SMANJENE KAZNE

VIDEO: NEOČEKIVANI OBRAT PRIČE O PREMLAĆIVANJU REDARA U POŽEGI Pogledajte ove brutalne snimke i procijenite - zaslužuju li ovi nasilnici blaže kazne?

 
 Jutarnji list

Nije bilo za očekivati da će se u drugostupanjskom odlučivanju u manjoj mjeri umanjiti zatvorske kazne okrivljenicima Miroslavu Odoljeviću, Aleksandru Radonjiću i Niki Matišiću za premlaćivanje zaštitara Ivana Topalušića u discoteci Platinum, do kojeg je nemilog događaja došlo 17.siječnja 2017. godine. S razlogom se postavlja pitanje koju poruku šalje drugostupanjsko pravosudno tijelo, u ovom slučaju Županijski sud u Dubrovniku, kod kojeg je bila presuda na odlučivanju povodom žalbi okrivljenika, piše portal Požega.eu.

U primjerenom i realnom roku sudac Općinskog suda u Požegi Damir Ronko dokazao je kako pravda nije spora i da je dostižna. Sudski postupak u slučaju premlaćivanja i teškog ozljeđivanja zaštitara Ivana Topalovića je priveo kraju i izrekao nepravomoćne presude, za neke neočekivano brzo, koje su kazne bile za trojicu nasilnika teške 17,5 godina.

Dok je prvookrivljeni Miroslav Odoljević u prvom stupnju osuđen na šest godina zatvora kao i drugookrivljeni Aleksandar Radonić, drugostupanjski sud je kazne smanjio Odoljeviću na 4,5 godina, a Radoniću na 4 godine. Trećeokrivljeni Niko Matišić je u prvom stupnju sudac Ronko odredio kaznu zatvora 5,5 godina, a drugostupanjski sud je tu kaznu smanjio na tri godine. Budući da su te nepravomoćne presude, izrečene više od pet godina, osuđenici su odmah po izricanju presude odvedeni u Istražni zatvor gdje se još uvijek nalaze i čekaju zaprimanje pravomoćnost presude.

Redovna procedura

Prema nekim tumačenjima osuđenici Miroslav Odoljević, Aleksandar Radonjić i Niko Matišić bit će pušteni na slobodu iz Istražnog zatvora i čekat će redovnu proceduru odlaska izdržavanje zatvorske kazne koja može potrajati i nekoliko mjeseci.

Za sada je teško reći koje je to olakotne okolnosti uzelo vijeće Županijskog suda u Dubrovniku koje je smanjilo kazne osuđenicima koji su u premlaćivanju zaštitara Ivana Topalovića nanijeli teške tjelesne ozlijede oštećenje vida, lom kostiju na lubanji, oštećenje mozga, očnog živca i dr.

Mlada požeška odvjetnica Ana Čulo, koja je zastupala oštećenika Ivana Topalovića je tada bila zadovoljna izrečenim prvostupanjskim zatvorskim kaznama. Ona je svoj posao odradila na visini zadatka i uspjela dokazati krivnju za trojicu nasilnika koji su premlatili njenog klijenta što je u prvom stupnju i uvaženo. Od odvjetnice Čulo nismo uspjeli dobiti komentar na preinačene zatvorske kazne, a za pretpostaviti je da s tom odlukom nije zadovoljna, javlja Požega.eu.

Sudac Općinskog suda Damir Ronko, nije dozvolio odugovlačenje postupka čime je dokazao kako treba voditi sudski postupak i provesti ga kraju. On je ocjenjujući krivnju i odmjeravajući primjerene kazne za to teško kazneno djelo pokazao svjetliji primjer u sudskoj praksi, a kao sve to drugostupanjski sud na to, prema svemu sudeći bacio sjenu.

Gledajući na cijeli taj postupak, krivnja nasilnika je dokazana, izrečene su, iako dijelom umanjene, zatvorske kazne čime je ipak na neki način pravda zadovoljena. Je li zadovoljeno pravo o tome bi se moglo puno razgovarati i o tome pričati.

Podsjetimo, Policijska uprava požeško-slavonska na okolnosti tadašnjeg događaja, oko premlaćivanja zaštitara, poslala je priopćenje u kojem potvrđuju da je došlo do nemilog događaja u Požegi u Cehovskoj ulici te da su oko 3.50 sati u prostorijama ugostiteljskog objekta tri muške osobe tjelesno napale dvojicu muškaraca starosti 20 i 47 godina. Tom prilikom 47-godišnjak (zaštitar u ugostiteljskom objektu) je teško, a 20-godišnjak lakše tjelesno ozlijeđen. Policija je tada potvrdila da su uhitili trojicu muškaraca koje se sumnjiči da su počinili napad i da je u tijeku kriminalističko istraživanje, piše Požega.eu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 12:21