NEMOĆNI LJUDI

VIDEO: 'Kći mi je zbog nasrtljivog Otta u autu bila zatočena gotovo sat vremena, a kad su stigli policajci, ni oni se nisu usudili izaći zbog psa'

 

- Čim sam čula da je pas napao ljude, znala sam da je to Otto - rekla nam je žena koja stanuje u ulici u kojoj su donedavno živjeli vlasnici psa, a koja je željela ostati anonimna.

Sve je počelo lani u travnju kada je pas, koji je u srijedu na zagrebačkom Ksaveru napao petero ljudi, prvi put ugrizao jednog od susjeda za potkoljenicu. Zaletio se na muškarca, skočio mu na leđa, a kada se muškarac odmaknuo, pas ga je ugrizao.

Tada su, naime, prvi put obaviješteni policija i veterinarska inspekcija.

- Nikada ti nije ugodno vidjeti velikog psa kako hoda sam, bez lajne i brnjice, a pogotovo nakon što je ugrizao susjeda. Tada su se naše navike u potpunosti promijenile. Ljudi su prestali puštati djecu vani i doslovno smo trčali od dvorišta do automobila - kaže naša sugovornica. No, taj incident nije bio izoliran. Niti dva mjeseca poslije pas je ugrizao još jednog stanara ulice. Institucije su opet upozorene, a pred policajcima koji su izašli na uviđaj vlasnica psa je vrijeđala prisutne, kaže sugovornica.

Veterinarska inspektorica je početkom lipnja Otta proglasila opasnim psom, no zapisnik je sastavljen u prostorijama inspektorata jer nisu uspjeli stupiti u kontakt s vlasnikom psa koji nije otvarao vrata ni inspektorima niti policiji. Nekoliko dana poslije izdano je rješenje u kojem je Otto dobio etiketu opasnog psa koji se mora držati u zatvorenom kavezu iz kojeg ne može pobjeći i vrata uvijek moraju biti zaključana. Naložena je i mjera školovanja psa te provedbe testa socijalizacije za opasne pse. No, kako vlasnik nije učinio ništa od navedenoga, donesena je odluka da se pas eutanazira.

“Utvrđeno je da I.S. nije izvršio mjeru eutanazije putem ovlaštene veterinarske organizacije te iz navedenog razloga pas imena Otto i dalje predstavlja opasnost za područje na kojem se kreće bez nadzora”, stoji u dopisu, koji posjedujemo, a na njemu je potpis višeg veterinarskog inspektorata.

Navodi se i “s obzirom na to da postoji velika vjerojatnost pružanja otpora od strane I.S., zamolila bih vas za pružanje policijske intervencije i pomoći pri obavljanju izvršenja eutanazije navedenog psa...”

Uz dva ugriza, Otto je u nekoliko navrata napadao prolaznike. Jedan od takvih incidenata je i kada je kći naše sugovornice punih 50 minuta sjedila u autu jer je pas nasrtao na automobil.

- Pozvali smo policiju, no kada su došli, i oni su ostali sjediti u autu jer zbog psa nisu mogli izaći - kaže naša sugovornica i dodaje da su nakon toga postavili nadzorne kamere. Kamere su im, naime, služile da gledaju je li pas u blizini kako bi mogli pretrčati do automobila.

- Strah je išao do te mjere da bih čekala kćer u visokim gumenim čizmama i debeloj odjeći tako da, kad izlazi iz automobila, a pojavi se pas, mogu psa preusmjeriti na sebe - kaže nam. Otto ni tu nije stao te je bilo još incidentnih situacija poput one kada je žena u visokom stupnju trudnoće u autu čekala policiju kako bi mogla otići kući.

- Dokumentacija, mailovi, fotografiranje... sve smo odradili, a ništa se nije promijenilo. Pas je i dalje šetao sam i terorizirao nas - kaže i dodaje da je u prosincu ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću poslala dopis u kojem mu je navela događaje i izrijekom napisala: “Lijepo molim da me ne shvatite krivo, no ako pas još jednom napadne, smatrat ću da su sve instance bile obaviještene”.

Tada je problem u ovoj ulici prestao. No, ne zato što su institucije provodile zakone nego zato što se vlasnik sa psima odselio na drugu adresu. Naša sugovornica je obavijestila veterinarsku inspekciju i o tome, no sudeći prema ovom zadnjem napadu, očito nitko nije reagirao.

Iz veterinarske inspekcije su u srijedu potvrdili da Otta, nakon svega, čeka eutanazija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:17