SMRT U TUNELU

VIDEO: LIJEČNICI SE BORE ZA NUNCIJEV ŽIVOT Mons. Ante Jozić operiran i drugi put, još uvijek je životno ugrožen

 
Mons. Ante Jozić teško ozlijeđen u sudaru u tunelu Sv. Ilija
 Božidar Vukičević / HANZA MEDIA / Grude online

Zdravstveno stanje mons. Ante Jozića, koji je 1. svibnja ove godine trebao biti zaređen za nadbiskupa kako bi mogao preuzeti dužnost novog papinskog nuncija za Obalu Bjelokosti, a koji je teško nastradao u prometnoj nesreći u tunelu Sv. Ilija u nedjelju oko 18.15 sati, znatno je bolje, ali život mu je i dalje ugrožen.

On je u sudaru zadobio teške i za život opasne ozljede i trenutačno se nalazi u Jedinici intenzivnog liječenja KBC-a Split na Firulama. Kako doznajemo, mons. Jozić je zadobio ozljede prsnog koša, trbuha, noge i ruke, a najopasnijom ozljedom smatralo se obilno krvarenje unutarnjih organa.

Čim je primljen u bolnicu, mons. Jozić je operiran te priključen na respirator (umjetnu ventilaciju). U ponedjeljak je mons. Jozić i drugi put operiran, a stanje mu je kako doznaje Slobodna Dalmacija znantno bolje, iako je i dalje životno ugrožen. Tijekom drugog operativnog zahvata je sanirano krvarenje unutarnjih organa.

U nesreći je poginuo vozač BMW-a serije 5, Tihomir L. (24) iz okolice Imotskog, koji je svojim autom prešao u suprotni trak i izravno se sudario s Citroënom C4 kojim je upravljao mons. Ante Jozić. Oba su vozača nakon nesreće s teškim ozljedama prevezena u KBC Split, no mladić je oko 21 sat, nažalost, podlegao ozljedama.

Dvojica kardinala

- Nadam se i očekujem da će se mons. Jozić oporaviti - kratko je komentirao prof. dr. Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a Split.

Nalaz i mišljenje o uzrocima stravične nesreće u tunelu Sv. Ilija napravit će dipl. ing. Stanko Smodlaka, stalni sudski vještak za strojeve, cestovni promet i motorna vozila, koji je bio na očevidu u nedjelju navečer.

Smodlaka nije želio govoriti o detaljima nesreće dok ne odradi svoj posao do kraja, ali nam je pojasnio koji je najčešći uzrok proklizavanja vozila u tunelu dok vani pada kiša.

- Ulazi u tunel su karakteristični s aspekta sigurnosti. Naime, vozila na svojim gumama donesu vlagu koja se izmiješa sa slojem prašine na kolniku. Tako se napravi klizav film na asfaltu koji kiša ne ispire jer se radi o zatvorenom prostoru - pojašnjava nam vještak.

Biskupsko ređenje mons. Ante Jozića, koje je bilo predviđeno za 1. svibnja u splitskoj konkatedrali svetog Petra, bit će odgođeno na neodređeno vrijeme. Glavni zareditelj trebao je biti kardinal Pietro Parolin, državni tajnik Svete Stolice. Pripreme za ovu svečanost već su počele u Nadbiskupiji i u rodnoj mu župi u Trilju, gdje je proslava određena za 5. svibnja, ali sada je sve to otkazano.

Na ređenju u Splitu očekivao se i dolazak još dvojice kardinala - Josipa Bozanića i Vinka Puljića - te svih hrvatskih (nad)biskupa. Suzareditelji su trebali biti splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i porečko-pulski biskup Dražen Kutleša jer je njegova naslovna nadbiskupija Cissa današnji Rovinj.

Spreman je i nadbiskupski grb novog nuncija, koji čine most koji spaja (aluzija na rodni Trilj, ali i na diplomatsku službu), zvijezda koja označava Blaženu Djevicu Mariju te Biblija sa slovima alfa i omega koja predstavljaju Isusa Krista, a za biskupsko geslo izabrao je redak iz psalma “U tebe se Gospodine uzdam”, isti kao i bl. Alojzije Stepinac.

Nadbiskup i nuncij

Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ante Jozić rođen je 1967. u Trilju, gdje je završio osnovnu školu, a sjemenište i bogosloviju u Splitu. Za svećenika je zaređen 1992. godine te je tri godine službovao kao kapelan u Makarskoj (1992. - 1995.), potom ga nadbiskup šalje u Rim na studij (1995. - 1999.). Nakon studija ide kao predstavnik Svete Stolice u Indiju (1999. - 2003.), onda u Moskvu (2003. - 2009.) i Hong Kong (od 2009. do danas).

Papa Frane imenovao ga je nadbiskupom i nuncijem 2. veljače, a napredovanje u crkvenoj hijerarhiji zaslužio je zbog velikog doprinosa pri sklapanju povijesnog sporazuma NR Kine i Svete Stolice, koji bi trebao ujediniti podijeljenu Katoličku crkvu u Kini, koju čine dvije skupine klerika i vjernika: “patriotska”, strogo kontrolirana od komunista, te “podzemna” Crkva, koja je usprkos svim progonima ostala vjerna Papi i Rimu.

Mons. Jozić je, uz očite diplomatske sposobnosti, i poliglot koji vlada talijanskim, španjolskim, engleskim, francuskim, portugalskim, njemačkim, ruskim, kineskim i poljskim jezikom.

Susreti s papom

Velik dio pregovora s Kinom odvijao se preko nuncijature u Hong Kongu, u kojoj djeluje vatikansko diplomatsko predstavništvo, s obzirom na to da Sveta Stolica od 1951. nema diplomatske odnose s NR Kinom, a poseban status Hong Konga omogućuje diplomatsku nazočnost Katoličke crkve, premda je nuncijatura iz Pekinga nakon prekida diplomatskih odnosa preseljena na Tajvan, a Kina godinama ustraje na tome da Sveta Stolica prekine odnose s tom otočkom državom čiju nezavisnost priznaju 22 svjetske zemlje dok je Kina smatra svojim teritorijem.

Kako je sam mons. Jozić rekao prigodom imenovanja, više je puta susreo papu Franu i njegova prethodnika papu Benedikta XVI. prigodom sastanaka povjerenstva za Kinu, a papa Frane mu je u tim prigodama redovito izricao svoju namjeru: “Monsinjore, ja želim posjetiti Kinu”.

Snimku stravične nesreće pogledajte niže! Upozoravamo da snimka sadrži uznemirujući sadržaj

Splitsko-makarska nadbiskupija: Zdravstveno stanje monsinjora Jozića zadovoljavajuće

Zdravstveno stanje monsinjora Ante Jozića, koji se nakon teške prometne nesreće liječi u splitskom Kliničkom bolničkom centru (KBC), je zadovoljavajuće, izvijestila je u utorak Splitsko-makarska nadbiskupija.

Jozić, naslovni nadbiskup Cisse i apostolski nuncij u Obali Bjelokosti, zadobio je ozljede opasne po život u prometnoj nesreći koja se dogodila u nedjelju u tunelu svetog Ilije kod Makarske, kada je poginuo 24-godišnji mladić.

"Do sada su izvršena dva kirurška zahvata kojima su zaustavljena unutarnja krvarenja te sanirana oštećenja unutarnjih organa. Poslije ovih zahvata Jozićevo stanje je stabilno i zadovoljavajuće. Kad se dodatno pacijent stabilizira, radit će se i zahvati na sanaciji lomova kostiju noge," navodi se u priopćenju Splitsko-makarske nadbiskupije.

Splitsko-makarska nadbiskupija izražava veliku zahvalnost ravnatelju, liječnicima i čitavom medicinskom osoblju KBC-a Split koji su svojom izvrsnošću i profesionalnošću poboljšali Jozićevo stanje. Također zahvaljuje svima koji su, bilo obitelji, bilo Nadbiskupiji, uputili poruke pažnje i brižnosti te molitve za njegov oporavak.

"Upućujemo najiskreniju molbu svima koji su zainteresirani za stanje monsinjora Jozića da nipošto ne vrše pritisak, s bilo koje strane, na medicinsko osoblje KBC-a Split tražeći informacije o stanju pacijenta. Mnogobrojni pozivi liječnike i medicinsko osoblje ometaju u vršenju njihove prvotne dužnosti za brigu i dobro pacijenata," stoji u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:49