TRAGEDIJA

‘Vladimir i Bruno su za vikend trebali kući, a na posao se ne bi vratili zbog loših uvjeta rada‘

U selima Zarilac i Busnovi, iz kojih su Vladimir i Bruno Bosanac, zavladala je velika tuga, a suseljani za njih imaju samo riječi hvale
Bruno i Vladimir Bosanac
 Privatni Album

Dan poslije tragične smrti dvojice građevinskih radnika u Beli, na granici novomarofskog i ivanečkog područja, u slavonskim selima tuga. Poginuli Vladimir (45) i Bruno (22) Bosanac u Varaždin su došli trbuhom za kruhom iz sela oko Pleternice.

Smrtno su stradali u rano poslijepodne u četvrtak, četvrtog radnog dana ondje, kad su ih poklopili kubici zemlje na posjedu baroknog dvorca Bella II. Radnici su radili za poduzeće Grade usluge, čiji je vlasnik Rade Radev u šoku.

- Zaista vam nisam u stanju ništa reći - odgovorio je na upit Jutarnjeg za izjavu o tragediji.

Radev će na neka pitanja sigurno morati odgovoriti, kao, primjerice, na to jesu li na gradilištu bili zadovoljeni svi sigurnosni uvjeti. Kako se moglo dogoditi da iskop nije osiguran, nego je izvađena zemlja poklopila i usmrtila radnike utvrđivat će policija i inspekcijske službe.

Prava ljudina

- Jutros smo saznali iz HZZ-a da gazda ujaka do danas nije prijavio. Sutra su trebali doći doma na vikend, a nisu se ni namjeravali vraćati zbog loših uvjeta rada - rekao je Vladimirov nećak Bruno Matijević.

Za poginule njihovi slavonski sumještani imaju samo riječi hvale.

Vladimira Bosanca, tragično preminulog 45-godišnjaka iz mjesta Zarilac, nazvat će "pravom ljudinom".

- Pravi pošteni, mirni, uzorni obiteljski čovjek koji je živio za svoju obitelj, suprugu i dvoje maloljetne djece, kojima su nastojali osigurati ugodan i normalan život. Vjerujte mi, njega se nije moglo viđati po gostionicama i kafićima, a nikada nisam čuo nijednu grubu riječ iz njegovih usta, pa tako ni psovku. Ma, bio je baš duša od čovjeka - priča nam jedan mještanin Zarilca, koji ni dan poslije tragične vijesti ne može vjerovati što je snašlo njegova sumještanina.

U nedjelju su u Vladimirovu domu pripremali slavlje, kćerkin rođendan.

Ulaganje u obitelj

- Oni su prije par godina već imali veliku obiteljsku tragediju, kad im je preminulo dijete koje je bolovalo od leukemije. Imaju dvoje prekrasne djece, djevojčicu koja ide u srednju školu i dječaka koji još nije krenuo u školu. Što reći! Tuga velika - kaže naš sugovornik i dodaje da je nesretni Vlado nedavno sredio i obiteljsku kuću, uredio fasadu...

- Bio je jako vrijedan i sve što je zaradio ulagao je u uređenje kuće, u život svoje obitelji i sada kada je trebao uživati u tome što je napravio i stekao, završio je na tako brutalan način - rekao je za Jutarnji mještanin Zarilca.

Tuga se nadvila i nad mjestom Busnovi, također u Požeško-slavonskoj županiji, u sastavu općine Brestovac, gdje je živio 22-godišnji Bruno Bosanac, mladić koji je skupa sa svojim prezimenjakom Vladimirom izgubio život u ovoj tragediji.

Ispuštena voda kroz cijev

- Svi su u selu izgubljeni, jer je na tako bizaran način otišao jedan mladi život. On je inače jedinac u obitelji i za oca i majku to je strašan gubitak - izjavio je jedan mještanin Busnova.

Iako je prva vijest bila da su se radnici u trenutku odrona bili u rupi dubokoj nekoliko metara, u kojoj je bila položena cijev za vodu, čini se da nije bilo tako. Jutarnji neslužbeno doznaje da su oni u to vrijeme, malo prije 14 sati, bili izvan iskopa, da je iz dvorca kroz cijev ispuštena voda i zemlja se naglo počela urušavati. Sa sobom je povukla i nesretne Vladimira i Brunu. Doslovno su usisani u smrt. Bio je s njima i treći radnik koji se nekako uspio iskobeljati iz pogibeljne situacije.

Na teren prekrasnog, sada tragedijom obavijenog dvorca poslijepodne je stigao i otac Brune Bosanca, Zlatan, koji radi na drugom terenu u Varaždinskoj županiji.

Vlasnik dvorca, poznati poduzetnik Dubravko Hoić, alfa i omega Calzedonije u Hrvatskoj, zgrožen je tragedijom koja se dogodila pred sam kraj sanacije njegova baroknog zdanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:02