PREVARA

Vidovnjakinja skidala 'uroke' s novčanica pa uzela 681.000 kn

Gatara je uvjerila Štefu Š. da može skinuti magiju s njenog bolesnog sina kroz “čišćenje” novca
 Bruno Konjević / CROPIX

Hasiba H. (61), majka 11 djece, završila je na optuženičkoj klupi Općinskog kaznenog suda u Zagrebu zbog prevare i pranja novca u ulozi vidovnjakinje.

Njezin je krimen, prema optužnici, “težak” 681 tisuću kuna, a datira od rujna 2015., kada se na Zrinjevcu Štefi Š., o čijem se imovinskom statusu prethodno informirala, predstavila kao vidovnjakinja koja može skinuti prokletstvo i izliječiti njezina psihički bolesnog sina. A da bi to njezino skidanje uroka “upalilo”, Hasiba je uvjerila Štefu da joj “mora očistiti sav novac”.

Uzela i zlato

Vjerujući da joj Hasiba govori istinu, Štefa je krenula s “čišćenjem” gotovine pa joj je tako od 22. rujna u više navrata dala iznose koji su dosegli 681.056,22 kune, čemu treba dodati 5000 kuna vrijednu zlatninu. Tužiteljstvo je uvjereno da je Hasiba zadržala sve do zadnje lipe te da je, u cilju da stvori privid da je riječ o zakonitim prihodima, promijenila 187.500 kuna promijeniti u eure te 27. listopada u javnobilježničkom uredu Vladimira Čerića ovjerila posjedovni list da je novac iskorišten za kupovinu 30m2 kuće i 156 m2 zemljišta na Ferenščici.

U inkriminiranom periodu Hasiba i Štefa su razmijenile 158 telefonskih poziva, a tužiteljstvo je uvjeravala da ona ima svoj novac, da je financiraju djeca i da je kuću kupila za 17.000 eura.

Strah u sudnici

Sucu Nenadu Lukiću, pak, Hasiba je rekla da se ne smatra krivom, da je po zanimanju domaćica i da privređuje svaštarenjem, odnosno prodajom tekstila na crno. Vidno preplašena Hasiba u sudnici je čvrsto držala svoju torbicu, pa joj je sudac, ne bi li doznao od nje još neke pojedinosti, rekao da “odloži torbicu sa strane jer je sud sigurno mjesto za razliku od, primjerice, Heinzelove”.

- Nisam kriva. Ne bavim se gatanjem. Imam 11-ero djece i ne znam svima dob. Znam da najstarija kći ima 44, a najmlađi sin 22 godine. U Vrbovcu imam kuću od 240 kvadrata. Nemam ni jednog razreda škole, no usprkos nepismenosti upoznata sam sa svojim pravima jer su mi ih drugi pročitali - odgovorila je Hasiba sucu. Odvjetnici optužene gatare predložili su saslušanje Hasibine majke koja joj je navodno pomogla novčano pri kupnji kuće te njezine kćeri kako bi posvjedočila da se Hasibin život nije promijenio, da ne živi luksuzno te da se i dalje vozi autobusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. siječanj 2023 14:26