PALI LAŽNI POLICAJCI

Video noćne akcije: Policija objavila snimke uhićenja članove bande koja je varala starije građane

Riječ je o vrsti prevara na koje policija, zbog njihove učestalosti, već godinama upozorava građane

Uhićenja na području Zagreba

 Screenshot: Mup/

Zbog sumnji da su u nepunih mjesec dana počinili čak 27 prevara u kojima su se starijim osobama predstavljali kao policajci te im uzimali novac, zaradivši više od 1,3 milijuna kuna, policija i USKOK u srijedu su uhitili i osumnjičili 20-ak osoba s područja Zagreba, Bjelovara i Pitomače.

Policija je danas objavila i video snimke uhićenja koja su u sklopu akcije izvršena na području Zagreba.

Riječ je o vrsti prevara na koje policija, zbog njihove učestalosti, već godinama upozorava građane. No usprkos tome, na području Zagreba takve se prevare događaju gotovo svakodnevno. Još gore, čini se da iza velikog broja tih prevara stoji jedna kriminalna organizacija.

"Policijska uprava zagrebačka podsjeća građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, to nipošto ne čine bez prethodne provjere o kome se radi.

Takve osobe spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe te samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava", navodi se u upozorenjima koje policija redovito objavljuje.

image

Zaplijenjeno oružje

Pu Zagrebačka/
image

Zaplijenjeni mobiteli, sim kartice, jammeri...

Pu Zagrebačka/
image

Zaplijenjeni novac

Pu Zagrebačka/
image

Zaplijenjeni novac

Pu Zagrebačka/
image

Zaplijenjeni novac

Pu Zagrebačka/

PU zagrebačka o uhićenjima

Povodom velike akcije oglasila se i PU zagrebačka čije priopćenje ispod prenosimo u cijelosti.

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su, u suradnji s Ravnateljstvom policije te u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, dovršili kriminalističko istraživanje nad 11 muških i šest ženskih osoba starosti od 22 do 46 godina, zbog sumnje da su počinili kaznena djela zločinačkog udruženja i prijevare u sastavu zločinačkog udruženja.

Sumnja se da je 26-godišnjak povezao u zajedničko djelovanje preostalih 16 osoba te su u sastavu zločinačkog udruženja, od početka listopada do sredine studenog 2022. godine na području Zagreba, činili kaznena djela na štetu više osoba starosti od 64 do 93 godine.

Naime, utvrđena je sumnja da su s tzv. radnih telefona svakodnevno, nasumice iz telefonskog imenika nazivali veći broj osoba, lažno se predstavljali i kroz razgovor doznavali koje su životne dobi, žive li same i posjeduju li kod kuće ili na bankovnim računima veće količine domaćeg i stranog novca. Potom su ih dovodili u zabludu govoreći im da je novac koji posjeduju krivotvoren i da ga trebaju zamijeniti te su im ujedno ponudili osiguranje nakita koji posjeduju.

Nakon stjecanja povjerenja oštećenih, osumnjičene osobe su dolazile na adrese stanovanja svojih žrtava te im se lažno predstavljale kao policijski službenici. Potom su im otuđili novac i nakit navodeći kao razlog da predmete moraju fotografirati, izdati potvrde i slično. Otuđeni novac i nakit su odnosili i predavali 26-godišnjaku koji je novac raspodijelio počiniteljima.

Policijski službenici obavili su pretrage osoba, kao i prijevoznih sredstava te objekata s kojima su se koristili osumnjičenici, a u kojima je pronađena veća količina novca u domaćoj i stranoj valuti, nakit, više komada vatrenog oružja, uređaj za ometanje signala tzv. jammer, veća količina mobilnih uređaja i SIM kartica, odjevnih i drugih predmeta koji su korišteni prilikom počinjenja ili su otuđeni za vrijeme počinjenja kaznenih djela.

Ukupna protupravna korist koji su okrivljenici na opisani način pribavili iznosi najmanje 1.299.854 kune.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja 15 osumnjičenih je predano pritvorskom nadzorniku, jedna je osoba trenutno nedostupna policiji te se za njom intenzivno traga, dok se jedna osoba od ranije nalazi u istražnom zatvoru. Policijski su službenici nadležnom Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta podnijeli posebno izvješće kao nadopunu kaznene prijave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:24