STRAVA I UŽAS

Vlasnica psa kojeg je rastrgao doberman: ‘Bilo je jezivo‘; Mještani: ‘Nije prvi put pobjegao vlasniku‘

Rekao mi je i da će mi nadoknaditi štetu. Ma što će mi nadoknaditi?! Rekao je i da će uspavati svoga psa, kaže Ivona Lučić Cokarić

Ivona Lučić Cokarić i njezin pas Bak

 Nikola Vilić/CROPIX, privatna arhiva

"Heroju moj, sunce moje, otišao si na najgori mogući način, duša mi se kida, srce mi se raspada. A sad trči, spavaj, sanjaj, ne nekom boljem mjestu, mjestu na kojem ćeš nać‘ svoj mir. Molim sve ljubitelje pasa, sve vlasnike, čuvajte svoje ljubimce da se ovo više nikome ne dogodi. Moj Bak, moj heroj", s neizmjernom tugom oprostila se od svog kućnog ljubimca (pasmine šnaucer), Stobrečanka Ivona Lučić Cokarić nakon što je stradao od drugog psa (dobermana) u srijedu oko 11 sati u samom centru mjesta.

image

Ivona Lučić Cokarić

Nikola Vilić/CROPIX

Nemili događaj zbio se u parku gdje se inače igraju djeca i postoji znak zabrane za pse. Incident je evidentirala i policija utvrdivši kako je doberman navodno pobjegao vlasniku iz dvorišta, napao šnaucera kojeg je šetala vlasnica, te ga zadavio i rastrgao. Ni dan poslije strašnog događaja vlasnica stradalog šnaucera nije mogla suspregnuti suze. Još uvijek u šoku od svega što se dogodilo, žali što nije mogla spasiti Baka, piše Slobodna Dalmacija.

- Bilo je jezivo. Taj pas se stvorio niotkud, uopće ga nisam vidjela. Dok sam šetala s Bakom po šetnici, pojavio se iza palme, koja se nalazi tik uz šetnicu, i trenutno ga uhvatio. Išla mu je pjenica iz usta, to je bilo strašno. Gađala sam ga mobitelom, pokušavala istrgnuti svog psa iz njegove čeljusti, tukla sam ga nogom. Nisam uopće o sebi razmišljala... Ali nažalost, nisam ga uspjela odvojiti niti dok sam pokušavala podići Baka u zrak. U očaju sam vikala, dozivala nekoga u pomoć...

image

Ilustrativna fotografija dobermana

HERBERT SPICHTINGER/Image Source/Image Source via AFP

Tek kad je jedna gospođa koja je, valjda, sve to vidjela, donijela malo salame, doberman ga je pustio. Ali bilo je kasno. Ovaj ga je prethodno odvukao na travnjak u parku i izmrcvario - shrvano će Ivona Lučić Cokarić suznih očiju opisujući tragičan kraj svojega Baka, punopravnog člana njezine obitelji punih 16 godina. Priča nam kako se u trenu pojavio i vlasnik dobermana.

- Brzo je stigao, bio je izbezumljen. Ispričavao mi se... Govorio da mu je pobjegao. A ja sam njemu, u totalnom šoku, samo ponavljala: ‘Ubio mi je psa‘. Ni danas ne mogu vjerovati da mu je takav pas izletio van bez brnjice. Pa i ja sam vlasnica psa. Bila... Kasnije sam čula da mu to nije bilo prvi put i to mi je još gore - shrvano će Ivona Lučić Cokarić.

Dobermana, kaže, dotad nikad tu nije vidjela iako je sa svojim ljubimcem dva do tri puta dnevno šetala mjestom, kao ni njegova navodnog vlasnika Antu Tonkovića. Čovjeka s kojim je, potvrdila je Slobodnoj Dalmaciji, razgovarala na mjestu događaja.

image

Šnaucer Bak

Privatna arhiva

- Rekao mi je i da će mi nadoknaditi štetu. Ma što će mi nadoknaditi?! Rekao je i da će uspavati svoga psa, ali što će iz tog svega biti... Ne znam. Samo znam da pas ne može biti tako pušten i prepušten sam sebi. Moglo je tako nastradati i neko dijete. Ne znam ni gdje je taj pas završio. Je li u nekom kavezu?! Samo molim Boga da više nijedan pas ne strada na ovaj način - utučeno će Ivona Lučić Cokarić, kojoj su se jučer tijekom dana javljali stanovnici Stobreča govoreći joj kako nije u pitanju prvi napad dobermana, koji je usmrtio njezina Baka.

Pokušali smo drugu stranu priče doznati i od Ante Tonkovića, inače vlasnika tvrtke "Akceleracija", koji je 2018. godine napao današnjeg splitskog dogradonačelnika Bojana Ivoševića, dok je još bio aktivist i borio se protiv komunalnog nereda.

Tonković je tad, podsjetimo, u pratnji svoje supruge Alene Tonković, inače profesorice u splitskoj gimnaziji “Marko Marulić” i jednog od sinova, Ivoševića gađao kamenjem i naganjao po Matejuški, a slučaj je završio i na policiji. Njegova je tvrtka svojedobno bila jedina koja je u Splitu postavljala oglasne panoe na rasvjetne stupove i glomazne kante za smeće u centru grada.

image

Kuća vlasnika dobermana u Stobreču

Nikola Vilić/CROPIX

No Ante Tonković, kojega je Slobodna Dalmacija dobila na službeni broj mobitela tvrtke “Akceleracija”, potvrdio je svoj identitet, ali čim je čuo zašto ga zovu, zanijekao je da je vlasnik psa, koji je napao Baka.

- Dobili ste gospodina Tonkovića, ali nisam ja vlasnik, netko drugi je vlasnik. Pa nađite tko je... Onaj tko vas je poslao neka vam da preporuku čiji je. Ja neću reći čiji je pas, iako znam. Hoći li reći čiji je?! Neću ja to govoriti, moj nije. Bože sačuvaj da ću vam ja reći tko je vlasnik. Ako će vam reći ljudi koji su u tome sudjelovali, neka vam kažu. Ili na primjer... Ma neću, neću griješiti dušu. Gospođo, hvala i doviđenja - kratko je rekao Ante Tonković.

Iako je zanijekao da je vlasnik psa (možda je netko od članova njegove obitelji), činjenica je da se upravo spomenuti gospodin pojavio na mjestu događaja, a ujedno oštećenima nudi obeštećenje.

image
Nikola Vilić/CROPIX

Kako bi se provjerilo tko je uistinu vlasnik psa, pozvonili smo na vrata (postoji videonadzor) njegove kuće u Stobreču, no nitko nije otvarao. Pritom smo na balkonu, s ulice, zamijetili psa koji je hodao gore-dolje.

Nismo uspjeli utvrditi je li u pitanju Vigo (tako se navodno zove doberman, koji živi na adresi Tonkovićevih) za kojega nam se susjedi iz obližnjih kuća kunu kako je toliko dobroćudan da mu djeca guraju ruku u usta.

- Mi smo samo čuli za taj jučerašnji slučaj u parku, ali ne znamo je li to Vigo. Njegovi su se vlasnici nedavno doselili u Stobreč, viđamo ga s gazdom svakodnevno u šetnji. Uvijek mu ide uz nogu... Pa ne bi on nikoga... Ma da ga samo vidite, ima one tužne oči, kao Jimmy Stanić. Sigurno on to nije napravio - gotovo da bi se zaklela susjeda iz obližnje kuće.

Ipak, neki drugi Stobrečani nam, želeći ostati anonimni, potvđuju kako ovo nije prvi put da je pas, koji živi na adresi obitelji Ante Tonkovića, nekoga napao. Spominju dva incidenta ovoga ljeta...

image

Ivona Lučić Cokarić

Nikola Vilić/CROPIX

- Moja kći i još nekolicina djece u srpnju su vidjeli da je Vigo, da, baš taj pas, odvukao jednog malog bijelog psića u polje u blizini plaže. Nije ga, rekli su mi, puštao iz čeljusti... Obližnja crkva tad je bila puna ljudi, bila je subota, neko vjenčanje, a on je s tim psićem u ustima bježao pred njima. Nitko ga nije mogao zaustaviti, cijeloga ga je rastrgao.

To je što mi znamo, ali očito nitko nije prijavio slučaj. Taj pas je jako opasan, jednu djevojčicu je izgrebao po leđima, to mi je rekla kći. Vigo se zove, mislim da mu je vlasnik Tonković. Svi znaju psa, a svi znaju i tko mu je vlasnik - anonimno nam je posvjedočila jedna Stobrečanka.

Od nekih drugih stanovnika Stobreča doznali smo kako je spomenuti pas i ovoga ljeta pobjegao vlasniku (tko god to bio iz kuće u kojoj živi) te završio među kupačima na obližnjoj plaži među kojima su neki, ugledavši ga, bili toliko uplašeni da su spas potražili bijegom u more.

Isti sugovornici Slobodne Dalmacije kunu se da Vigo nije nikakav svetac, dapače, prije je strah i trepet. Od njega, vele, svakodnevno strahuju i djeca na putu do obližnje škole, baš kao što su se bojali i njihovi roditelji čuvši za incident, koji se dogodio u stobrečkom parku. Mnogi od njih tog kobnog dana Bakovog života po djecu u školu pohitali su automobilima.

image

Ivona Lučić Cokarić na mjestu napada

Nikola Vilić/CROPIX

Policija utvrdila identitet vlasnika psa

Policijski službenici izašli su na mjesto događaja i utvrdili identitet osobe koja je bez nadzora držala psa koji je usmrtio drugog psa.

Protiv njega slijedi podnošenje obveznog prekršajnog naloga zbog prekršaja opisanog u članku 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Za spomenuti prekršaj predviđena je novčana kazna u rasponu od 50 do 200 njemačkih maraka u protuvrijednosti domaće valute.

Zakon inače, doznaje Slobodna Dalmacija u Veterinarskoj inspekciji, propisuje da se ne smije držati životinje na način da ugrožavaju zdravlje i sigurnost ljudi, posebice djece i životinja.

Prema Zakonu o zaštiti životinja psa je teško eutanazirati. Postoji cijeli niz prethodnih postupaka, koje je potrebno proći, a rješenje izdaje Veterinarska inspekcija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. ožujak 2024 11:00