UPORABA SILE

VIDEO: OBJAVLJENA UZNEMIRUJUĆA SNIMKA PRIVOĐENJA GOSPOĐE Policija: 'Naš djelatnik postupio je prema zakonu'

'Ženska osoba je uz glasno negodovanje cijelo vrijeme pružala aktivan otpor'
 Davor Kibel / Glas Slavonije

OSIJEK - Nakon što su mediji danas objavili vijest o navodno prekomjernoj uporabi sile od strane djelatnika prometne policije PU Osječko-baranjske, priopćenjem se oglasila i PU Osječko-baranjska koja je objavila i cijeli video privođenja snimljen kamerom koju je nosio djelatnik.

Priopćenje, kao i video, prenosimo u cjelosti:

Postupio prema zakonu

Jučer, 16. prosinca u 11,25 sati, u Osijeku, na raskrižju ulica Prolaz Ante Slavičeka i Hrvatske Republike, policijski službenik Postaje prometne policije Osijek je uočio nepoznatu žensku osobu, koja je u svojstvu pješaka prelazila kolnik Ulice Prolaz Ante Slavičeka, u vrijeme kada je za pješake bilo uključeno crveno svjetlo. U cilju utvrđivanja počinitelja prekršaja, policijski službenik joj je prišao i zatražio na uvid osobnu iskaznicu, što je ona ignorirala i nastavila se kretati nogostupom. Policijski službenik je krenuo za njom, uključio kameru i upozorio ju da se cijeli postupak snima te joj izdao naredbu da se zaustavi, na što se oglušila. Nakon izrečene naredbe, policijski službenik je uporabio tjelesnu snagu kako bi onemogućio njeno daljnje kretanje.

Ženska osoba je uz glasno negodovanje, nastavila pružati aktivan otpor, pokušavajući se osloboditi od zahvata policijskog službenika, zbog čega je policijski službenik nastavio s uporabom tjelesne snage. Na mjesto događaja je pristigao i drugi policijski službenik PPRP Osijek te su nad ženskom osobom uporabili sredstva prisile tjelesnu snagu i sredstva za vezivanje. Policijski službenici su potom priveli osobu poradi utvrđivanja identiteta, gdje je utvrđeno da se radi o 66-godišnjoj hrvatskoj državljanki.

U prostorijama policije ekipa HMP Osijek je izvršila pregled ženske osobe te utvrdila da nije zadobila ozlijede prilikom uporabe sredstava prisile.

66-godišnjakinji će biti uručen obavezni prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te Zakona o osobnoj iskaznici.

Snimku navedenog događaja zatražilo je Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku na pregled te je nakon pregledala konstatiralo da policijski službenici nisu protupravno postupali.

Nakon analize opisanog događaja načelnik policijske uprave uporabu sredstava prisile ocijenio je opravdanom i zakonitom temeljem Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. siječanj 2023 08:36