EKSKLUZIVNE SNIMKE

VIDEOEKSKLUZIV JUTARNJEG: 20 MINUTA UŽASA Nakon što je bivšeg dečka Nikolu ubola u vrat, Nuša je ulicom trčala gola i vikala: 'Silovao me!'

 

Nikola Turek smrtno je ranjen 15. lipnja prošle godine u noći između 3 i 3.20 sati, na livadi u predjelu Beli kipi. Iako je obilno krvario, uspio je nazvati varaždinski centar 112, rekao im je svoje ime, što se dogodilo i da se vozi prema Hitnoj.

Od njegova glasa, glasnog hropca pa mukle tišine koja je uslijedila i operatera koji nastoji uspostaviti kontakt prolaze trnci. Dvadesetak minuta kasnije 112 zove i građanin koji ga je pronašao u lokvi krvi. Dok čeka prespajanje i sluša glazbu i poruku, taj građanin glasno psuje. A dok Nikola Turek obilno krvari, Nuša Bunić, djevojka s kojom je bio u vezi, samo u donjem rublju trči u portirnicu nedaleko od mjesta događaja. Otac joj je donio čistu odjeću, otuširala se, a ocu je rekla da se branila od Nikole koji ju je napastovao. Snimile su je nadzorne kamere. Ta snimka, kao i audiosnimke razgovora centra 112 i policije sada su u spisu o ubojstvu za koje se sudi 21-godišnjoj bivšoj Nikolinoj djevojci koja se jučer nakon dugo vremena našla licem u lice s Nikolinim roditeljima i sestrom.

Mimoišli su se na uskom sudskom hodniku drugog kata Županijskog suda u Varaždinu. Tupo je gledala ispred sebe, bez emocija na licu, a rukama koje su joj bile vezane lisicama stiskala je kapu. Zdravko Turek, otac Nikole Tureka, za čije se ubojstvo sudi 21-godišnjakinji koja je s njegovim sinom bila u vezi, stiskao je u ruci maramicu. Suze ni on, ni njegova supruga Branka i Nikolina majka, ni kći i Nikolina sestra Valentina nisu mogli suzdržati. Vratili su se osjećaji, emocije... Prošla je pokraj njih, svog odvjetnika Domagoja Krpine i odvjetnika Rajka Rudničkog, zastupnika obitelji Turek.

Varazdin, 260218.
Na Zupanijskom sudu u Varazdinu pocelo je sudjenje Nusi Bunic koja je optuzena za ubojstvo Nikole Tureka.
Na fotografiji: roditelji Nikole Tureka prilikom dolaska na sudjenje.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX
Roditelji Nikole Tureka prilikom dolaska na suđenje.

Ušli su u sudnicu...

Na početku jučerašnje rasprave odvjetnik Domagoj Krpina podnio je zahtjev da se javnost isključi iz postupka zbog zaštite osobnog i obiteljskog života njegove branjenice. Zamjenik županijske državne odvjetnice Darko Galić s tim se zahtjevom djelomično složio, naglasivši da nema zakonske osnove da se javnost isključi iz cijelog postupka te da bi javnost trebala biti isključena samo s određenih provođenja dokaza. Sutkinja Ljiljana Kolenko nakon kratkog je vijećanja obznanila odluku sudskog vijeća da se javnost ipak u cijelosti isključi sa suđenja pa su prisutni novinari zamoljeni da napuste sudnicu.

Nuša Bunić tereti se da je 15. lipnja prošle godine u predjelu Beli kipi uz rijeku Dravu na području Varaždina, s ciljem da ga usmrti, svog bivšeg dečka Nikolu Tureka ubola nožem, čija je oštrica bila dugačka 9,5 centimetara, u predjelu vrata te mu prerezala karotidnu arteriju. Potom je pobjegla s mjesta nesreće.

Nikola Turek počeo je obilno krvariti, pao u šok i zadobio moždani udar, uslijed kojeg je dva dana kasnije umro u Općoj bolnici Varaždin. Liječnici su mu uspjeli spojiti prerezanu vratnu arteriju, ali ga nisu uspjeli spasiti.

Tragovi krvi

Policija je uspjela pronaći nož kojim je Nuša ubola Nikolu, a na oštrici noža nađeni su tragovi krvi za koje je DNK analizom utvrđeno da je to krv Nikole Tureka.

Varazdin, 260218.
Na Zupanijskom sudu u Varazdinu pocelo je sudjenje Nusi Bunic koja je optuzena za ubojstvo Nikole Tureka.
Na fotografiji: 
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Željko Hajdinjak / CROPIX
Na Županijskom sudu u Varaždinu počelo je suđenje Nuši Bunić koja je optužena za ubojstvo Nikole Tureka.

U portirnici Aquatehnike, gdje je Nuša Bunić došla nakon ubojstva, također su nađene brisotine krvi na keramičkim pločicama u kuhinji i kupaonici. Portirnica Aquatehnike udaljena je 450 metara od mjesta događaja, gdje je Nuša Bunić dotrčala samo u gaćicama i čarapama, a hlače i grudnjak nađeni su na mjestu događaja, i to hlače neposredno pokraj noža. Prema tragovima tužiteljstvo je zaključilo da je Nuša Bunić u trenutku kad je zadala ubod Nikoli Tureku bila odjevena. Zaštitar je opisao da je, kad je ušla u portirnicu, Nuša Bunić imala krvave ruke, ali da nije imala vidljive ozljede iz kojih bi krvarila te da mu je rekla da je s bivšim dečkom bila u autu kod Drave. Nakon što je ranila Nikolu i pobjegla u Aquatehniku nije tražila da se pozove Hitna pomoć, nego da se pozove njezin otac. S njim, kako tvrdi tužiteljstvo, nije bila ni u kakvom sukobu niti je imala motiv za svoj postupak. Prema ocjeni psihijatara, ona je osoba s graničnim poremećajem ličnosti, emocionalno nestabilna, impulzivnog ponašanja, koja ne razmišlja o posljedicama i nije sposobna kontrolirati svoje postupke, o čemu je govorilo nekoliko svjedoka koji su je poznavali.

Bez obrane

Nuša Bunić je u pritvoru od lipnja prošle godine. Tijekom istrage dvaput je ispitana u tužiteljstvu i u oba navrata koristila je svoje zakonsko pravo i nije iznosila obranu, niti je odgovarala na pitanja.

U istrazi su ispitani brojni svjedoci, obitelji optužene i žrtve. Otac Nikole Tureka bio je ispitan i tijekom istrage, kada je rekao da mu sin godinu dana nakon što je prekinuo vezu s Nušom Bunić više nju nije ni spominjao, a u međuvremenu je počeo i vezu s drugom djevojkom. Spomenuo je tada da iako žive blizu policijske postaje, do jutra mu nitko nije rekao što se dogodilo njegovu sinu.

Facebook
Nikola Turek

Tužiteljstvo tvrdi da je Nuša Bunić unaprijed isplanirala zločin jer je te večeri sa sobom ponijela nož, koji inače nije nosila, i da je zadala jedan ubod oštećeniku, upravo ondje gdje je bila svjesna da će od takve ozljede nastupiti smrt.

Danas bi sudsko vijeće trebalo ispitati više od 10 svjedoka, među ostalim i roditelje Nuše Bunić te mladića s kojim je sada u vezi, ali i mladića s kojim je bila jedno vrijeme u vezi i koji ju je bio prijavio jer mu je prijetila. Svjedočiti bi trebale i neke njezine poznanice i bivše kolegice. Osim njih, sudsko vijeće trebalo bi ispitati i prijatelje pokojnog Nikole Tureka. Podsjećamo da osim što je bio uspješan mladi poduzetnik, Nikola Turek bio je i biker i predsjednik varaždinskog kluba Baroker.

Nikoline posljednje riječi: 'Cura me je pičila u vratnu venu'

Varaždin, 15. 6. 2017., 3.21 h

Operater centra 112: Centar 112 Varaždin, izvolite!

Nikola Turek (teško diše, ali uspijeva izgovoriti razgovijetno): Moje ime je Nikola Turek, vozim se s Drave prema Hitnoj. Cura me pičila u vratnu venu! (Teški i isprekidani uzdasi čuju se na početku snimke.)

Operater centra 112, 16. sekunda snimke: Di se nalazite?... (Još dva puta se samo čuju duboki uzdasi, a potom više ne.)

Halo, halo... halo, halo, halo, halo, halo... kaj... halo... halo, da li se čujemo? Halo, halo, halo (zvukovi u pozadini). Pri kraju snimke koja traje minutu operater još jednom kaže: Halo? Snimka se prekida.

-------------------

Varaždin, 15. 6. 2017. 3.42 h

Dvadeset minuta kasnije centar 112 zove građanin koji je naišao na teško ozlijeđenog Nikolu Tureka u automobilu. Razgovor je snimljen i dostavljen u spis, a traje minutu i 42 sekunde.

Operater centra 112: Izvolite!

Građanin: Ovako, Kumičićeva ulica tu na kraju, čovjek leži u krvi kraj auta dole.

Operater centra 112: Evo, samo malo, bum vas spojil s pol... s ovom Hitnom, trenutak.

Građanin: Molim vas odmah!

Počinje prespajanje. Slijedi instrumental “Larine pjesme” iz “Doktora Živaga” i snimljena poruka “Spojeni ste na centar 112. U tijeku je prosljeđivanje vašeg poziva”. Dok čeka da mu se netko javi, građanin u 43. sekundi snimke sočno opsuje.

Građanin: O jebo vam pas mater!

Hitna medicinska služba Varaždin (prespojena u 47. sekundi snimke), operater: “Hitna medicinska služba Varaždin, izvolite!

Građanin (ponavlja isto što i centru 112): Ovako, u Kumičićevoj, znači u Kumičićevoj ulici prema Dravi, čovjek leži sav u krvi kraj auta, na sredini ceste.

Operater Hitne pomoći: Diše?

Građanin: Pa diše, da.

Operater Hitne pomoći: Znate kaj...

Građanin (prekinuo je operatera): Otvorena su vrata, krv je po vratima i on je van vrata.

Operater Hitne pomoći: Dobro, budemo odmah poslali, znači Kumičićeva ulica prema Varaždinu, prema Dravi. Dajte samo odite k njemu, dajte ga okrenite ako nije pri svijesti (građanin prekida operatera riječima: Sjedi), dajte ga okrenite, molim vas (građanin: upada u riječ operateru i govori mu: Sjedi), evo odmah budemo poslali ekipu.

Građanin (uzbuđeno i viče u slušalicu): Ali, hitno je, sav je u krvi, totalno, sav je...

Operater Hitne pomoći: Idemo odmah, odmah budemo došli. Znači Kumičićeva ulica, Varaždin.

Građanin: Do kraja samo.

Operater Hitne pomoći: U redu, dolazimo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. studeni 2021 14:27