'OSVJEŽIVAČI'

VLASNICA SEXY SHOPA KOJU SU OPTUŽILI ZA PRODAJU OPASNE UMJETNE DROGE KOJA IZAZIVA OZBILJNE BOLESTI MOZGA 'Nisam znala da se to ne smije prodavati'

Emanuela Betlehem Lončarić (u krugu)

- Ja sam te ‘osvježivače’ kupila u veleprodaji, oni su legalno uvezeni, na njih su plaćeni carina i PDV i dokazat ću da me tužiteljstvo neosnovano tereti.

Rekla nam je to u četvrtak Emanuela Betlehem Lončarić, 37-godišnja vlasnica koprivničkog Sexy shopa i trgovine balonima koju se, kako piše Podravski.hr, tereti za četiri slučaja nezakonite prodaje sintetskih kanabidoida.

Riječ je o takozvanoj umjetnoj marihuani koja se povezuje s trovanjem nekoliko mladih u Hrvatskoj, pa čak i smrću jednog 15-godišnjaka, a liječnici to povezuju i s više slučajeva mentalnih oboljenja i ozbiljnih bolesti mozga i živčanog sustava.

Nejasan popis

- Održano je već 20-ak rasprava, ispitani su i brojni svjedoci. Naravno da na vratima moje trgovine piše da je mlađima od 18 godina zabranjena prodaja i mi tražimo identifikacijski dokument kad posumnjamo da osoba nije punoljetna - kaže vlasnica Sexy shopa te dodaje da njezina trgovina i dalje normalno radi, te nas je uputila na svog odvjetnika Krunu Vuljaka.

- Moju stranku terete da je, znajući da su sintetski kanabidoidi MDMB-CHMICA i AB-CHMINACA zabranjeni u slobodnom prometu, omogućila njihovu prodaju. U jednom od tih triju postupaka tereti ju se da je prodavala artikle koji sadrže sintetske kanabinoide 5f-AKB48 i 5F-PB-22. U Hrvatskoj se primjenjuje tzv. generički popis, odnosno, na njemu se ne navode tvari poimence sa svojim punim, međunarodno prihvaćenim nazivom i međunarodno prihvaćenim kemijskim sastavom - navodi odvjetnik Vuljak.

I on kaže da se MDMB-CHMICA na tržištu pojavljuje u osvježivačima prostora koji nisu namijenjeni za ljudsku upotrebu, a to se izrijekom navodi i na deklaracijama proizvoda.

- Moja je stranka sporne artikle nabavila od uvoznika iz Hrvatske. Dakle, radi se o akrtiklima koji su na zakonit način ušli u Hrvatsku, koji su uredno ocarinjeni i pušteni u promet. Dakle, iz toga se može zaključiti da ni državnim tijelima Republike Hrvatske spomenuti popis droga nije jasan jer u protivnom te artikle ne bi pustili u slobodan promet. Da moja stranka zna da čini nešto zabranjeno, sigurno ne bi nabavljene artikle unosila u svoje trgovačko društvo i prilikom prodaje izdavala račune - navodi Vuljak. On ističe i da je državna odvjetnica na raspravi 20. ožujka rekla da se ne može očitovati o tome gdje se formula i naziv spornih tvari nalaze na popisu droga jer ona nije vještak da bi to mogla reći.

- Moja stranka, kao i bilo koji trgovac, ne može biti odgovorna za uporabu artikla koja je protivna naznačenom upozorenju - navodi Vuljak. Inače, Eleonora Betlehem Lončarić izjasnila se da se ne smatra krivom i svoju će obranu iznijeti na kraju postupka. Njezini problemi počeli su, kako piše Podravski.hr, još u siječnju 2015. godine, kad im je policija prvi put ušla u prostor i utvrdila da su u vrećicama osvježivača sintetski kanabinoidi koji su se prodavali pod imenima Galaxy, Magic Dragon i Zombie u središtu Koprivnice.

Ustavna tužba

Jedan prodavač u Koprivnici povukao ih je iz prodaje dok vlasnica Sexy shopa to nije učinila, a policija je do kupaca došla na temelju slipova računa. Vlasnica Sexy shopa nakon jedne racije čak je i na dva tjedna završila u istražnom zatvoru, zbog čega je podnijela i ustavnu tužbu, ali je odbijena. Nijedan postupak koji se vodi protiv nje još nije ni nepravomoćno okončan.

Dr. Igor Berecki, pedijatar osječkog KBC-a, nakon smrtnog slučaja dječaka 2015. godine upozorio je da je najgore što “osvježivač”, a zapravo vrlo raširen narkotik, ispod radara prolazi tržišnim inspekcijama, carinicima, ali i policiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 12:11