NASILNIČKO PONAŠANJE

VJERSKA NETRPELJIVOST Maloljetnici iz Kistanja napali i pretukli pravoslavne popove, jedan je teže ozlijeđen

 Eparhija dalmatinska

Skupina od sedam Janjevaca pretukla je danas u Kistanjama osam pravoslavnih bogoslova iz manastira Krka.

Do sukoba je došlo nakon što su se bogoslovi i Janjevci porječkali oko prolaska lokalnim putem.

Bogoslovi se nisu htjeli maknuti Janjevcima koji su ih htjeli zaobići automobilom. Nakon svađe i vrijeđanja, ubrzo su se četvorica Janjevaca vratila i pretukla bogoslove bejzbol palicama i metalnim šipkama.

Svi su bogoslovi lakše ozlijeđeni, a jedan je zadobio teže tjelesne ozljede (slomljen nos).

Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve na svojim stranicama je objavila priopćenje koje objavljujemo u cijelosti:

"U nedjelju u popodnevnim satima u Kistanjama se desio nemili događaj u kojem su od strane mještana Kistanja - Janjevaca fizički napadnuti đaci Bogoslovije 'Sveta Tri Jerarha' u manastiru Krki. U svoje slobodno vrijeme đaci bogoslovije su se uputili prema selu Kistanju, a iz suprotnog smjera je naišlo auto koje je išlo pravo na njih. Đaci su se uspjeli izmaknuti, a iz auta su se čuli povici uvredljivog sadržaja i prijetnje. Potom se spomenuto auto udaljilo u pravcu manastira Krke, da bi se zatim poslije desetak minuta vratilo iz pravca manastira i prepriječilo put prema Kistanjama.

Potom su iz auta izašla četiri mladića starosti oko petnaest godina. Opet prijeteći i uvredljivo uzvikujući da naši đaci ne mogu i da neće doći danas do Kistanja. Prijetili su bogoslovima da će pozvati svoje starije drugove. Tako je i bilo. Iz pravca naselja Janjevo došli su momci starosti oko dvadeset i pet godina s bejzbol palicama i metalnim šipkama, te su fizički nasrnuli na đake naše bogoslovije.

Bogoslovi su pokušavali mirnim razgovorom izbjeći sukob, međutim jedan od napadača je bejzbol palicom udario učenika bogoslovije M.S. po licu i nanio mu teže tjelesne povrede, zbog čega je hospitaliziran u hitnoj pomoći u Šibeniku.

Nakon toga, izbila je opća tuča u kojoj je osam đaka bogoslovije zadobilo lakše tjelesne povrede.

Uprava bogoslovije u Krki najoštrije osuđuje ovaj nemili događaj, jer on nije ničim izazvan. Ovim brutalnim napadom na krčke bogoslove je trenutno narušena sigurnost i normalan rad naše bogoslovije. Motiv za ovaj incident može biti i jeste jedino i isključivo vjerska i nacionalna mržnja. Najiskrenije se nadamo da će nadležne državne institucije Republike Hrvatske počinitelje ovoga nemilog zlodjela privesti pravdi i adekvatno kazniti. Ovaj martovski pogrom krčkih bogoslova doživljavamo kao veliki križ i stradanje, ali se kao pravoslavni kršćani moramo moliti Bogu za počinitelje ovoga zlog djela koji Hrvatsku ne vodi prema Europi, nego prema najmračnijim periodima ljudske civilizacije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:07