NEUGODNOST ZA LEGENDU

Velimir Zajec na udaru lopova: Policija ekspresno odradila posao, no tada je počela pravosudna trakavica...

Zajec je prepoznao ukradene predmete kao svoje, no sud je svejedno oslobodio optuženika
Velimir Zajec
 Srđan Vrančić/Cropix

Velimir Zajec, proslavljena legenda NK Dinamo, našao se na udaru lopova na svom imanju u Draganiću pokraj Karlovca, a onda i u bizarnoj situaciji s hrvatskim pravosuđem.

Popularni Zeko ostao je bez gusane peke, električne blanjalice i ubodne pile. Policija je ubrzo otkrila lopova, ali onda je uslijedila prava sudska trakavica. Lopov je optužen za kazneno djelo teške krađe, Zajec je prepoznao ukradene predmete kao svoje, no Općinski sud je zbog nedostatka dokaza svejedno oslobodio optuženika. Na tu odluku se Državno odvjetništvo u Karlovcu žalilo višem sudu, u ovom slučaju Županijskom sudu u Varaždinu, koji je žalbu uvažio te vratio predmet u Karlovac na ponovno suđenje.

Sud u Varaždinu je obrazložio kako je u karlovačkom postupku činjenično stanje pogrešno utvrđeno jer je prvostupanjski sud optuženom Dubravku K. u cijelosti povjerovao, a nasuprot tome, u potpunosti je zanemario ostale provedene dokaze, "posebice zapisnik o privremenom oduzimanju predmeta i iskaz svjedoka Velimira Zajeca, iz kojih proizlazi da su od optuženika oduzeti gusnata peka, električna blanjalica, koje je oštećenik Velimir Zajec prepoznao kao svoje i to izrijekom naveo.

Osim toga, sud u Karlovcu nije saslušao trojicu važnih svjedoka koji imaju saznanja o izvršenim kaznenom djelima, posebice dvojici koji su živjeli s optuženim i mogli su svjedočiti o tome je li optuženi kući donosio veće količine raznih stvari".

Karlovački sud bi u ponovljenom postupku trebao provesti dosad provedene dokaze, prema potrebi i druge, pa iz njih izvući odlučne činjenice potrebne za presudu, smatra sud u Varaždinu.

Nakon te nove prvostupanjske, opet će o konačnom pravorijeku odlučivati viši sud. To samo znači da je ova ljetna sezona izgubljena za peku i ručne radove nogometne legende, a s obzirom na brzinu našeg pravosuđa, upitna je i sljedeća jer sve do okončanja predmeta vlasnik ne može do svoje peke, pile i blanjalice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2023 18:36