IZ MALIJA ZA ZAGREB

VIDEO: POGLEDAJTE GDJE JE BIO SKRIVEN KOKAIN KOJI JE TREBAO BITI ZAMIJENJEN ZA ORUŽJE Na 'Franji Tuđmanu' pali Nigerijac i Amerikanac

 
 Hanza Media, MUP

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je u srijedu navečer istražni zatvor Amerikancu i Nigerijcu koji su zrakoplovom iz Malija u Zagreb dopremili kilogran kokaina visoke kakvoće.

Uskok koji je tražio da se dvojicu uhićenih krijumčara pritvori ranije je izvijestio da je nakon uhićenja pokrenuo istragu protiv američkog državljanina rođenog 1962. i nigerijskog državljanina rođenog 1963. godine.

Tužiteljstvo sumnja da su od sredine rujna 2018. do 30. listopada 2018., "bili povezali u zajedničko djelovanje s više osoba iz inozemstva radi kupovine, prijevoza i krijumčarenja kokaina u Hrvatsku, a kojim je organizator zločinačkog udruženja namjeravao platiti veću količinu raznog vatrenog oružja i streljiva na području Hrvatske.

U cilju realizacije plana, I. i II. okrivljeni su, sukladno uputama organizatora i drugih članova zločinačkog udruženja, nabavili kokain na području Afrike te su ga sakrili u mlazni zrakoplov u vlasništvu jednog trgovačkog društva čije poslovanje vodi prvookrivljenik.

Potom su zrakoplovom, kojim su upravljali I. okrivljeni kao pilot i II. okrivljeni kao kopilot, iz države Mali u Zagreb dopremili kokain. Prilikom pretrage zrakoplova pronađen je kilogram kokaina visoke kakvoće", izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

MUP je uskoro objavio i priopćenje u kojem se detaljno objašnjava zašto je dvojac pritvoren:

- Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta dovršili kriminalističko istraživanje pod nazivom “Nexus”, a koje je usmjereno na suzbijanje međunarodne trgovine droga i oružja.

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja, u utorak, 30. listopada u Međunarodnoj zračnoj luci "Franjo Tuđman" u Zagrebu, uhićen je 56-godišnji državljanin Sjedinjenih Američkih Država i 55-godišnji Nigerijac.

Oni su u Zračnu luku Zagreb pristigli zrakoplovom u vlasništvu 56-godišnjeg Amerikanca, koji je ujedno i upravljao zrakoplovom, dok mu je 55-godišnji Nigerijac bio kopilot.

Temeljem naloga nadležnog suda policijski službenici pretražili su zrakoplov, te u repu prtljažnog prostora, pronašli paket s više od kilogram kokaina visoke kakvoće, točnije 1,190 g kokaina.

Sumnja se da su spomenutu dvojica muškaraca organizatori povezali u zločinačko udruženje, kako bi po njihovim uputama, kokain koji su nabavili na području Afrike, iz afričke države Mali dopremili u Zagreb, a gdje je trebao biti zamijenjen za veću količina vatrenog oružja i streljiva.

Po dovšetku kriminalističkog istraživanja protiv dvojice muškaraca podnijeta je kaznena prijava Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela u sastavu zločinačkog udruženja u svezi s neovlaštenom proizvodnjom i prometom drogama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:11