DETONACIJA

VIDEO, FOTO: DINAMITOM NA POZNATOG PERADARA 'Stvarno ne znam što se događa. U dobrim sam odnosima sa svima, pa i s konkurencijom!'

 Davor Pongračić / CROPIX

Prava je sreća da nitko nije ozlijeđen u stravičnoj eksploziji koja je u četvrtak u odjeknula pod okriljem noći u zagrebačkim Gajnicama, na tržnici u trgovini Peradarstvo Blagus.

I dok djelatnici PU zagrebačke još utvrđuju točan uzrok eksplozije, neslužbeno doznajemo da je u trgovinu ubačena improvizirana eksplozivna naprava ručne izrade od plastičnog ili gospodarskog eksploziva.

Što god da se utvrdi, ne može biti nikakva utjeha Gajničanima, koje je detonacija oko 2.30 sati doslovno izula iz cipela. Vlasnik lanca trgovina, koji je itekako dobro poznat ljubiteljima pilećeg i purećeg mesa te svježih jaja, ostao je šokiran “bombaškim” činom.

- Zaprepašten sam događajem. Probudili su me oko 2.30 sati zaštitari iz tvrtke Skylink, koja vrši 24-satni nadzor naših poslovnica u zemlji.

Rusvaj na ekranu

Spojili su se na kamere i vidjeli rusvaj u jednoj u trgovini na gajničkoj tržnici. Što je, tu je, ne znam što da kažem. Bojim li se? Ne, nije me strah. Ta trgovina djeluje tamo već 15-ak godina.

Pošteno poslujemo. Svakodnevno sam u kontaktu sa svim svojim radnicima i za svakog od njih učinio bih sve. Osobno nisam vidio snimke nadzornih kamera jer ih je policija odmah ujutro, nakon dolaska u trgovinu, u prisutnosti zaštitara izuzela - rekao je za Jutarnji list Dalibor Blagus, vlasnik tvrtke Peradarstvo Blagus iz Donjeg Pustakovca u Međimurju.

Na upit je li primao prijetnje ili ikakva upozorenja od znanih i neznanih i jesu li mu djelatnici mesnice na gajničkoj tržnici prijavljivali ikakve neugodnosti, prigovore kupaca i slično, Blagus u dahu kaže: “Ma kakvi, iza nas je više od desetljeća marljivog rada bez ikakvih problema i mi se svi međusobno volimo, pa me zato sve ovo još dodatno rastužilo”.

- U dobrim sam odnosima sam svima, pa i s konkurencijom. Pijemo kave i razmjenjujemo iskustva. Na sreću, nitko nije ozlijeđen.

Radno vrijeme u toj trgovini je od 7 sati, a radnici dolaze 15-ak minuta, pa i do pola sata ranije kako bi se presvukli i pripremili - zaključuje Blagus, a na upit gdje je točno postavljena još neutvrđena eksplozivna naprava, rekao je “da ne zna i da je zbog rješavanja slučaja cijeli dan u policiji”.

Sreća u nesreći je da u eksploziji nitko nije ozlijeđen, a pričinjena šteta je velika s obzirom na to da je oštećena rashladna škrinja unutar trgovine, kao i vjetrobransko staklo kamiona koji je bio parkiran u neposrednoj blizini.

Upućeni u problematiku uvjereni su da je riječ o nekoj vrsti upozorenja ili podsjetnika. No, kome to Blagus smeta, ostaje nepoznato, a on sam ponavlja “da se on i konkurencija međusobno vole te da nema nezadovoljnih klijenata, kupaca ni zaposlenika”.

Usporedo s policijskom istragom, stanari Gajnica ne prestaju prepričavati dojmove i sami istraživati što je moglo poći po zlu.

FOTOGALERIJA: Eksplozija u zagrebačkim Gajnicama

Dojmovi o Blagusovim mesnim proizvodima i jajima su podijeljeni. Neki ne prestaju hvaliti njihovu kvalitetu dok drugi podsjećaju da je bilo slučajeva nezadovoljstva zbog loše kvalitete mesa, nakon čije su kupnje i neposredne konzumacije povraćali.

- Eksplozija me probudila jer su se i stakla na prozorima zatresla. Pogledala sam van, prošlo je nekoliko minuta, ali kako nisam čula sirene policije ni vatrogasaca, nego samo alarme na vozilima koji su reagirali, vratila sam se spavati.

Obijesni klinci

A ujutro sam, došavši na tržnicu, imala što vidjeti. Netko je rekao da su se večer prije tamo motali klinci pa se ne isključuje da su oni nešto kemijali i istraživali.

Ali, opet, zašto bi se iskaljivali na običnoj mesnici - govori jedna od stanarki Gajnica.

Drugi prolaznik izrazio je žaljenje zbog “bombaškog” čina, tvrdeći da je “žalosno ako se ovakvim upozorenjem želi otjerati čovjek koji uspješno posluje bez velikih reklama, pompe i afera”.

Što je točno izazvalo eksploziju, policija nastoji utvrditi obradom koja je u tijeku, a uključuje preglede snimki nadzornih kamera iz unutrašnjosti mesnice i na okolnim zgradama, razgovore s vlasnikom i zaposlenicima te vještačenje pronađenih dijelova uz raznesena ulazna vrata i izbijeni dio zida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:40