OBRAT

VIDEO: 'DRAGO MI JE DA ME POLICIJA UHAPSILA!' Neobičan zaokret u obrani dvojice pljačkaša pošte u Zagrebu, jedan od njih je bio prvak u dizanju utega

“Drago mi je što me prilikom moga prvoga pokušaja pljačke spriječila policija, a 6 pljački koje sam u istrazi priznao, nisam počinio. Priznao sam ih jer mi je odvjetnik rekao da će mi to biti olakotna okolnost. Nikada nisam bio u istražnom zatvoru i bio bih priznao i crnoga vraga samo da izađem iz zatvora”, rekao je jučer na suđenju Miroslav Leš (31).

Uhićen u zasjedi

Leša je zajedno s bivšim prvakom u dizanju utega Filipom Ščukanecom Hopinskim (24) državno odvjetništvo optužilo da su zajedno u studenome i prosincu prošle godine u razdoblju od dvadesetak dana plastičnim pištoljem opljačkali ukupno 5 pošta i kladionica te pokušali opljačkati još dvije. Modus je prema optužnici bio da je Ščukanec dovezao Leša pred poštu ili kladionicu, te ga čekao ispred, a ovaj bi ulazio i plastičnim pištoljem iznuđivao novac. Uhićeni su 1. prosinca 2016. nakon što je policija postavila zasjedu pred poštom u Albaharijevoj ulici na Trešnjevci, pretpostavljajući da će razbojnici kojima su bili na tragu udariti baš tamo.

Kada je Leš upao u poslovnicu, na njega se bacio policajac u civilu, a Leš je odmah legao na pod i stavio ruke iza glave. I Leš i Hopinski su tijekom istrage detaljno priznali sve što im se stavljalo na teret, no jučer su ponovno iznosili obrane napravivši “zaokret”. Leš je tako ispričao kako je toga 1. prosinca 2016. doista krenuo u svoju prvu pljačku jer je bio stisnut dugovima za majčin sprovod, no da nije želio nikoga povrijediti i da je zapravo zadovoljan jer ga je policija uhitila.

Sve priznao

“Nisam želio uperiti pištolj ni u koga pa sam ga položio na pult, a djelatnici pošte su odmah shvatili o čemu se radi. Ubrzo je ušao policajac, a ja sam legao na pod i skinuo fantomku”, ispričao je Leš, dodavši također da Hopinski nije ništa kriv jer ga je on zamolio da ga odveze u poštu, a ovaj je pristao na znajući da on namjerava počiniti pljačku. Gotovo identičnu obranu jučer je iznio i Hopinski. I on je rekao da je sve priznao jer mu je to djelomično sugerirao njegov odvjetnik. U sudnici je zatim pregledana videosnimka njegova ispitivanja iz istrage na kojoj je dizač utega u suzama priznao sve što mu se stavljalo na teret.

Nezakoniti izlisti

“Tada sam lagao, a sada govorim istinu”, rekao je Hopinski sucu. Sud je također jučer, na osnovi prijedloga tužitelja, odlučio policiji dati nalog za pribavljanje izlista telefonskih razgovora između dvojice okrivljenika, ali i podataka o položaju njihovih baznih stanica u vrijeme pljački, a nakon što su ti izlisti na prijedlog obrane prije nekoga vremena bili izdvojeni iz spisa kao nezakoniti. Naime, policajci su im izlistali pozive bez sudskoga naloga te ih je sud izdvojio kao nezakonite. Međutim, sada je isti taj sud dao nalog za njihovo pribavljanje, pa će oni biti zakoniti i moći će se upotrijebiti kao dokaz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:00