SUD U OSIJEKU

VIDEO: NEUREDNA DOSTAVA POZIVA ZA TROJICU OKRIVLJENIKA Šesti put zaredom odgođena odluka o potvrđivanju druge optužnice protiv Zdravka Mamića

 
 Vlado Kos / CROPIX

Zbog neuredne dostave poziva za trojicu okrivljenih, na osječkom Županijskom sudu u srijedu ponovno, šesti put zaredom nije potvrđena druga optužnica protiv protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još šestorice suokrivljenika koje USKOK tereti da su u sklopu zločinačkog udruženja zagrebački klub oštetili za oko 200 milijuna kuna.

Sjednica optužnog vijeća odgođena je jer nije iskazana uredna dostava poziva za trojicu okrivljenika - Zdravka i Maria Mamića i Nikkya Artura Vuksana te odvjetnika Veljka Miljevića, branitelja Zdravka Mamića, a s obzirom na te okolnosti nije bilo zakonskih uvjeta za održavanje sjednice, izvijestio je novinare glasnogovornik Županijskog suda Miroslav Rožac.

Nova sjednica optužnog vijeća zakazana je za 21. svibnja u 10 sati.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Na prethodnoj sjednici Optužnog vijeća 14. siječnja o potvrđivanju optužnice nije se raspravljalo jer je obrana predložila prenošenje mjesne nadležnosti u ovome predmetu na zagrebački Županijski sud, a Vrhovni sud je u međuvremenu taj prijedlog odbio kao neosnovan.

Osječki sud tada ni iz petoga pokušaja nije uspio potvrditi optužnicu kojom se braća Mamić i još šestorica suokrivljenika terete za udruživanje u zločinačku organizaciju, kako bi putem offshore kompanija i ilegalnih ugovora iz Dinama izvukli više od 140 dodatnih milijuna kuna.

Kako nije bilo rasprave o potvrđivanju optužnice, nije bilo ni o određivanju istražnog zatvora Zdravku Mamiću, koji je prije presude kojom je lani u lipnju nepravomoćno osuđen na šesti i pol godina zatvora pobjegao u Međugorje u BiH, smatrajući presudu za izvlačenje više od 116 milijuna kuna iz kluba isforsiranom i lažnom.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je od prosinca 2004. do prosinca 2015. ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te su sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uz navedeno, stoji u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2022 11:53