KRIJUMČARSKI LANAC

VIDEO: KAKO JE RAZBIJENA ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA 'Mula' za drogu od 11 mil. eura bila je policajka, ključne dokaze donio mikrofon ubačen u Mercedes

 
Uhićeni u velikoj akciji policije
 Boris Kovacev, Marko Todorov, Zeljko Puhovski / CROPIX

Policija i USKOK razbili su skupinu od ukupno 20 osumnjičenih osoba, predvođenih Tomislavom Sabljom, Tomislavom Sučićem i Đorđem Vuletićem Đokom, koje se tereti da su u sastavu zločinačkog udruženja organizirali krijumčarenje najmanje 16 tona marihuane u Hrvatsku, ali i da su radi zastrašivanja pojedinih osoba odgovorni za paljenje najmanje četiri osobna automobila te još nekoliko kaznenih djela s elementima nasilja.

Kako doznajemo, 16 od navedenih 20 privedenih osoba povezuje se s krijumčarenjem i preprodajom droge, pri čemu im se inkriminira ilegalna zarada veća od 11 milijuna eura. Među njima, treba napomenuti, nije Đorđe Vuletić, nekadašnji policajac, kojemu se sudilo u slučaju tzv. zločinačke organizacije početkom 2000-ih godina.

Prema neslužbenim informacijama, policija je dulje od godine držala pojedine osumnjičenike pod nadzorom, primjenjujući tzv. posebne izvidne mjere tajnog praćenja i prisluškivanja. Sudeći prema formulacijama i detaljima iz optužbi koje im se stavljaju na teret, čini se da su na taj način uspjeli pribaviti ozbiljne dokaze o njihovu ilegalnom djelovanju.

Kako neslužbeno doznajemo, policija je uspjela uz odgovarajuće sudske naloge ubaciti prislušne uređaje i u automobile nadziranih osoba tako da su zabilježili i njihove povjerljive razgovore za koje su bili sigurni da ih nitko ne može čuti. Tako je snimljen razgovor između Tomislava Sablje i Gorana Novaka u Sabljinom Mercedesu S AMG češke registracije u kojem Sabljo na Veliku Gospu 2018. izvještava sugovornika kako su računali da su prethodne godine prevezli ukupno “15 do 18 tona, bliže 18 tona marihuane”. Snimljen je, na isti način, i Sabljin razgovor s Đorđem Vuletićem u kojemu “razmišljaju” kada bi i kako trebalo zaskočiti Igora Kodžomana.

Zagreb, 050719.
Sjediste USKOK-a, Gajeva.
Dovodjenje osumnjicenih, uhicenih danas u velikoj policijskoj akciji, na ispitivanje u sjediste USKOK-a.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Kao organizatori krijumčarenja droge istražitelji označuju Sablju i Tomislava Sučića, koji su, kako ih se tereti, od rujna 2016. do svibnja ove godine kontinuirano kupovali veće količine marihuane, mahom na području Albanije. Drogu su krijumčarili preko Crne Gore, Bosne i Hercegovine u Hrvatsku, gdje su je preprodavali dalje. Osim marihuane, najmanje 15,73 tone, tereti ih se i za kupnju te daljnju preprodaju 1,335 kilograma kokaina.

Skladište u Teskeri

Istražitelji su rekonstruirali njihovu krijumčarsku rutu. Prema prikupljenim informacijama, ova se skupina našla na meti policije nakon što je sredinom rujna 2016. zaplijenjeno 36,7 kilograma marihuane u garaži i vozilima Tomislava Sučića na zagrebačkom Vrbiku. Policija je došla do saznanja da je Sučić zapravo nabavio gotovo 42 kilograma marihuane, koju mu je iz BiH u Hrvatsku prokrijumčario sada suosumnjičeni Zdravko Bilić. Navodno je Sučić uspio prodati pet kilograma od toga, prije nego što je policija pronašla ostatak u spomenutoj garaži.

Zagreb, 050719.
Sjediste USKOK-a, Gajeva.
Dovodjenje osumnjicenih, uhicenih danas u velikoj policijskoj akciji, na ispitivanje u sjediste USKOK-a.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Kasnije su istražitelji, očito držeći pojedince na oku, prikupila saznanja da su uglavnom Sabljo i Sučić dogovarali kupnju većih količina marihuane u Albaniji, a barem jednom i u Crnoj Gori. Droga je najprije dopremana u BiH na područje Ljubuškog. Tamo bi je preuzimao Zdravko Bilić i skladištio je u svojoj kući u mjestu Teskera kraj Ljubuškog. Za daljnje krijumčarenje preko granice između BiH i Hrvatske angažirali su osobu koja je jako dobro upućena u rad granične policije i carine - službenicu granične policije Antonelu Govorko, koja je inače radila na tamošnjem graničnom prijelazu Orah.

Zagreb, 050719.
Sjediste USKOK-a, Gajeva.
Dovodjenje osumnjicenih, uhicenih danas u velikoj policijskoj akciji, na ispitivanje u sjediste USKOK-a.
Na fotografiji: Djordje Vuletic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX
Đorđe Vuletić

No ona nije bila zadužena za dojave i propuštanje pošiljki droge bez kontrole, nego je, kako ju se tereti, osobno prevozila, odnosno krijumčarila marihuanu u Hrvatsku. Kad bi droga stigla u RH, druge sada suosumnjičene osobe preuzimale bi je na području Vrgorca te su je dalje transportirale uglavnom prema zagrebačkom području. Za skladištenje marihuane bio je zadužen, prema optužbi, Mirko Sertić, koji je drogu pohranjivao u svojoj kući u Kupincu nedaleko od Zagreba. Tu su drogu onda prodavali daljnjim preprodavačima.

Istražitelji su, primjerice, zabilježili da su Sabljo, Sučić i Goran Vidović od 16. do 18. kolovoza prošle godine boravili u Albaniji. Tamo su, kako ih se sada sumnjiči, dogovarali kupoprodaju 1,5 do 2 tone marihuane. Ta im se droga trebala isporučivati kontinuirano, u više manjih pošiljki. Dogovorili su cijenu od 200 do 300 eura po kilogramu.

Zagreb, 050719.
Sjediste USKOK-a, Gajeva.
Dovodjenje osumnjicenih, uhicenih danas u velikoj policijskoj akciji, na ispitivanje u sjediste USKOK-a.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX

Tom prilikom, prema podacima kojima raspolažu istražitelji, kao predujam su prodavateljima isporučili brod Tomislava Sučića.

Niti deset dana kasnije, 24. kolovoza prodavatelji iz Albanije isporučili su 120 kilograma marihuane koju su prokrijumčarili do Ljubuškog. “Robu” su prekontrolirali i preuzeli Sabljo, Sučić i Bilić, isplativši prodavateljima 15.000 eura za marihuanu i troškove transporta. Potom su drogu uskladištili u kući koju je Bilić koristio u mjestu Teskera. Tog istog dana Bilić je angažirao Antonelu Govorko da 70 kilograma “trave” prebaci u RH, a Sučić je uputio Mirka Sertića da osobnim automobilom marke Toyota krene prema Vrgorcu kako bi preuzeo tih 70 kilograma. Nakon preuzimanja droge, Sertić se uputio prema Zagrebu, pri čemu se Sučić vozio u automobilu ispred njega kao prethodnica da bi ga upozorio na eventualne policijske ophodnje ili blokade. Drogu su uskladištili u Sertićevoj kući u Kupincu.

Tomislav Sabljo

Početkom rujna 2018. Sabljo i Sučić organizirali su da se na identičan način dopremi i preostalih 50 kilograma marihuane iz Ljubuškog. Opet je Govorko, kako ju se sumnjiči, prokrijumčarila drogu do Vrgorca, gdje ju je preuzeo i do Kupinca transportirao Sertić. No, ovaj put Sertić je dobio zaduženje da usput na području Makarske od zasad nepoznate osobe preuzme i nepuni kilogram kokaina. Riječ je bila o 807 grama. Sabljo i Sučić tu su drogu, prema optužbi, prodavali dalje.

Po kilogramu 1200 eura

Primjerice, već 2. rujna otišli su u Glinu, gdje su se sastali s Filipom Mijalićem, koji je u Kaznionici Glina izdržavao kaznu zbog zloupotrebe droga, a tog je dana koristio pravo na dnevni izlazak. Dogovorili su da će mu prodati 10 kilograma marihuane po cijeni od 1200 eura po kilogramu, pri čemu su mu obračunali još 2000 kuna za trošak prijevoza do Vrbovca. Deset dana kasnije, u skladu s tim dogovorom, spomenutu količinu droge od Sertića je na području Donje Zdenčine preuzeo Goran Vidović te ju je u svom VW Golfu prevezao na područje Vrbovca. Istražitelji su također detektirali da je kupac Filip Mijalić marihuanu dalje prodavao po cijeni od 1700 eura po kilogramu.

Policijska uprava zagrebačka

Sabljo i Sučić terete se da su sredinom rujna prošle godine organizirali isporuku daljnjih 100 kilograma marihuane iz Albanije. Sve se odvijalo na prethodno opisan način, samo što su ovaj put istražitelji zabilježili da su organizatori u BiH prodali BMW “trojku” koju im je prethodno kao predujam za naručenih 50 kilograma “trave” dao suosumnjičeni Dejan Novak. Novac od prodaje BMW-a iskoristili su za plaćanje Albancima.

Dio droge, 52 kilograma pospremljena u dvije putne torbe, ovaj je put kraj mjesta Kutac na vrgoračkom području preuzeo Goran Vidović te se svojom Opel Astrom zaputio prema Zagrebu. Međutim, na autocesti A1 na odmorištu Nadin zaustavila ga je policija i zaplijenila pošiljku.

No, to nije spriječilo organizatore da nastave s ilegalnim poslom, nego su tijekom rujna i listopada radili na nabavi novih 200 kilograma, ovaj put od dobavljača iz Crne Gore. Međutim, policija u BiH je 8. listopada zaplijenila veću pošiljku droge, ukupno 750 kilograma marihuane, u kojoj je bilo i 200 kilograma za zagrebačku ekipu.

Već dva tjedna kasnije prošla je druga pošiljka, 140 kilograma dopremljeno je iz Crne Gore do Zagreba i uskladišteno u Kupincu. Istražitelji, čini se, nisu uspjeli utvrditi kojom je rutom roba stigla u Hrvatsku. Navodno je ta pošiljka plaćena 480 eura po kilogramu.

Policijska uprava zagrebačka

Istražitelji također raspolažu podacima da su Sabljo i Sučić od ove pošiljke prodali 60 kilograma Dejanu Novaku po 800 eura po kilogramu, 50 kilograma Mariju Rakidžiji koji im je platio 700 eura po kilogramu te pet kilograma po 900 eura Božidaru Bošnjakoviću i kilogram Karlu Picku. Ostatak od 24 kilograma zaplijenjen je krajem listopada od Mirka Sertića.

Kod Sertića je tada zaplijenjeno još 100 kilograma trave, koju je ista ekipa 24. listopada dopremila iz Albanije, preko BiH u Zagreb. Tu je drogu, prema optužbi, s vrgoračkog područja do Kupinca kraj Zagreba prevezao osumnjičeni Toni Bilić u svom kamionu Man.

Fizički napadi

Osumnjičene se tereti i za krijumčarenje daljnjih 50 kilograma marihuane iz Albanije koja je stigla istom rutom 5. studenoga prošle godine. Tu je drogu osumnjičena granična policajka prevezla u svom Mercedesu i dovezla je do Dugopolja. Tom se prilikom Zdravko Bilić vozio u svom VW Tiguanu ispred nje kao prethodnica. Mercedes s drogom dovezla je do hotela Katarina u Dugopolju i ostavila ga u garaži. Drogu je potom iz njezina Mercedesa preuzeo suosumnjičeni Tomislav Tomaš za kupca, također osumnjičenog Hrvoja Šimića.

Sablju i Sučića povezuje se i s pošiljkom od 108 kilograma marihuane i 528 grama kokaina, koja je početkom ove godine stigla u Zagreb. Terete se da su drogu predali Goranu Novaku koji ju je čuvao i pripremao za daljnju preprodaju u svom stanu i garaži. Ta je droga zaplijenjena 9. svibnja.

Policijska uprava zagrebačka

Drugi dio optužbi odnosi se na paljevine i pripremanje fizičkih napada na razne osobe, a i u tom dijelu su Sabljo i Sučić, ali s Dorđem Vuletićem, označeni kao organizatori. Tereti ih se da su od prosinca 2017. do danas na području Zagreba povezali u zajedničko djelovanje Gorana Novaka, Josipa Nikića, Josipa Devčića, Sinišu Žalca, Hrvoja Farkaša, Karla Picka, Richarda Presečana i druge nepoznate osobe kako bi “u cilju stvaranja osjećaja straha i nesigurnosti, vršili fizičke napade i nanošenje teških tjelesnih ozljeda pojedinim osobama, kao i zapaljenja osobnih automobila pojedinih osoba, pristajući da tako ugroze tjelesni integritet sudionika u prometu i prolaznika te da oštete druge automobile i objekte u blizini”.

Na teret im se stavljaju četiri paleža automobila, zatim priprema fizičkoga napada na bivšega predsjednika Uprave GNK Dinama, Igora Kodžomana, te jedna protupravna naplata. Prvi “napad vatrom” odnosio se na automobil Golf IV šefa sigurnosti u Dinamu, Krešimira Antolića, u prosincu 2017. Prema nalazima istrage paljenje je organizirao Sabljo, no tko je točno bio izvršitelj, nije poznato. Naime, nadzorne kamere su u noći kad je požar podmetnut 6. prosinca 2017. snimile Sabljin automobil Mercedes S 63 AMG čeških registracija kako prolazi u 3.10 sati oko mjesta gdje je bio parkiran Antolićev golf, da bi dva sata kasnije, oko 5.30 sati Sabljin Mercedes u blizinu Golfa dovezao nepoznatoga muškarca koji je haubu Antolićeva golfa polio benzinom i zatim je zapalio.

Sljedeći napad dogodio se mjesec dana kasnije u siječnju 2018. na potpuno identičan način, a ovaj put se na meti našao BMW Marka Z., redara u jednome zagrebačkome klubu. Uskok ovaj napad također inkriminira Sablji, no na teret mu se stavlja da je pratio Marka Z., a da je zatim nepoznatom muškarcu naložio da mu 21. siječnja zapali BMW, što je on i napravio, polivši haubu vozila benzinom i zapalivši je.

Prikrivali su stvari za koje su znali da su ukradene i primjenom nasilja naplaćivali dugove. Deset mjeseci kasnije, u studenome 2018. gorio je Mercedes GLE 350D Želimira Kastelana, vlasnika nekoliko staračkih domova na području Zagreba i okolice. Organizacija napada ponovno se inkriminira Tomislavu Sablji, no ovaj put policija je identificirala konkretne počinitelje, koji su pak već mjesec dana nakon paljevine bili uhićeni te je u međuvremenu protiv njih podignuta optužnica. Riječ je o Karlu Picku i Richardu Presečanu. Dosad, međutim, barem javnosti, nije bilo poznato da je Sabljo imao neke veze s podmetanjem požara. Ipak, kako je otkrila najnovija policijsko-uskočka istraga, Pick i Presečan su do Prisavlja došli koristeći Sabljin motocikl Honda Hornet 600. Motocikl je navodno vozio Pick, koji je Presečana dovezao do Prisavlja, gdje je ovaj na haubu Kastelanova Mercedesa stavio improviziranu zapaljivu bombu. Vještaci su utvrdili, naime, da je požar podmetnut tako da je na haubu stavljen platneni ruksak u kojemu je bio kanistar s benzinom. Najprije je potpaljen samo vrh ruksaka, da bi u jednome trenutku, kad je vatra dogorjela do kanistra s benzinom, nastala velika eksplozija koja je sasvim uništila Mercedesov terenac. Na meti najnovijega napad našao se pak A. M., pravosudni policajac i nadzornik u zatvoru u Remetincu, kojemu je na Savskoj Opatovini 2. travnja ove godine planuo Passat. Zanimljivo je da se konkretno podmetanje požara na teret stavlja Josipu Nikiću, suprugu Matee Hohnjec, sestre puno poznatije bivše Miss sporta Stefany Hohnjec. Prema optužbama, podmetanje požara organizirali su Sabljo i Tomislav Sučić, koji su Nikića Fordom Focusom dovezli do Savske Opatovine, a on je benzinom polio haubu Passata i zapalio je.

Napad na bivšeg čelnika Dinama

Priprema napada na tada već bivšega Dinamova predsjednika Uprave Kodžomana, koji se nikada nije dogodio, stavlja se na teret Vuletiću, Sablji, Josipu Devčiću i Siniši Žalcu. Prema optužbama, napad su isplanirali Sabljo i Vuletić koji su od 20. do 27. ožujka ove godine pratili Kodžomana, među ostalim dok je dijete vodio u školu, odlazio na posao i slično da bi zatim naložili Devčiću i Žalcu da preuzmu praćenje i pretuku Kodžomana. U jednome trenutku Vuletić je shvatio da su ga, dok je pratio Kodžomana, snimile nadzorne kamere pa je “izdana zapovijed” o obustavi. Kodžoman je 3. ožujka ove godine razriješen s dužnosti predsjednika Dinamove Uprave.

Sablji i Vuletiću na teret se stavlja i da su prijetnjama pokušali naplatiti dug od D.S.-a po kojega je 29. lipnja ove godine svojim Mercedesom došao Vuletić, a u autu su bili i Sabljo i još jedan nepoznati muškarac. Pozvavši ga da uđe u auto počeli su ga vrijeđati i tući, tražeći da im vrati dug te mu govoreći da će mu “ispucati noge”. Nakon toga D. S. im je 2. srpnja ove godine predao Mercedes S 350 i 7000 eura.

Detalji djelovanja zločinačke organizacije u ljeto 2018.

Od 16. do 18. kolovoza 2018.

Tomislav Sabljo, Tomislav Sučić i Goran Vidović borave u Albaniji gdje dogovaraju kupoprodaju tonu i pol do dvije tone marihuane. Traže da im se marihuana isporučuje periodično u manjim pošiljkama. Cijena je 200 do 300 eura po kilogramu. Kao predujam isporučili su brod Tomislava Sučića.

24. kolovoza

Na područje Ljubuškog, rutom preko Crne Gore, isporučeno je 120 kilograma marihuane. Drogu su preuzeli Sabljo, Sučić i Zdravko Bilić koji su prodavateljima isplatili najmanje 15.000 eura, kao naknadnu za kupnju i prijevoz droge do BiH. Provjeravaju stanje i skladište drogu u kući koju je Bilić koristio. Ta se kuća nalazi nedaleko od mjesta Teskera kod Ljubuškog.

24. kolovoza

Zdravko Bilić angažirao Antonelu Govorko da 70 kilograma prebaci u RH, a Sučić angažira Mirka Sertića da sa svojom Toyotom krene prema Vrgorcu, kako bi preuzeo tih 70 kilograma marihuane. Sertić preuzima marihuanu te kreće u smjeru Zagreba. Ispred Sertića vozi Sučić za slučaj da Sertića zaustavi policija. Marihuanu skladište u Sertićevu kuću u Kupincu.

1. i 2. rujna

Sabljo i Sučić organiziraju krijumčarenje 807 grama kokaina i 50 kilograma marihuane. Sučić ponovno angažira Sertića da svojom Toyotom Corollom Verso krene u Makarsku, kako bi od zasad nepoznate osobe preuzeo kokain. Sertić dolazi na područje Vrgorca, nalazi se s Bilićem i Govorko te iz skladišta od ukupnih 120 kilograma marihuane prebacuju preostalih 50 kilograma. Sertić preuzima marihuanu, sve odvozi u Kupinec. Travu je pohranio, kokain je dao Sučiću te zajedno sa Sabljom nastavio prodavati travu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:56