekla je i da je nakon tučnjave vidjela Koprenicu kako nešto baca u smeće, sjeda na bicikl i odlazi prije dolaska policije. Rekla je također da nitko drugi od njezinih prijatelja te večeri nije imao nož. Na osnovi njezina iskaza zagrebački ŽDO zatražio je obnovu postupka koju je prije prije dvije godine “blagoslovio” Vrhovni sud.

Majka žrtve: 'Ubojici mogu pogledati u oči'

Jadranka Despić, majka ubijenog Frane, od prvog dana nije željela odustati od potrage za istinom o smrti sina. Slala je dopise policiji, sudovima, tužiteljstvu, gradonačelniku... Sada joj je ipak lakše, kaže. Nije euforična, već samo zadovoljna.

- Ništa mi neće vratiti sina, ali drago mi je da se nakon svih ovih godina dokazalo da sam u pravu. Iskreno, moram vam priznati da sam se više bojala da se nikad nikome za to ubojstvo neće suditi, nego što sam dosita očekivala podizanje optužnice. Ali na kraju to se ipak dogodilo. Ja nikad ne bih, niti ću odustati dok se sudski ne dokažu i utvrde točne okolnosti Franine smrti i krivac ne bude kažnjen - rekla je Jadranka Despić. Na kraju je poručila kako bi voljela biti prisutna na suđenju.

- Bit će teško, bit će mučno, ali ja ubojici mogu pogledati u oči, a on meni ne može - zaključuje. (T. Novak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 02:47