SMRTONOSNA BUKTINJA

Vlasnica doma u kojem je izgorjelo šestero ljudi osuđena na 4 godine i šest mjeseci zatvora

Prije godinu i pol dogodio se požar u domu za starije i nemoćne ‘Zelena oaza‘ u Andraševcu
Gabriela Čičković i zgarište doma Zelena oaza
 Željko Puhovski/CROPIX, Facebook

Nepunih godinu i pol od tragedije u domu za starije i nemoćne 'Zelena oaza' u Andraševcu kada je u vatrenoj stihiji zbog kvara na kaloriferu život izgubilo šest korisnika, na Županijskom sudu u Zagrebu Gabrijela Čičković, vlasnica tog bivšeg Doma, suočila se s nepravomoćnom presudom. Sutkinja Jadranka Kos osudila ju je na četiri i pol godine zatvora te joj naložila plaćanje 101 474 kune troškova u što su uračunata vještačenja, prijevoz pokojnika na Zavod za sudsku medicinu, obdukcije, troškovi svjedoka te paušalna svota. Što se tiče tri postavljena imovinsko-pravna zahtjeva 'teška' 780.000 kuna, sutkinja je obitelji poginulih uputila u parnicu kako se ne bi odugovlačio kazneni postupak.

Čičković na objavu presude nije došla jer nije ni morala, a u kaznu će joj biti uračunat i 21 dan koji je provela u istražnom zatvoru, međutim, nikakva to nije utjeha obiteljima tragično preminulih Ivke Špoljarić (90), Darinke Bekina (81), Jelene Bogović (103), Božidara Bertola (69), Božene Lovrenčić (85) i Danice Kovačić.

- Sudsko vijeće nije imalo dvojbe što se tiče kaznene odgovornosti. Optužena je po zanimanju frizerka koja je završila tečaj za njegovatelja i imala je uvjete otvoriti dom. Dobila je licencu i dobila suglasnost za osam korisnika nakon čega je ishodila povećanje broja za još pet dobivši ukupno odobrenje za 13 osoba. Okrivljena je svojim iskazom željela umanjiti kaznenu odgovornost, a u ilegalnom objektu je bilo 25 korisnika što je više nego što je imala odobrenje. Njezina, nazovi briga, je bila ta da je smjestila korisnike u gospodarski objekt koji je prenamijenila. I postupala je s neizravnom namjerom iako je obrana tvrdila da je riječ o nehaju, međutim, ali netko ne poštuje pravilnik o minimalnim uvjetima, proširi objekt bez dozvole i još k tome o 25 osoba u noćnoj smjeni brine jedna njegovateljica sigurno je svjestan da ostvaruje obilježja kaznenog djela - rekla je sutkinja obrazlažući presudu. Iako je Čičković, dok je iznosila obranu, cijelo vrijeme plakala, sudsko vijeće je taj potez dovelo u pitanje.

- Upitno je je li plakala zbog tragedije ili zbog sudbine koja ju čeka jer je morala biti svjesna da će biti sankcionirana. Da je postupala humano kako nam je htjela prikazati, te štićenike bi primila besplatno i ne bi svakome od njih naplaćivala mjesečno 3500 kuna. Njezin prvenstveni motiv je bila zarada. Kao olakotnu okolnost sud je uzeo u obzir njezinu nekažnjavanost i životnu dob dok je otegotan broj žrtava njezina protupravnog ponašanja - zaključila je Kos.

Tužiteljstvo Čičković tereti da je tijekom 2012. i 2013. ishodila rješenje Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije o ispunjavanju uvjeta za pružanje usluga skrbi izvan vlastite obitelji u okviru stalnog smještaja starijih i nemoćnih osoba za trinaest korisnika u obiteljskom domu u Andraševcu. Potom je bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi, proširila profesionalnu djelatnost pružanja socijalnih usluga skrbi sa smještajem starijih osoba na stambeni i pomoćni objekt u Andraševcu. U stambeni objekt smjestila je još 12 korisnika, dok je u pomoćni objekt odnosno preuređeno spremište, izgrađeno od drveta i cigle, smjestila još šest starijih te teško pokretnih i nepokretnih korisnika.

Iako svjesna da su korisnici u pomoćnom objektu potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja, a da ona kao predstavnica obiteljskog doma sa svojom obitelji živi u dislociranoj obiteljskoj kući, udaljenoj oko 700 metara, Čičković se tereti da je propustila teško pokretnim i nepokretnim korisnicima osigurati skrb njegovatelja, tako da je za skrb o svih 25 korisnika u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila za rad u noćnoj smjeni samo jednu njegovateljicu.

Kada je u ilegalnom objektu tijekom noći 11. siječnja 2020. između 4,10 i 4,55 sati došlo do kvara i zapaljenja električnog kalorifera koji se koristio za zagrijavanje prostorija, uslijed izostanka nadzora jedine njegovateljice koja je boravila u stambenom objektu na adresi Dolinska 22, došlo je do širenja požara na cijelu unutrašnjost pomoćnog objekta. Nesretni korisnici su se ugušili ugljičnim monoksidom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:38