VIROVITIČKI MISTERIJ

VIROVITIČKI MISTERIJ Sve je više pitanja o smrti pročelnika Palma i nestanku 17 mil. kn: Kirin tri sata bio u policiji na dan kad je Palm nađen mrtav

 
 Ranko Šuvar / CROPIX

Sutra će se održati izvanredna sjednica virovitičkoga Gradskog vijeća i aktualni sat na kojem gradonačelnik Ivica Kirin može očekivati niz pitanja o nestanku 17 milijuna kuna iz gradskog proračuna za koje je već pronađen krivac u pokojnom Siniši Palmu, pročelniku za financije i gospodarstvo, čija je tragična smrt i dalje glavna tema u tom gradu.

Gradski portal Informativni centar Virovitica (ICV) objavio je ovaj vikend članak s nizom dokumenata koji podupiru Kirinovo objašnjenje da je Palm bio kockar, da je perfidno potkradao gradski proračun i mimoišao sve sustave kontrole.

Tko je dao snimke

Međutim, i medij blizak Kirinu otvara niz misterija pa navodi da je Siniša Palm “najvjerojatnije počinio suicid” i da je možda imao pomagača u svojoj raboti te tvrdi da bi USKOK trebao sve istražiti. Prema tvrdnji ICV-a, Palm je gradskim novcem kockao pet godina. Pročelnik za financije postao je u kolovozu 2017. i bio je prvi u lancu raspolaganja gradskim novcem. Ali, iznad njega su postojali nadređeni.

Umjesto da iznese nedvojbene odgovore, gradski medij blizak gradonačelniku samo je produbio “virovitički misterij”.

Portal gradskih vlasti objavio je niz dokumenata, bankovnih računa, čak i snimki nadzornih kamera na ulazu u gradsku upravu koje opovrgavaju tvrdnje da se on i Kirin kobnog petka 31. svibnja nisu susreli u gradskim prostorijama. Te je snimke Informativnom centru Virovitica dostavila daruvarska braniteljska zadruga Zaštita Pretorijanska garda, zadužena za videonadzor i sigurnost grada Virovitice. Snimke bi trebale opovrgnuti tvrdnje koje su se pojavile da je Kirin, nakon što je obaviješten o pronevjeri novca, toliko vikao na Palma da se vika čula i na ulici. Prije toga je Ivica Kirin od 8.59 do 11.48 sati bio u policiji gdje je protiv svog pročelnika za financije i gospodarstvo podnosio kaznenu prijavu. ICV detaljno daje izlist videonadzora i kronologiju ulazaka i izlazaka Palma i Kirina iz gradskih prostorija. Smije li zaštitarska tvrtka koja obavlja videonadzor ustupati snimke videonadzora jer zakon točno regulira u koju se svrhu prikupljaju i pod kojim se uvjetima smije manipulirati snimkama videonadzora? To je samo jedno od pitanja na koje zasad nema odgovora.

- Istina će izaći na vidjelo, vi ste novinari pa istražite - ponavljao je Ivica Kirin nakon ovotjednog sudskog ročišta na zagrebačkom Županijskom sudu gdje mu se sudilo zbog tzv. afere Fimi-Media da je oštetio MUP u ugovorima s tom marketinškom agencijom dok je bio ministar unutarnjih poslova.

Ono što već danima istražuju i pokušavaju saznati novinari svih medija uspjelo je Informativnom centru Virovitica (ICV) koji je osnovao Grad kojemu je na čelu Kirin, a njegova supruga Sanja bila je podređena pročelniku Siniši Palmu.

Dvije poruke

Gradonačelnik Kirin je u srijedu 5. lipnja, dan nakon Palmova pogreba, objavio priopćenje u kojem ga je okvalificirao kao kockara. Sada je ICV objavio da je Palm dan prije nego što je dobio otkaz, na kladionici u jednom danu izgubio 78.000 kuna, a potom dobio 103.000 kuna i u nešto više od sat vremena uplatio osam listića i sve opet izgubio. U tom je danu, doznao je ICV, Palm ukupno dobio 305.166 kuna i sve izgubio te dan završio sa 1,28 kuna na računu. Taj je dan prokockao 428.166 kuna.

Sljedeći dan, kad je nakon petogodišnjeg kockanja razotkriven, Palm je napisao dvije poruke u kojima je priznao da je svjestan što je učinio, žao mu je i nada se oprostu. Jedna je poruka bila u službenom rokovniku koji je uz njegove stvari pronađen na predjelu Prodorina uz rijeku Dravu, nedaleko od mađarske granice, gdje je navodno počinio samoubojstvo vješanjem. Druga je poruka pronađena isti dan, ali na njegovu radnom mjestu.

Transakcije

U njoj je također pisalo da žali zbog svoje slabosti i potpisana je istim rukopisom. Jedno od bitnih pitanja je tko je i kada pretraživao radno mjesto Siniše Palma i je li to bilo u sklopu očevida.

Palm, koji je slovio kao skromni gradski dužnosnik, uspio je zavarati sustav kontrole, i to zato što je imao pristup riznici. Tvrdi se da je prebacivao novac iz gradskog proračuna na račun košarkaškog kluba kojemu je bio predsjednik, i to svakodnevno desetke tisuća kuna, pa je tako samo u jednom danu prebacio 63.000 kuna.

Nadzor mrtvozornika: Nije bilo potrebe za obdukcijom

Povjerenstvo za nadzor mrtvozornika na području Virovitičko-podravske županije zaključilo je da u mrtvozorstvu nad tijelom Siniše Palma nije bilo propusta, odnosno da je mrtvozornica Ivana Kepka dužnost obavila sukladno pravilima struke i postupku predviđenom i uobičajenom za postupanje.

Povjerenstvo se sastalo na vlastitu inicijativu i objavilo svoj zaključak. Prema njima je neupitno da se postavlja pitanje stručnosti Ivane Kepka, koja je medicinska sredstva. Povjerenstvo opet ponavlja da ništa nije upućivalo na nasilnu smrt Siniše Palma i da u konzultaciji s tužiteljstvom nije određena obdukcija.

Međutim, očevid na mjestu događaja sigurno ne može dati odgovor je li možda u tijelu Siniše Palma bilo kakvih supstanci, što bi se izuzimanjem organa i tkiva i njihovom analizom nakon obdukcije sasvim sigurno moglo ustanoviti.

Dvojbe slučaja Palm: Pitanja na koja javnost, istraga, ali i politika traže odgovora

Zašto nije bilo obdukcije tijela?

Policija i mrtvozornica tvrde da nije bila potrebna. Nema vanjskih znakova nasilja. Ostaju dvojbe i sumnje jer obdukcija i toksikološke analize dale bi odgovor na pitanja je li u tijelu bilo nekih supstanci, droga, otrova ili slično.

Tko je kontrolirao pročelnika Palma?

Kirin tvrdi da je odmah nakon saznanja da je Palm otuđio novac podnio kaznenu prijavu i da je izbjegao sve sustave kontrole. Ali, oko tri godine i Kirin i Palmova prethodnica i sada nasljednica na funkciji imaju obvezu i ovlast kontrolirati ga kako troši novac. Jesu li ga kontrolirali?

Je li imao pomagača?

Prema tvrdnji Ivice Kirina iz priopćenja, Palm je djelovao sam, ali virovitički gradski portal ostavlja otvorenim pitanje je li pročelnik kockar imao i pomagača.

Što će otkriti USKOK?

Bjelovarsko tužiteljstvo odgovorilo je da provodi istragu o nestanku novca, a poziva se i USKOK. Objavljeni su brojni dokumenti. Financijske i forenzičke analize mogle bi otkriti gdje je i kako nestajao novac.

Što je čekala banka?

Kirin tvrdi da je za krađu novca saznao nakon što ih je obavijestila banka. Ali, ispada da je banka redovno slala izvode. Zašto nitko iz banke nije prije obvijestio nadležne gradske službe za sumnjive transakcije na Palmovim računima.

Kako je podmetnuo kopije

Gradske vlasti “peru” se da im je Palm podmetnuo lažne kopije izvoda računa. Ali, revizija, kako interna u gradskoj upravi, tako i ona područnog ureda državne revizije, sve ove godine nije ustanovila nepravilnosti u gradskom proračunu i davala je pozitivna izvješća o trošenju novca. Kako je to bilo moguće i kako nitko nije primijetio manjak od 17 milijuna kuna u proračunu?

Hoće li Kirin preživjeti “aferu Palm?”

Kirin ne poriče političku odgovornost, ali pitanje o ostavci smatra neumjesnim. No, ima li podršku u vrhu stranke, najvažnije je pitanje za njegov politički opstanak.

Sutra će odgovarati na brojna pitanja vijećnika na izvanrednoj sjednici gradskog vijeća koju su tražili i dobili oporbeni vijećnici.

Kako je napredovao: Devet godina u životu Siniše Palma - zašto je otišao u smrt?
  • svibanj 2010. - Siniša Palm, zaposlenik gradske uprave, raspoređen je na posao stručnog suradnika za riznicu grada Virovitice
  • kolovoz 2017. - postaje privremeni pročelnik Službe za financije, a nakon okončanog natječaja ostaje na tom radnom mjestu, ubrzo preuzima i gospodarstvo, a istodobno je do siječnja 2018. i direktor Virovitičkog informativnog centra
  • prosinac 2017. - drugi je put biran za predsjednika Košarkaškog kluba Virovitica
  • 30. svibnja 2019. - u jednom danu “prokockao” je 428.166 kuna,
  • 31. svibnja 2019. - nakon obavijesti banke o manjku novca Ivica Kirin odlazi u policiju, prijavljuje svog pročelnika, isti dan potpisuje mu rješenje o otkazu i lišava ga svih ovlasti
  • 31. svibnja 2019. - Siniša Palm odlazi s posla na predjel Prodorina, posljednje su ga snimile nadzorne kamere na Ininoj crpki
  • 1. lipnja 2019. - majka Siniše Palma piše poruke Sanji Kirin i dobiva odgovor da je sve u redu i da je Siniša uzeo godišnji odmor
  • 3. lipnja 2019. - na predjelu Prodorina uz Dravu policija nalazi automobil i nedaleko od njega beživotno tijelo. Mrtvozornica u dogovoru s policijom i tužiteljstvom smatra da obdukcija nije potrebna
  • 4. lipnja 2019. - Siniša Palm pokopan je na virovitičkom gradskom groblju
  • 5. lipnja 2019. - gradonačelnik Kirin medijima šalje priopćenje u kojem se tvrdi da je Palm bio dugogodišnji ovisnik o kocki i da je izmakao svim sustavima kontrole.
  • 6. lipnja 2019. - tragična smrt pročelnika postaje jedna od udarnih medijskih tema, otvara se niz pitanja, a oporba traži izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća
  • 13. lipnja 2019. - povjerenstvo za nadzor mrtvozornika objavilo je da ništa nije ukazivalo na potrebu da tijelo Siniše Palma treba slati na obdukciju
  • 15. lipnja 2019. - Virovitički informativni centar objavio je članak s nizom dokumenata, ali ne tvrdi kategorički da je smrt Siniše Palma samoubojstvo

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:11