StoryEditor
VRAĆEN IZA REŠETAKA

VIDEO: NAKON 13 GODINA IZAŠAO IZ ZATVORA I ODMAH NASTAVIO PLJAČKATI Poharao niz institucija i firmi, od Ministarstva poljoprivrede do Jabuka TV-a...

Alen je odradio niz krađa po institucijama, od Ministarstva poljoprivrede do Jabuka televizije, gdje je pojedince oštetio za gotovo 18.000 kuna
Kao što se može vidjeti na snimkama videonadzora, Alen je u prostorijama Jabuka TV fingirao razgovor na mobitel, proučavao stanje po uredima te je brzinski ušao u jedan od njih i vlasniku televizije ukrao mobitel Huawei Mate 10 lite

Nakon 13 godina provedenih u zatvoru, Alen P. (40) se već drugi dan boravka na slobodi vratio na staro. Odradio je niz krađa po institucijama, počevši od Ministarstva poljoprivrede pa sve do Jabuka televizije, zbog čega je nedavno osuđen na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu na dvije godine i osam mjeseci zatvora.

Ukradenih gotovo 18.000 kuna koje je, prema vlastitom priznanju, potrošio na osobne potrebe, ali i na drogu, oštećenima mora vratiti, a sud ga je, s obzirom na to da su mu jedina primanja 1200 kuna socijalne pomoći, oslobodio plaćanja sudskih troškova i odvjetnika po službenoj dužnosti.

Snimile ga kamere

Tom serijskom kradljivcu lisice na ruke stavljene su u zgradi Ministarstva poljoprivrede, gdje ga je s ukradenim novčanikom zaustavio zaštitar tvrtke Osijek. Bilo je to 15. siječnja ove godine, kada je u svega 10 minuta, točnije između 10.55 i 11.05 sati, ušetao u zgradu ministarstva u Planinskoj ulici u Zagrebu popevši se na prvi kat. Malo se vrzmao po hodniku fingirajući pritom da telefonira, da bi ušao u otključani ured i počeo kopati po ormarima.

- Tog dana po ulasku u svoj ured zatekla sam okrivljenika nad svojim radnim stolom kako po njemu kopa. Taman je uzimao moj Samsungov mobitel koji sam dobila na poklon za Božić. Pitala sam ga što radi, na što mi je rekao: ‘Što hoćeš, makni se’ i projurio pored mene kroz vrata. Krenula sam za njim.

 

Došao je do jednih vrata koja se ne otvaraju i tu je pao u klopku. Mobitel je odbacio, a ja sam počela dozivati upomoć kolege koji su alarmirali zaštitare koji su ga, pak, uhvatili i kod njega našli moj novčanik u kojem sam imala 30 kuna i osobne dokumente - ispričala je zaposlenica Ministarstva poljoprivrede. Prije toga, a neposredno nakon izlaska iz zatvora, Alen P. je 29. svibnja 2018. poharao prostorije Vulkala na Samoborskoj cesti, gdje je iz nezaključanog ureda na prvom katu poslovnice ukrao smeđu mušku torbicu Hilfiger s utroškom tvrtke - 1800 kuna i 1250 eura.

Lopov je unio nemir i među zaposlenike tvrtke OV-održavanje vagona na Strojarskoj cesti kada je 1. listopada oko 12.45 sati iz uredskih prostorija ukrao novčanik sa 300 kuna, bankovnim karticama i osobnim dokumentima.

Četiri dana poslije, na Vukovarskoj u prostorijama Jabuka televizije isti modus operandi. Dok je oko 10.40 sati fingirao razgovor na mobitel, proučavao je stanje po uredima te je brzinski, što se može vidjeti na video nadzoru, ušao u jedan od njih, gdje je ukrao mobitel Huawei Mate 10 lite vlasnika televizije. Budući da je mobitel bio u zaštitnoj futroli, u njoj su se još nalazile i osobna iskaznica, vozačka dozvola, godišnja karta ZET-a, dvije bankovne kartice, a osim toga uzeo je i vlasnikov novčanik s dokumentima i karticama.

 

Kupio kokain

- Točno je da sam ukrao novčanik iz Ministarstva poljoprivrede. Dan prije sam uzeo kokain i trebao mi je novac da vratim dug, odnosno za svakodnevne potrebe, a i imao sam dogovoren plan s doktorom Zdunićem u čijem sam tretmanu kao ovisnik koji se liječi od ovisnosti o drogama, da idem na liječenje u zajednicu Cenacolo u Italiji. No, tu sam priliku prokockao s tom krađom.

 

Što se tiče krađe u Vulkalu, uzeo sam iz torbice novčanik u kojem je bilo dosta eura i nešto kuna, novčanik sam bacio u kanalizacijski šaht, a novac sam potrošio na drogu. Bilo je to, zapravo, dva dana nakon što sam izašao iz zatvora u kojem sam proveo 13 godina - pravdao je svoje postupke Alen P. Vezano, pak, uz krađu mobitela, kazao je da ga je dao osobi od koje je kupio auto priznavši da je isti vozio bez vozačke dozvole, koju nema.

- Kaznite me blaže. Državno odvjetništvo za mene je predložilo kaznu od tri godine. Odluku prepuštam sudu, ali kaznite me blaže jer ni ja sam ne znam koliko mi se djela točno stavlja na teret - zavapio je Alen P.  Inače, on je od 1999. do 2008. čak 25 puta osuđivan zbog imovinskih delikata i zloporabe droga, a od 2005. pa sve do sredine 2018. bio je u zatvoru služeći kaznu od niz objedinjenih bezuvjetnih presuda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. srpanj 2020 23:13