OTKRILA IH POLICIJA

Vlasnici smještajnog objekta u Zagrebu skrivali ilegalne migrante i to naplatili 14.500 eura

Oomogućili su nedozvoljeni boravak 11 stranih državljana i to osmorici iz Pakistana, dvojici iz Afganistana i jednom iz Bangladeša

Ilustracija

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom muškaraca starosti 52 i 76 godina, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma“.

Sumnja se da su od početka veljače do 14. ožujka 2023. godine, s ciljem pribavljanja protupravne materijalne koristi, omogućili nedozvoljeni boravak u Republici Hrvatskoj za 11 stranih državljana i to osmorici državljana Pakistana, dvojici državljana Afganistana i jednom državljaninu Bangladeša koji su iz Republike Bosne i Hercegovine, protuzakonito ušli, kretali se i boravili na području Republike Hrvatske.

Naime, sumnja se da su u navedenom razdoblju osumnjičeni 52-godišnjak, kao vlasnik dvaju objekata za pružanje usluga smještaja na području Trnja, i 76-godišnji zaposlenik objekata, iako su znali da su navedeni strani državljani bez osobnih isprava kojima bi potvrdili svoj identitet nezakonito ušli na područje Republike Hrvatske, tim osobama omogućili nedozvoljeno korištenje smještaja u prostorima objekata te nisu prijavili njihov boravak iako su po zakonu to bili dužni učiniti, a sve s namjerom prikrivanja njihovog protuzakonitog boravka za vrijeme dok su oni čekali organizaciju svog protuzakonitog prebacivanja na područje Republike Italije.

Za pruženu uslugu smještaja, sumnja se, u navedenom razdoblju primili su novčani iznos od oko 14.500 eura te time sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u istom iznosu.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku te je protiv njih podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:10