STRAVA U ANDRAŠEVCU

Vlasnici doma za starije u kojem je smrtno stradalo šestero štićenika potvrđena kazna: ‘Nije poštivala propise‘

‘Optuženica je osuđena jer nije postupala po propisima i zaštitnim mjerama. Time je izazvala opasnost za život ljudi‘, stoji u presudi

Privođenje Gabrijele Čičković

 Ronald Gorsic/Cropix/Cropix

Visoki kazneni sud RH potvrdio je osuđujuću presudu od četiri i pol godine zatvora Gabrijeli Čičković, vlasnici doma za starije i nemoćne Zelena oaza u Andraševcu, u kojem je u siječnju 2020. u požaru smrtno stradalo šestero štićenika.

Gabrijela Čičković je prije godinu dana na Županijskom sudu u Zagrebu nepravomoćno osuđena na spomenutu zatvorsku kaznu za teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, a sada je žalbe na tu presudu kao neosnovane odbio Visoki kazneni sud.

"Optuženica je osuđena jer nije postupala po propisima i zaštitnim mjerama. Time je izazvala opasnost za život ljudi pa je prouzročena smrt šest osoba korisnika socijalnih usluga smještaja. Imala je odobrenje i ispunjene uvjete za profesionalnu djelatnost pružanja socijalnih usluga skrbi sa smještajem starijih osoba za 13 starijih i nemoćnih osoba u obiteljskom domu. Naknadno je bez odobrenja nadležnog tijela socijalne skrbi proširila usluge skrbi sa smještajem starijih osoba. U stambeni objekt je smjestila 19 korisnika, a u pomoćni objekt - spremište 6 starijih teško pokretnih i nepokretnih korisnika. Bila je svjesna da su ti korisnici potpuno ovisni o tuđoj pomoći i da im je zbog toga potrebna stalna prisutnost njegovatelja. Za skrb o svih 25 korisnika u noćnoj smjeni u stambenom i pomoćnom objektu rasporedila je samo jednu njegovateljicu. Time je pristala da teško pokretne i nepokretne osobe borave bez nadzora i neophodne pomoći i u mogućim uvjetima životne ugroženosti", priopćio je Visoki kazneni sud podsjećajući da je tijekom noći u siječnju 2020. u pomoćnom objektu došlo do kvara i zapaljenja električnog kalorifera koji se koristio za zagrijavanje prostorija.

"Uslijed izostanka nadzora jedine njegovateljice došlo je do širenja požara na cijelu unutrašnjost pomoćnog objekta. Šest korisnika socijalnih usluga smrtno je stradalo u pomoćnom objektu zbog gušenja ugljičnim monoksidom. Njihova tijela su izgorjela", navodi Visoki kazneni sud napominjući da će izrečena kazna od četiri godine i šest mjeseci zatvora ispuniti svrhu kažnjavanja.

Obrazložili su da je prvostupanjski sud pravilno optuženici kao olakotne okolnosti cijenio dosadašnju neosuđivanost, izraženo žaljenje zbog nastalog događaja i ispriku obiteljima stradalih. Kao otegotnim je cijenjen iskazani visok stupanj kriminalne volje. "Optuženica je bila svjesna da usluge smještaja starijih i nemoćnih osoba pruža bez potrebnih dozvola i ne poštujući propise o skrbi za teško pokretne i nepokretne osobe 24 sata dnevno. To je dovelo do smrtnog stradavanja 6 korisnika. Izricanje blaže ili strože kazne nije opravdano. Počinitelju ovakvih kaznenih djela mora se izreći odgovarajući prijekor u smislu kažnjavanja u skladu sa stupnjem njegove krivnje, a istovremeno ostvariti individualnu i generalnu svrhu kažnjavanja. Kazna će i utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženica prouzrokovala žrtvama i članovima njihovih obitelji, ali i društvu u cjelini", ističe Visoki kazneni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2023 11:43