ULOV VRIJEDAN MILIJUNE

VIDEO, FOTO: CIJELI SVIJET BRUJI O ZAPLJENI VIŠE OD 250.000 ZAŠTIĆENIH JEGULJA U ZAGREBU Jutarnji prvi donosi video 'plijena' skrivenog u 8 kofera

 

U srijedu u jutarnjim satima dva državljana Južne Koreje stari 38 i 47 godina kroz putnički prostor zagrebačkog aerodroma gurali su kolica s osam kofera. Prvo su ih omotali zaštitnom folijom, a potom su se otišli prijaviti na let za Moskvu.

Ubrzo nakon što su torbe otišle u sortirnicu, prišli su im pripadnici aerodromske policije koji su ih priveli. U osam kofera koje su predali aerodromskom osoblju bilo je čak 72 kilograma, odnosno 252.000 komada strogo zaštićene vrste europske jegulje (mlađi staklače).

Zračna luka

“U Zagreb su stigli iz Moskve prije nekoliko dana i njihov dolazak nije bio nezamijećen. U Hrvatskoj su bili par dana i potom su sa svojim teretom krenuli natrag prema Moskvi”, kazao nam u četvrtak Tihomir Žegrec, predstojnik Graničnog carinskog ureda Zračne luke.

Prema njegovim riječima, Korejci su uhićeni u zajedničkoj akciji carinskih i policijskih snaga, za što su u četvrtak dobili i pohvalu Europola.

“Slučaj ima neke elemente organiziranog kriminala”, napominje Žgerec, koji nam nije mogao otkriti jesi li Korejci jegulje kupili u Hrvatskoj.

“Mogu samo reći da su s područja Europske unije i da su stare godinu dana.” U svakom slučaju, riječ je o biznisu u kojem se ostvaruje veliki profit.

“Procijenili smo da je vrijednost ove pošiljke veća od 3 milijuna kuna. Računali smo 6500 eura po kilogramu, što je najniža vrijednost na europskom tržištu. No, na crnom tržištu vrijednost kilograma ove jegulje je 13 tisuća eura, a u Japanu cijena doseže i do 32.000 eura za kilogram!”, naglašava Žegrec.

Švercerima je izuzetno važno da krajnjem naručitelju predaju žive jegulje. Stoga su Korejci poduzeli znatne mjere osiguranja svoje “robe”. Jegulje su bile zapakirane u vrećice napunjene zrakom i ledom te su izgledale kao veći baloni. Koferi su imali termo zaštitu. Na rendgenu u aerodromskoj sortirnici odmah su zapazili neobičan oblik paketa u osam “korejskih” torbi.

Nakon što su koferi u sortirnici izdvojeni i otvoreni, krenula je munjevita operacija spašavanja jegulja. “Carinska uprava je odmah izdala rješenje o njihovom zbrinjavanju. Kontaktiran je Zoološki vrt u Zagrebu kako bismo ih tamo smjestili”, napominje Žegrec. Svi nadležni reagirali su izuzetno brzo i jegulje su prebačene u Maksimir.

Zbrinute u ZOO-u

Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog Zoološkog vrta, u četvrtak nam je potvrdio da su jegulje zbrinute u dobrim uvjetima, a za sve ostalo nas je uputio na policiju i DORH.

Prema neslužbenim informacijama, nakon primljene molbe za zbrinjavanje 72 kile jegulja u Zoološkom je nastala ludnica jer je u kratkom vremenu trebalo naći adekvatne uvjete za smještaj. U Zoološkom imaju određene uzgojne bazene i akvarije u kojima drže životinje koje posjetitelji ne mogu vidjeti, već su zbrinute u servisnim prostorima za uzgoj životinja. Što će na kraju biti s njima, utvrdit će nadležne institucije nakon okončanja cijelog sudskog postupka. Korejci su sada u pritvoru, a u petak bi trebala biti donesena odluka o istrazi. Prema Kaznenom zakonu prijeti im između 3 i 5 godina zatvora.

Jegulje globalna vijest

Vijest o neobičnoj zapljeni u Zagrebu obišla je i svijet.

S obzirom da ju je objavila jedna od najvećih novinskih agencija, Associated Press, informacija je prenesena u brojnim uglednim svjetskim medijima, uključujući New York Times, South China Morning Post, ABC News, NBC News itd.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:13