KODNO IME 'CANELAS'

VIDEO: KAKO SU PALI HRVATI S KOKAINOM NA 20-METARSKOJ JEDRILICI 'WALL STREET' Pakete uopće nisu skrivali, od policije su pokušali pobjeći gumenjakom

 

U velikoj međunarodnoj akciji kodnog imena Canelas španjolska i portugalska policija u svega deset dana presrele su tri jedrilice nedaleko od Kanara i Azora, te su zaplijenili ukupno gotovo pet tona kokaina dopremljenog iz Južne Amerike.

Na dvije jedrilice u krijumčarenju su uhićeni i hrvatski državljani, njih trojica.

Dvojica Hrvata, V. C. i K. A., sa zadarskog područja, uhićeni su na 20-metarskoj jedrilici Wall Street, koja je 25. lipnja doplovila u blizinu Azora. Istražiteljski tim, u koji su, prema pisanju španjolskih medija, bili uključeni policijski agenti više mediteranskih zemalja, ali i Kolumbije i američke DEA-e, tu je jedrilicu zbog sumnje da se koristi za transport droge držao "na oku" još od ožujka prošle godine. U nedjelju, 1. srpnja, španjolska policija je uz asistenciju vojnog broda Atalaya krenula u akciju uhićenja.

Šef španjolske Nacionalne policije za borbu protiv narkotika Antonio Martínez Duarte izjavio je da je ovaj brod pod nizozemskom zastavom dopremio drogu iz Kolumbije, ukrcavši je na ušću rijeke Orinoco. Sama akcija uhićenja, dodao je, prošla je bez primjene sile, jer se krijumčari nisu opirali.

- Paketi s drogom nisu uopće bili skriveni. Bili su raspoređeni po kabinama po cijelom brodu na vidljivim mjestima - kazao je Duarte u izjavi za medije, dodajući da su osim droge zaplijenili jednu skraćenu sačmaricu s deset patrona, 5000 eura gotovine i računalne uređaje za satelitsku navigaciju.

Pored dvojice spomenutih Hrvata, koji su navodno već osuđivani u Hrvatskoj zbog trgovine drogom, uhićen je i američki državljanin R. P. H.

Krijumčari s jedrilice Wall Street navodno su uoči uhićenja pokušali pobjeći policiji gumenjakom iz kojega su usput izbacivali pakete s kokainom. Jedna španjolska televizijska kuća prikazala je snimke "lova" gliserom, zatim mirne predaje krijumčara i izvlačenja kokaina iz mora.

Prethodno je 21. lipnja portugalska policija na jedrilici Oggi zaplijenila oko 1400 kilograma kokaina. Pritom je uhićen jedan hrvatski državljanin s riječkog područja te jedan Nizozemac i jedan Britanac.

Dan ranije, 20. lipnja, u blizini Kanarskog otočja "upecana" je jedrilica Pepper, na kojoj je zaplijenjeno 1,85 tona kokaina, a na njoj su bili jedan britanski i dva francuska državljana. Policija sva tri slučaja pripisuje istoj kriminalnoj organizaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 18:53