SKANDALOZAN SLUČAJ

VELIKI PROPUST Švercer kokaina Ante Dragojević nezakonito prisluškivan, ukinuta mu presuda!

Anti Dragojeviću Rizli država mora isplatiti 9660 eura, a ponovo će mu se suditi. Tajne su snimke praktično proglašene nezakonitima
 Željko Tutnjevic / CROPIX

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu (ECHR) ukinuo je nedavno presude Županijskoga suda u Dubrovniku te Vrhovnoga suda kojom je Ante Dragojević (32) zvan Rizlo bio pravomoćno osuđen na devet godina zatvora zbog krijumčarenja 40 kilograma kokaina, a presuda je ukinuta jer ECHR smatra da nalog hrvatskoga suda za tajno snimanje Dragojevićevih telefonskih razgovora nije bio dovoljno obrazložen.

Akcija Kondor

Također je naloženo da se Dragojeviću ponovno sudi, kao i da mu država isplati 7500 eura odštete i 2160 eura sudskih troškova. Riječ je vjerojatno o prvom takvom slučaju u nas u kojem je Europski sud za ljudska prava ukinuo presudu nacionalnih sudova isključivo na osnovi toga što je nalog suca istrage za provođenjem posebnih dokaznih radnji napisan prešturo, odnosno da razlog primjene takozvanih mjera, premda su njima snimljeni inkriminirajući razgovori, nije bio dovoljno temeljito opisan u sudskom nalogu kojim su te mjere odobrene. Štoviše, iz presude suda u Strasbourgu vrlo se lako da iščitati da Dragojević u ponovljenom suđenju ima puno bolje šanse, jer su odlukom suda rezultati tajnih snimaka zapravo proglašeni nezakonitim, čime bi optužba mogla ostati bez jako važnoga dokaza.

Riječ je o presudi u takozvanoj akciji Kondor iz 2007. godine, kada su Dragojević, inače pomorac iz Vela Luke, i Splićanin Mladen Vasilj Vaso (53) bili osuđeni zbog optužbi da su brodom Sv. Lucija korčulanske Mediteranske plovidbe, na kojemu je plovio Dragojević, iz Južne Amerike u belgijsku luku Antwerpen prokrijumčarili 40 kilograma kokaina. Dok je Dragojević dobio devet godina, Vasilj je bio osuđen na četiri godine zatvora, a trećeokrivljeni Boris Žuvela (57) oslobođen je optužbi.

Neočekivani preokret

Nekoliko mjeseci prije uhićenja policajci i pripadnici USKOK-a Dragojeviću i Vasilju su uz nalog istražnoga suca počeli tajno snimati telefonske razgovore, a upravo te snimke bile su jako važan dokaz na suđenju protiv njih. Naime, Dragojeviću se na teret stavljalo da je za svoju uslugu prijevoza kokaina dobio 80.000 eura, a na snimljenim razgovorima zabilježeno je da je Dragojević nakon predaje pošiljke rekao: “Od sutra sam bogat, slavit ćemo!”. Dragojević je nakon pravomoćne presude podnio i ustavnu tužbu no ona je odbačena, međutim njegova odvjetnica Jasna Novak podnijela je tužbu Europskom sudu za ljudska prava te je došlo do prilično neočekivanoga preokreta jer je sud prihvatio navode prema kojemu nedovoljno obrazloženje tajnoga naloga predstavlja povredu prava na privatnost.

Od kada su izmjene hrvatskoga Zakona o kaznenom postupku 1997. godine prvi put omogućile tajno snimanje telefonskih razgovora kao dokaz, tzv. mjere su se više puta našle na udaru kritika. Naime, riječ je o institutu kojim se krše ustavna prava i slobode, no zakon takvu mogućnost predviđa u iznimnim, strogo kontroliranim uvjetima. Dakle, prije svega mjere su ograničene kontrolom sudske vlasti - mora ih svojim nalogom odobriti istražni sudac. One imaju točno zakonsko propisano vremensko ograničenje - ne smiju trajati neograničeno. Smiju se primjenjivati prema točno određenoj osobi ili telefonskom broju, a za svaku novu osobu ili broj treba tražiti novi nalog. Mogu se primjenjivati samo zbog sumnje na određena, u pravilu najteža, kaznena djela točno pobrojana u katalogu. Mjere se mogu primjenjivati samo kao zadnja mogućnost, dakle ako se ocijeni da se dokazi ne mogu prikupiti na neki drugi način. Svoju pisanu odluku (nalog) sudac istrage mora detaljno obrazložiti - dakle mora navesti koja će osoba biti slušana i koji će točno telefonski brojeve biti snimani, zbog sumnje na točno koja kaznena djela, ali i iz kojih ranijih dokaza proizlazi sumnja da je osoba počinila kazneno djelo za koje ju se snima.

Od ranije pod mjerama

Međutim, u konkretnom slučaju Dragojevića sudac je prema mišljenju suda u Strasbourgu propustio detaljnije obrazložiti na osnovi čega se izdaje nalog već je upotrijebio općenitu formulaciju prema kojoj sumnja da je Dragojević umiješan u trgovinu drogom proizlazi iz činjenice da on komunicira sa Žuvelom i Vasiljem koji su se već otprije nalazili pod mjerama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 23:57