PRIHVAĆEN DIO ŽALBE

Visoki kazneni sud za 8 mjeseci smanjio kaznu koja je zbog tri afere izrečena Ivi Sanaderu

Sanader je, nakon nekoliko pritvaranja i puštanja na slobodu, u zatvoru neprestano od travnja 2019.

Ivo Sanader

 Damjan Tadic/CROPIX

"Visoki kazneni sud Republike Hrvatske ocjenjuje kako prvostupanjski sud nije pravilno i dostatno cijenio značaj olakotnih okolnosti važnih za odmjeravanje jedinstvene kazne, ali samo onih olakotnih okolnosti koje su utvrđene u pravomoćnim presudama", navodi se u odluci VKS-a koje je djelomično usvojilo žalbu bivšega premijera Ive Sanadera na odluku da mu se sve tri dosadašanje osuđujuće presude objedine na jedinstvenu zatvorsku kaznu od visokih 18 godina i 8 mjeseci zatvora.

Sanader je smatrao da mu je izrečena prevelika jedinstvena kazna te se na nju žalio, no Visoki kazneni sud "skinuo" mu je samo 8 mjeseci pa bivši premijer u zatvoru treba provesti ukupno 18 godina, pa mu ova odluka vjerovatno ne predstavlja neko veliko olakšanje.

Sanader je dosad već po raznim osnovama u zatvoru proveo 7,5 godina, a po zakonu nakon pola odlsužene kazne može tražiti uvjetni otpust, no o tome odlučuje sud.

Sanader je pravomoćno osuđen u postupcima za slučajeve Ina-Mol, Fimi medija i Planinska, a još uvijek mu traje postupak u tzv. aferi Hypo, gdje je nepravomoćno oslobođen.

Visoki kazneni sud odbio je pak u većemu dijelu Sanaderovu žalbu smatrajući kako stvari na koje se poziva Sanader ne mogu biti predmet odlučivanja.

"Ostale olakotne okolnosti na koje osuđenik upire u žalbi ne mogu biti razmatrane niti su od značaja za izricanje jedinstvene kazne zatvora kod obnove kaznenog postupka iz osnove članka 498. stavak 1. točka 1. Zakona o kaznenom postupku, već eventualno razlog za obnovu postupka po članku 498. stavak 1. točka 4. Zakona o kaznenom postupku (aktualna životna dob i pogoršanje zdravstvenog stanja) ili uvjetni otpust (uzorno ponašanje za vrijeme izdržavanja kazne i ponašanje nakon počinjenja djela)", navodi se u priopćenju suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:27