SUĐENJE U OSIJEKU

Vlado Zec više nije prvookrivljeni u slučaju 'Velički komunalac'

 Vlado Kos / Hanza Media

Vlado Zec, nekadašnji vlasnik građevinske tvrtke Kamen Ingrad iz Velike nije više prvookrivljeni u sudskom sporu koji se protiv njega i još petero okrivljenih za financijske malverzacije s tvrtkama Kamen Ingrad i Velički komunalac, obje u stečaju, vodi na Županijskom sudu u Osijeku.

USKOK je, naime, na raspravi u utorak odlučio izmijeniti optužnicu na način da se Zeca i njegovu današnju suprugu Đurđicu sada tereti samo za poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Prvookrivljeni je tako postao Josip Perić, načelnik Općine Velika u inkriminiranom razdoblju tijekom 2003. i 2004. godine, a Zec i njegova supruga sada su drugo i treće okrivljeni.

Osim njih, na optuženičkoj su klupi i Vlado Franić, bivši direktor Veličkog komunalca (tvrtke kojoj je vlasnik bila Općina), te Antun Has i Hrvoje Sontaki. Tereti ih se da u raznim malverzacijama oštetili Općinu Velika za 95.000 kuna, a Podravsku banku za više do 4 milijuna kuna, dok je Kamen Ingradu pribavljena nepripadna imovinska korist u iznosu od 2,3 milijuna kuna.

Na raspravi u utorak svjedočio je Branko Šimić, sudski vještak knjigovodstvene struke, koji je po nalogu suda morao učiniti dopunu svog prvog nalaza iz 2010. No, s obzirom na izneseno nakon njegova iskaza ostalo je još više nejasnoća, pri čemu Šimić na brojna pitanja obrane nije znao odgovoriti, a u neke odgovore nije bio siguran ili se nije mogao sjetiti nekih odgovora, čime je njegovo vještačenje ozbiljno dovedeno u pitanje, što su istaknuli i branitelji okrivljenih u svojim primjedbama na njegov iskaz.

Vesna Koški, braniteljica optužene Đurđice Zec naglasila je i da je Šimić trebao biti izuzet iz ovog vještačenja „jer je 2001. Bio izvanredni revizor u Kamen Ingradu, a o tome nije izvijestio ni sud ni DORH.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:52