SNIMKA SE PROŠIRILA MREŽAMA

VIDEO: SIGURNOSNI PROPUST U REMETINCU Zatvorenik prošvercao mobitel pa snimao dilera luksuznih auta s Knežije koji je skupa vozila prodavao eliti

 

Ivan Inja Bašić koji veselo s osmijehom maše jednom od zatvorenika u Remetincu snimka je koja se proširila društvenim mrežama i dostavljena je i medijima.

Da se unošenje mobitela u zatvor pritvorenicima događa potvrdilo nam je nekoliko izvora iz pravosudne policije, što očito ukazuje na sigurnosne propuste.

Prošli mjesec kod dilera Tomislava Sablje (koji je također od Ivana Bašića kupio Mercedes AMG) pronađena su dva mobitela. Tijekom pretrage njegove sobe čuvarima je čudno izgledala kutija keksa. Iako je bila originalno zapakirana, detaljnije su je provjerili i u njoj otkrili telefone koje nikako nije smio imati.

Daljnja istraga pokušat će odgovoriti na pitanje tko mu je i s kojim ciljem poslao te mobitele. Sablju su uhitili u srpnju u velikoj akciji policije Tebra i od tada se nalazi u istražnom zatvoru. Između ostalog, osumnjičen je da je s Tomislavom Sučićem ustrojio zločinačko udruženje koje je u manje od tri godine na krijumčarenju droge zaradilo 84 milijuna kuna. U studenome prošle godine Ivo Komšić pokušao je sinu Davidu u zatvoru dostaviti mini mobitel iako ih zbog sigurnosnih razloga pritvorenici i zatvorenici ne smiju imati. Sve je pozorno osmislio jer je iz prve ruke znao kako se odvija procedura tijekom posjeta pritvorenicima. Ivo Komšić, naime, prošlo proljeće iza zatvorskih rešetaka proveo je tri tjedna.

Tijekom susreta sa sinom u prostoriji za posjete pokušao mu je dostaviti svega nekoliko centimetara veliki mobitel, ali je otkriven.

Kad je pak riječ o Ivanu Bašiću i skupini koja je prodavala luksuzna vozila uvezena iz Njemačke on je bio glavni diler koji je s kupcima dogovarao i cijenu i isporuku i plaćanje vozila, dok je njegova supruga, kako tvrdi USKOK, bila koordinatorica s trećeokrivljenim Bernardinom B. Među zastupnicima automobila Ivan Inja Bašić nije nepoznato ime i godinama se zna da on prodaje automobile visoke klase ispod cijene.

- Dolazili su nam neki od kupaca koji su i kod nas kupovali vozila i pokazivali nam njegove ponude koje su bile povoljnije od onih koje smo mi kao zastupnik automobila mogli ponuditi kupcima. Sve njih smo upozorili da takvo nešto nije moguće i da je vjerojatno posrijedi neka "muljaža" s PDV-om. Međutim, neki od njih koji su bili i naši kupci su ipak odlučili kupiti vozila od njega - kaže nam izvor upoznat s načinom poslovanja Ivana Bašića.

Kako proizlazi iz rješenja o provođenju istrage USKOK-a, osim Bašića u rabotu oko prodaje luksuznih automobila bez plaćanja PDV-a bili su uključeni i prijevoznici koji su prikazivali da vozila koja završavaju u Hrvatskoj, voze u Bugarsku.

Međutim, kako smo doznali, nisu svi kupci imali isti status kod Ivana Bašića. Kao što su neki kupili vozila povoljnije nego da su ih kupovali kod ovlaštenih zastupnika, neke je "oderao" jer je sebi zadržao i PDV i maržu koju je dobio kod dilera iz Njemačke. Kupcima je doduše predočavao da je na vozila plaćen porez kroz neka od "nestajućih" društava. Vozila koja je prodavao Bašić je imao na više lokacija na području Zagreba "u žici".

Istraga o uvozu desetaka luksuznih vozila tek je krenula. Kako smo neslužbeno doznali, Ured za financijske istrage, odnosno porezni USKOK, već godinama ima pod paskom tvrtke Ivana Bašića i njihovo poslovanje. Je li Ivana Bašića prokazao netko od službenih zastupnika automobila kojima je rušio cijene i preotimao kupce tek bi trebala ustanoviti istraga. Neki su kupci pak tek sad, kad se cijelo klupko počelo odmatati u neizvjesnosti, a neki i svjesni da su obzirom na cijenu koja je plaćena za vozilo koje im je prodano ta vozila i preplatili. Je li netko još početkom lipnja 2012. godine poslao Bašiću upozorenje kad mu je u noći bacio eksplozivnu napravu ispred kuće na zagrebačkoj Knežiji u Ulici Luje Marune, odakle je vodio i svo poslovanje i dilanje autima?

Uprava za zatvorski sustav pokrenula nadzor

Upravi za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa uputili smo upit vezano za objavu snimke iz zatvora u Remetincu i dobili sljedeći odgovor:

- Središnji ured Uprave za zatvorski sustav i probaciju tijekom današnjeg dana proveo je nadzor u Zatvoru u Zagrebu na okolnosti utvrđivanja načina unosa mobilnih telefona od strane zatvorenika.

Obzirom da nadzor još nije završen u ovom trenutku nismo u mogućnosti odgovoriti o poduzetim radnjama Uprave za zatvorski sustav i probaciju. Nakon završenog nadzora obavijestit ćemo vas o poduzetim aktivnostima vezano za pronalazak mobitela i objave snimke, piše u mailu kojim je odgovoreno na naš upit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:02