PAKLENA BUKTINJA

VIDEO: 'OVO JE KATASTROFA, ŠTETA JE TOTALNA...' Osam obitelji u požaru u Istri ostalo bez doma, stanari ogorčeni zbog sporosti vatrogasaca

 Goran Sebelic / CROPIX

Osam je obitelji praktički u sat vremena ostalo bez doma u velikom požaru koji je u nedjelju kasno navečer izbio na stambenoj zgradi u Labinu. Vatrena stihija zahvatila je ukupno pet stanova, no ostatak je uništila voda tijekom gašenja koje je zbog intenziteta požara potrajalo čitavu noć.

Požar je buknuo oko 23.30 sati na zgradi u nekadašnjem rudarskom naselju Vinež, na kućnom broju 178. Svi stanari evakuirani su na vrijeme pa nije došlo do najgoreg ishoda, a prema Policijskoj upravi istarskoj, jedna je osoba zbog udisanja veće količine dima prevezena u Opću bolnicu Pula. Kako neslužbeno doznajemo, radi se o starijoj osobi u čijem je stanu do požara i došlo.

Kako su nam ispričali susjedi, sve se odvijalo jako brzo i vatrena stihija gutala je doslovno stan za stanom. Četiri su se vatrogasna vozila s dvije strane zgrade cijelu noć borili s vatrom na katu, krovu i u prizemlju. Stanari su ogorčeni jer su, smatraju, predugo čekali dolazak vatrogasaca, a da su došli ranije, tvrde da bi se spasiti puno više. Zdravko Jurišić, jedan od stanara u Vinežu 178, veli da su vatrogasci stigli tek nakon pola sata, iako je zgrada svega dva kilometra od postaje.

Požar je lokaliziran tek u 4 sat ujutro, a većina od 22 stanara provela je noć na ulici, prateći sa strepnjom što se događa s njihovim domovima. Zbog sigurnosnih razloga, HEP je tijekom gašenja u dijelu kvarta isključio struju.

Iako u Policijskoj upravi istarskoj, za sada, ne govore o uzroku požara, jer to se tek treba utvrditi očevidom, neslužbeno se pretpostavlja da je u pitanju ljudska radnja. Susjedi pričaju da je starac od 90-ak godina u čijem je stanu izbila vatra živio sam, bez struje i vode, o čemu su, tvrde, više puta obavještavali Grad Labin, tražeći da mu se pomogne. Starčev je stan, navodno, bio pun starih novina, što je pripomoglo da se vatra jako brzo proširi.

Dvojica mladića vidjeli su starca ispred stana kako bezuspješno pokušava ugasiti vatru, a kada su mu rekli da mora izaći, nije ih htio poslušati već je nastavio.Tada su ga na silu izvukli iz zgrade, spasivši mu najverojatnije na taj način život.

VIDEO: Regional Express

Zbog brzine širenja vatre, stanari tijekom evakuacije nisu uspjeli ponijeti praktički ništa od imovine. Kako su nam opisali,bila je to prava drama. Zdravko Jurišić na brzinu je poveo suprugu i dva sina na sigurno izvan zgrade.

- Tata me je probudio, istrčali smo van - kaže jedan od sinova.

Stan obitelju Jurišić u prizemlju nije zahvatila vatra, ali po završetku gašenja, u njemu je bilo 20-ak centimetara vode i sav su namještaj i bijela tehnika bili poplavljeni.

Idućeg jutra, stanari su iznosili preostale stvari na ulicu kako bi se osušile na suncu.

- Ovo je katastrofa, šteta je totalna - kaže Jurišić. Stanovi u toj zgradi, prema njegovoj procjeni , na tržištu vrijede barem 40 - 50 tisuća eura.

Zdravko Jurišić veli da im, za sada, nitko iz Grada ili neke druge institucije nije ponudio privremeni smještaj.

- Spavat ćemo najvjerojatnije kod prijatelja - veli. Pravi razmjeri materijalne štete bit će poznati tek kada se rasčisti zgarište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 14:57