EKSKLUZIVNO ZA JUTARNJI

VIDEO: ROBERT ZUBER PODNIO KAZNENU PRIJAVU PROTIV UDRUGE HRABRO DIJETE! 'Imam nova saznanja o tome kako su zapravo potrošeni milijuni!'

 
Roditelji Nore Šitum, Đana Atanasovska i Ivica Šitum (u krugu) i novinar Robert Zuber
 Hanza Media

Novinar i redatelj dokumentarnih filmova Robert Zuber danas je podnio kaznenu prijavu zbog opravdanih sumnji na gospodarski kriminal protiv Udruge Hrabro dijete iz Nove Gradiške. Udruga je postala poznata široj javnosti kao udruga preko koje je 2013. prikupljan novac za liječenje male Nore Šitum, šestogodišnje djevojčice koja je digla na noge cijelu Hrvatsku: građani su u manje od tjedan dana skupili gotovo milijun dolara za njezino liječenje.

Nora je, na žalost, izgubila bitku. No, prikupljeni novac nije ostavljen njezinim roditeljima Đani Atanasovskoj i Ivici Šitumu, koji su njime, po uzoru na Zakladu Ana Rukavina, željeli osnovati zakladu s imenom svojeg preminulog djeteta, već je sudskim odlukama pripao udruzi Hrabro dijete. Norinim roditeljima ostali su dugovi od 400.000 kuna za sudske troškove.

- Institucije koje su, smatram, trebale obaviti posao i provjeriti kako je taj novac zapravo potrošen, to nisu učinile. Ovih je dana obilježena peta godišnjica Norine smrti. Žalosno da je na ovaj način obilježavamo, ali mislim da smo joj to dužni. Dužni smo u njezino ime rasvijetliti cijeli slučaj i ulogu njezinih roditelja u njemu - kaže Zuber koji je o cijeloj priči snimio i dokumentarni film "Život od milijun dolara".

U filmu, koji je u distribuciji posljednjih devet mjeseci, a koji je nastajao četiri godine, Zuber marljivo bilježi tijek istraživanja o tome kako je novac zapravo trošen. Nakon filma, nije stao. Došao je do novih spoznaja, napravljeno je novo financijsko vještačenje.

- Tijekom akcije prikupljeno je oko 7,76 milijuna kuna. Od toga, za Norino liječenje potrošeno je 3,3 milijuna kuna. Naše vještačenje pokazuje da postoje opravdane sumnje da je gotovo 3,9 milijuna kuna Udruga Hrabro dijete, nekoliko mjeseci nakon njezine smrti, prebacila na račun istoimene Zaklade i prikazala taj novac kao "vlastite izvore osnivača". Novac koji smo skupili za Noru prikazali su kao svoj. Danas, prema riječima predsjednika udruge, na računu više nema ništa - priča Zuber. Postoji, kaže, i opravdana sumnja da je novac dizan na bankomatima, trošen za podmirivanje računa, mobitela i režija, njime su isplaćivane plaće zaposlenih u Hrabrom djetetu, podmirivane parking-karte, financirana putovanja, računi u poklon-galerijama....

- Sporna je potrošnja više od milijun kuna - kaže. Cijelo to vrijeme, napominje - od trenutka kad su roditelji prvi put pitali gdje je novac i što se s njim događa - javnost sa sve većom sumnjom upire prstom u Đanu Atanasovsku i Ivicu Šituma, optužuje ih za gramzivost i pohlepu, ocrnjuje kao ljude koji su željeli zaraditi na smrti vlastitog djeteta.

- Užasne su to optužbe, a da se pri tom zaboravlja da Norini roditelji nikad nisu u rukama imali ni jedne lipe tog novca, da je cijelo vrijeme na računu udruge i da ga danas više - nema. U spomen na Noru, produkcijsko-autorska ekipa filma odlučila je omogućiti svima da tijekom pet dana, od sutra do utorka, besplatno pogledaju film, putem portala Jutarnjeg lista, i tada donesu svoj sud. Film će se simbolično moći pogledati kroz pet dana, kako bi svaki dan gledatelji mogli sebi postaviti jedno od pet osnovnih novinarskih pitanja i na njih dobiti odgovore: tko je tko u ovoj priči, što se dogodilo, kada, gdje i, najvažnije, zašto - kaže Zuber.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 11:23