DOBILI BITKU S VATROM

VIDEO Požar kod Crikvenice stavljen pod kontrolu!

 CROPIX

NOVO 14:57 - Požar otvorenog prostora na lokaciji grada Bakra, u naseljima Škrljevo i Ponikve, u kojem gori trava i nisko raslinje, trnutačno gasi 70-tak vatrogasaca s 15 vatrogasnih vozila, a na požarište su upućena i 2 canadaira, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).





JVP Mljet je danas u 11,30 sati zaprimio dojavu o požaru otvorenog prostora kod mjesta Sobra. Gori borova šuma, a na terenu je 7 vatrogasaca s jednim vatrogasnim vozilom iz JVP Mljet te 10 pripadnika PP NOS OSRH.





Požar otvorenog prostora na lokaciji Ervenik – Pađane, za kojeg je dojavu zaprimio Županijski vatrogasni oprativni centar Šibenik jutros u 10,31 sati, lokaliziran je danas u 12,06 sati. U požaru je izgorjelo oko 2 ha trave i niskog raslinja. Uz vatrogasce iz JVP Knin i DVD-a Knin, požar su iz zraka gasila 2 zračna traktora.

14:11 Stabiliziralo se stanje na požarištu kod Selca i sva su područja pod nazdorom, izvijestio je zapovjednik riječke Javne vatrogasne postrojbe Hinko Mance.

Manja vatra još se pojavljuje, ali njezino je širenje zaustavljeno u svim smjerovima, rekao je Mance. Tri su kanadera jutros gasila požar na dvjema lokacijama te su otišla na druge zadatke. Dio vatrogasaca sad je na odmoru, a poslije će ponovno na gašenje.

Jadranska magistrala kod Selca ponovno je otvorena za promet, koji je jučer bio prekinut kad se vatra spustila do nje.

Novi požar buknuo je jutros u blizini Škrljeva kod željezničke pruge, a u gašenju sudjeluje nekoliko desetaka vatrogasaca.

11:00 Veći dio požara na području Crikvenice, Bribira i Selca vatrogasci su jutros uz pomoć četiri kanadera stavili pod nadzor, a uspostavljen je i promet Jadranskom magistralom, izvijestio je u 11 sati Državni ured za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Kanaderi su nakon 10 sati prestali gasiti požar koji je jučer prekinuo promet Jadranskom magistralom i zaprijetio kućama.

U gašenju su uz vatrogasce iz cijele Primorsko-goranske županije od sinoć sudjelovali i vatrogasci iz Karlovačke, Zadarske, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske županije i Grada Zagreba, a angažirana je Gardijska motorizirana brigada Hrvatske vojske.

Ukupno je na terenu 345 vatrogasaca s 85 vozila te oko 100 pripadnika HV-a.

Gašenje je i dalje u tijeku.

10:05 - Tri kanadera koja su pomagala pri gašenju požara na crikveničkom području opozvana su zbog jačanja bure.

09:50 - Požar je većinom pod kontrolom, problematične su još dvije lokacije na nepristupačnom terenu. Kanaderi su uvelike olakšali posao i još uvijek djeluju. Iako bura još uvijek puše, dovoljno se smirila za neometano djelovanje zračnih protupožarnih snaga.

- Prema svemu sudeći, požar bi tokom dana mogao biti u potpunosti stavljen pod kontrolu - rekao je Hinko Mance, zapovjednik javne vatrogasne postrojbe Rijeka.

09:05 - S obzirom da se vjetar jutros malo smirio, u gašenje požara kod Selca su se uključila tri kanadera, potvrdili su nam u Operativnom centru Javne vatrogasne postrojbe Rijeka.

08:55 - - Kanaderi su tijekom dana vatru gasili na sedam požara u Šibensko-kninskoj županiji, na Mljetu, kod Šišana, a neki još gase požar kod Vranskog jezera. Suša je ove godine pripremila teren za požare, a onda ih je uzrokovala ljudska nepažnja ili bi se čak usudio reći da su namjerno podmetnuti - kaže bojnik Davor Turković, zapovjednik Protupožarne eskadrile, i dodaje kako ga na takav zaključak navode lokacije požara i vrijeme u kojima su buknuli, uglavnom tijekom noći. Zasad još nema informacija o počiniteljima.

Zapovjednik protupožarne eskadrile: Lokacije i termini požara govore nam da su neki bili podmetnuti

7:30 Oko 300 vatrogasaca, 100-injak pripadnika Hrvatske vojske te sami građani čitavu su se noć borili s vatrenom stihijom kod Selca, odnosno Crikvenice, no požar je i dalje aktivan, van kontrole. Promet na magistrali zatvoren je na potezu od Crikvenice do Novog Vinodolskog, vozi se obilaznim putevima, a čitava je rivijera okovana dimom. Vatra se, zbog bure, širi u nepredvidljivim smjerovima i prijeti kućama u blizini magistrale, no osim krovišta koje je jučer izgorilo u Studenčićima, nema nove materijalne štete. Također, za sada je sve prošlo bez ozlijeđenih i ljudskih žrtava. Bura i dalje puše, a njezino eventualno smirivanje očekuje se tek u poslijepodnevnim satima.

22:30 Vatrogascima, koji se od jutros bore s požarom na području Crikvenice, Bribira i Selca, večeras su u pomoć došle namjenske postrojbe Oružanih snaga RH te vatrogasci iz Svete Nedjelje, Zagreba, Zadra i Karlovca.

Temeljem zapovjedi načelnika Glavnog stožera OSRH večeras je angažirano 100 pripadnika Gardijske motorizirane brigade Hrvatske kopnene vojeske zajedno sa šest kamiona, vojnim vozilom radionicom i sanitetom u području Selce - Crikvenica za pomoć zemaljskim vatrogasnim snagama i lokalnom stanovništvu u borbi protiv vatrene stihije, priopćeno je iz MORH-a. Te snage su pod zapovjedništvom zapovjednika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS-a OSRH) general bojnika Mate Obradovića.

Tijekom dana zračne snage PP NOS-a OS RH više puta su nadlijetale spomenuto područje, ali nisu mogle djelovati zbog orkanske bure, navodi se u priopćenju Službe za odnose s javnošću MORH-a

Vatrogasna zajednica Karlovačke županije poslala je 24 iskusna vatrogasca sa četiri dobro opremljena vatrogasna vozila na požarište Selce-Novi Vinodolski, rekao je Hini Dragutin Foschio, županijski vatrogasni zapovjednik.

"Oni su sada pod zapovjedništvom Slavka Gauša, vatrogasnog zapovjednika Primorsko-goranske županije. Oko 21 sat raspoređeni su na požarištu. Pred njima je teška noć, ali je većina njih dobro educirana i provjerena u najtežim uvjetima", kazao je Foschio.

U pomoć gasiteljima na području Crikvenice, Bribira i Selca stigli su i vatrogasci iz Zagrebačke i Zadarske županije, doznaje se od zapovjednika Profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Crikvenice Roberta Hrelje.

21:30 U dijelovima Selca i Crikvenice počela je dramatična noć, a u borbi s vatrom sudjeluje 300-injak vatrogasaca iz cijele Hrvatske. dobar dio vatrogasaca na nogama je od 5 ujutro, jer su sudjelovali u gašenju požara u Mošćeničkoj dragi. Bura i dalje snažno puše i nosi vatru u nepredvidljivim smjerovima, a trenutno su najugroženiji istočni dijelovi crikvenice, uz magistralu, kao i dio selca iznad Termi Selce gdje se požar približio kućama, pa stanari zalijevaju zgrade i krovove.

Fronta se proširila i na crikveničko naselje Hrusti, a vatrogasci muče muku s neprohodnim šumama pa moraju čekati da se vatra praktički približi cesti da bi mogli početi s gašenjem. Situaciju znatno otežava činjenica da na tom području, zbog vjetra, ne mogu djelovati kanaderi.

Dobar dio turista napustio je Selce, a nešto ih je i ostalo. U samom naselju, uz more, nema panike i preostali gosti se ponašaju kao da se ništa ne događa. Slično je i u centru Crikvenice. U borbi s požarom vatrogascima pomaže lokalno stanovništvo, čak i poneki turist.

20:00 Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić rekao je kako je prioritet spašavanje ljudskih života, zatim imovine. Zbog orkanske bure nisu u mogućnosti letjeti zračne protupožarne snage, te su na poprište pozvane dodatne zemaljske, koji ima oko 300.

- Izdržat ćemo do jutra, obranit ćemo selce, rekao je ministar Ostojić.

19:19 - Gasitelje na velikom požarištu na crikveničko-vinodolskom području kasno poslijepodne obišao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

"Bura ometa gašenje požara koji gasi oko dvjesto vatrogasaca iz nekoliko županija, a najviše ih je iz Primorsko-goranske. Za dvadesetak minuta gasiteljima će se priključiti još 90-ak vatrogasaca s područja Zagreba, Karlovca i Zadra i nastojati lokalizirati pa onda i u ugasiti požar do noći", rekao je ministar Ostojić nekoliko minuta prije 19 sati, kad se već očekivao pomoći koju je najavila Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Ministar Ostojić, zajedno sa zapovjednikom Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Slavkom Gaušom, posjetio je dio požarišta najbliži crikveničkom stambenom naselju u kojem je više od tisuću stanovnika. Mnogi su na predjelu Hrusta već satima u strahu i izišli su iz svojih stanova u nastojanju da, ako zatreba, pomognu gasiteljima.

18:45 - Požar koji je poslijepodne planuo u Jagodnji Gornjoj ugrozio je kuće, u gašenju sudjeluje 18 vatrogasaca sa sedam vozila, a zatražena je i pomoć zračnih protupožarnih snaga, izvijestio je Vatrogasno operativni centar (VOC) Zadar.

Dojavu o tom požaru VOC je dobio u 17,20 sati. Na terenu su vatrogasci iz Zadra, Biograda i Benkovca, Stankovaca i Polače.

Gori nisko i visoko raslinje, kaže se u priopćenju Vatrogasno operativnog centra Zadar.

17: 38 - Na požar koji je jutros izbio između Bribira i Selca i koji trenutačno gasi stotinjak vatrogasaca iz Javnih vatrogasnih postojbi Crikvenica, Rijeka, Delnice, Senj i Krk te okolnih dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Primorsko – goranske županije, upućeno je dodatnih 80-tak vatrogasaca iz Zagrebačke, Karlovačke i Zadarske županije te pripadnici DIP-a Zadar, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Njihov se dolazak očekuje oko 19:00 sati. U pripravnosti su stavljeni i pripadnici Oružanih snaga.

U obilazak požara su krenuli ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadran Perinić i glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković. Njihov dolazak se očekuje oko 18:00 sati.

17:20 - Vatrena buktinja spustila se do magistrale kod table Selce, a svega 250 metara niže nalazi se klinika Terme Selce, čija nam je vlasnica, doktorica Vlasta Brozičević, uzrujano rekla da bezuspješno traži službene informacije što učiniti s pacijentima i osobljem klinike.

Dr. Brozičević: 'Ovdje je potpuni kaos, nitko ne brine kako ćemo evakuirati pacijente'

- Riječ je o ukupno 80 ljudi, odnosno 50 pacijenata i 30 zaposlenika. Cijelo prijepodne pokušavam dobiti nekoga u Gradu Crikvenici, zvali smo i 112 koji su nas također pokušavali preusmjeriti na službene gradske telefone. Međutim, sve je bilo uzalud. Upravo se sada vraćam s magistrale, kako bih se uvjerila gdje je granica požarišta. Ona je trenutno na par stotina metara od naše klinike. U jednom trenutku sami smo evakuirali pacijente. Ali, tada se učinilo da se situacija smiruje pa smo nastavili s radom. No, vjetar je ponovo preokrenuo smjer i požar nam se opasno približava. Očekujem, što bi bilo u ovim situacijama normalno, da nam se netko javi i kaže što je nama činiti i u kojem trenutku moramo započeti s evakuacijom. Ja nisam stručnjak da to mogu sama procijeniti - kaže Vlasta Brozičević.

Na A1 zbog požara zatvoreni ulaz i izlaz na naplatu Vrpolje

17:15 - U Ponedjeljak oko 16,30 sati zbog velikog šumskog požara i nastalog gustog dima do daljnjega je zaustavljeno prometovanje čvorem Vrpolje. Zatvoreni su ulazi i izlazi na naplatu na autocestu A1.

Osim zemaljskih vatrogasnih snaga šibensko.kniinske županije koji sudjeluju u obuzdavanju frontalnog širokog požara u gašenju istog jedno vrijeme sudjelovala su dva kanadera dok se treći gašenju pridružio nešto iza 18 sati,

Na samom terenu vatrogascima najveći problem stvara jaka bura, plamen i dim kao produkt gorenja obližnje guste borove šume kod samog čvorišta,ali unatoč svemu u nijednom trenutku nije bilo nužno obustaviti promet samom autocestom.

Požar kod Crikvenice buknuo na nenaseljenom području

16:05 - Požar na crikveničkome području buknuo je na nenaseljenom području, doznaje se u primorsko-goranskoj Policijskoj upravi, koja opovrgava neslužbenu informaciju u nekim medijima da se vatra proširila iz dvorišta jedne obiteljske kuće prilikom paljenja korova.

U požaru na širem području Selca djelomično je oštećeno krovište jedne kuće, potvrdio je glasnogovornik primorsko-goranske Policijske uprave Tomislav Veršić.

Požar na području Selca gasi oko 200 vatrogasaca i mještana.

15:40 - Županijski centar (ŽC) 112 Dubrovnik zaprimio je danas u 12,31 sat dojavu o požaru otvorenog prostora na području Babino Polje – Blato na otoku Mljetu, priopćila je Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

I Mljet pogođen požarom: Na područje Babino polje-Blato upućeni vatrogasci i jedan kanader

15:30 - Veliki požar koji je jutros oko 10,15 sati izbio na području između Šišana i Medulina, još uvijek nije ugašen i do sada je izgorjelo oko 50 hektara gustog niskog raslinja i hrastove šume, doznaje se od zapovjednika pulske javne vatrogasne postrojbe Klaudija Karlovića.

FOTO Požar između Šišana i Medulina još nije lokaliziran

15:03 Požar na području Bribira i Selca zasad nije učinio veću štetu na objektima koji su bili u dosegu vatrene stihije na površini većoj od stotinu hektara.

Požar gasi više od 150 vatrogasaca iz mnogih središta Primorsko-goranske županije, doznaje se od predsjednika Vatrogasne zajednice Primorsko-goranske županije Hinka Mancea.

Dim je nošen vjetrom prekrio turističko mjesto Selce, odakle su evakuirani gosti iz Autokampa "Selce" (crikvenički „Jadran“ ) i odmarališta Hrvatskoga crvenog križa te iz Kampa "Club Adriatic", također na jugoistočnom dijelu Selca.

Iz Autokampa "Selce" evakuirano je svih tisuću gostiju, uglavnom Slovenaca i Austrijanaca, te 400 gostiju iz Kampa "Club Adriatic" u kojem je bilo 470 turista.

Opasnost od širenja požara ispod jadranske magistrale bila je u jednom trenutku velika. Vatra je tada zahvatila i oštetila Vrtni centar (ispod magistrale), te mjestimice ugrozila autoservisnu radionicu i prodajni centar „Rabkomerc“ (iznad magistrale), ali veće su štete spriječene.

Čule su se glasine da u kampovima eksplodiraju ostavljene plinske boce, ali direktor Autokampa „Selce“ Predrag Jeličić to je opovrgnuo. Vatra, na sreću, nije zahvatila kampove u Selcu.

Kako javlja DUZS , vatra nošena jakom burom širi se prema zapadu, a vatrogasci postavljaju liniju obrane kako bi zaštitili naselja. Bura koja mijenja smjer je toliko jaka da onemogućava djelovanje zračnih snaga.

14:10 Noćas između 23,00 i 00,20 sati izbila su četiri požara na području Orebića, Mljeta te na Korčuli, priopćeno je iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske.

Uzrok požara ljudski faktor?

14:03 Prema neslužbenim informacijama, požar na crikveničkoj i vinodolskoj rivijeri krenuo je iz dvorišta jedne kuće u Bribiru, što bi značilo da je uzrok ljudski faktor. Međutim, u Policijskoj upravi kažu da nemaju tu informaciju, već da je, prema dojavi, požar krenuo iz obližnje šume.

Slavko Gauš, šef primorsko-goranskih vatrogasnih postrojba, kazao je da je u ovakvim vremenskim uvjetima ne mogu djelovati kanaderi. Jedan je kanader krenuo prema Istri, gdje je također planuo veliki požar kod Šišana, a ako bude moguće, zaustavit će se kod Selca. No, s obzirom na orkansku buru, to je za sada vrlo mala mogućnost.

Trenutno su sve vatrogasne snage usmjerene na obranu kuća u Selcu te uz magistralu prema Crikvenici i Novom Vinodolskom. U pomoć su im krenuli i vatrogasci iz Gorskog kotara, kao i lokalno stanovništvo koje brani kuće.

13:30 - U prijepodnevnim satima buknuo je požar u Šišanima u Istri. Vatra je zahvatila nisko raslinje, a na teren su poslani kanader i vatrogasne postrojbe.

13:20 - Vatra je, prema informacijama s terena, zahvatila i prve kuće uz magistralu na rubnim dijelovima Selca.

Vatra zahvatila kuću, Jadranska magistrala zatvorena za promet

13:15 U naselju Studenčić kraj Selca vatra je zahvatila krov jedne kuće i vatrogasci je pokušavaju ugasiti, potvrdila nam je PU primorsko-goranska, a ugrožene su i rubne kuće kraj magistrale. Turisti i lokalno stanovništvo napuštaju Selce koje je potpuno ispunjeno dimom, a vatra se širi i prema Crikvenici. Magistrala je i dalje zatvorena na tom dijelu pa su se formirale velike gužve.

13:06 Selce je u potpunosti obavijeno dimom i vidljivost je možda 20 metara, kazala nam je Veljka Pogor iz Turističke zajednice Selca. U mjestu vlada panika i turisti napuštaju naselje. Evakuirani su kampovi Selce i Uvala Slana, a vatra je zahvatila rasadnik na ulazu u mjesto te se proširila na borove kampa Slana. Prema posljednjim informacijama, požar se širi i prema Crikvenici.

Promet je zbog dima prekinut na magistrali kod Selca i na županijskoj cesti kod Bribira.

U opasnosti stambene zgrade u Selcu

12:49 - Vatra je u Selcu ispod jadranske magistrale zahvatila i skladišno-prodajne prostorije "Rabkomerca", a u opasnosti su i prve stambene zgrade. U gašenju sudjeluju vatrogasne postrojbe iz više županijskih mjesta i gradova, a s obzirom na to da se vatra nošena burom teško gasi, najavljena su i pojačanja gasiteljima iz Gorskog kotara. Dim se osjeti u Selcu i turisti su počeli napuštati to područje.

12:43 - Zbog gustog dima i požara prekinut je promet na Jadranskoj magistrali (D8) kod Selca i na županijskoj cesti 5094 kod Bribira, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK).

12:20 Vatra se približila kućama u naselju Studenčić nedaleko Novog Vinodolskog, a kamp Selce u potpunosti je evakuiran. Bura širi dim prema moru, a iako se stanovništvo i turisti u Selcu i okolnim naseljima u panici okupljaju i razmišljaju o odlasku, opća evakuacija nije proglašena. Za sada je, osim nagorenog raslinja, sve prošlo bez materijalne štete i žrtava.

Vatrogasci naredili evakuaciju kampa Selce

11:25 Zbog vatre i dima koji se šire, vatrogasci su u 10,45 sati naredili evakuaciju kampa Selce i objekata Hrvatskoga crvenog križa.

10:20 NOVI VINODOLSKI - Velik požar izbio je u mjestu Bribir pored Novog Vinodolskog, a zbog snažne bure, spustio se sve do magistrale, javlja Dnevnik.hr.

Opseg požara zasad nije poznat, no gust dim nadvio se nad magistralu i obalni dio, kao što se može vidjeti i na fotografiji našeg čitatelja.

Iz PU primorsko-goranske potvrdili su kako se požar proširio sve do magistrale, javlja Dnevnik.hr.

10:10 - RAB - Iza ponoći je i u Donjoj Supetarskoj Dragi na Rabu izbio je veliki šumski požar nošen jakim vjetrom.

U jednom trenutku bila je ugrožena jedna kuća, ali brzom intervencijom vatrogasaca spriječena je daljnja šteta. Vatrogasci se bore s neprohodnim terenom, a uz to im otežava orkanska bura.

Vatrogascima DVD-a Rab priključili su se i vatrogasci DVD-a Lopar.

Vatrogasac izgubio život u Mošćenićkoj Dragi

09:25 - MOŠĆENIĆKA DRAGA - U velikom požaru koji je jutros oko 4,35 sati buknuo u Mošćeničkoj Dragi na području Svetog Petra život je izgubio 45-godišnji vatrogasac koji je tijekom intervencije hitno prevezen u KBC na Sušaku, no nažalost, preminuo je oko 7,30 sati, javlja Novi List.

Zasad nije poznato je li umro od opeklina, gušenja ili je gasitelju pozlilo tijekom intervencije. Uzrok smrti bit će poznat tek nakon obdukcije.

U gašenju požara sudjeluju vatrogasci i Mošćeničke Drage, Lovrana, Opatije i Rijeke, a posao im bitno otežava jak vjetar. Gori šuma i nisko raslinje, a požar još uvijek nije pod kontrolom već se širi prema mjestu Sučići, te prema Učki, javlja Novi List.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:13