RUŽNO JU ISKORISTIO

Vlasnik doma u Zagrebu korisnici (91) počistio račune: Na cigarete, pivo i kućanske aparate potrošio sulud iznos

Goran Marijan optužen za tri kaznena djela: s računa skinuo 12.547 eura i peglao American na parfeme, cigarete, pivo, ukrase za bor

Ilustracija

 Darko Tomaš/Cropix

Dom Marijan u Soblincu trebao je krajem 2018. biti sigurno utočište Ankici J. (91) nakon što je pala u svome domu i završila u gipsu. S vlasnikom Goranom Marijanom (45), kao direktorom tog doma za starije, umirovljenica je sklopila ugovor 8. studenog o pružanju usluga za 6000 kuna mjesečno.

Pritom je gazdi, u punom povjerenju, na čuvanje predala ključeve svoga stana, osobne dokumente i tri bankovne kartice, a on joj je, gledajući je u oči, obećao da će voditi brigu o njoj, njezinu zdravlju i dobrobiti.

No, već petog dana njezina boravka korisnicu je odlučio iznevjeriti jer ju je 13. studenog odvezao u Zabu u Sesvete da potpiše, pod izlikom da se ne može koristiti njezinim karticama jer mu je dala krivi PIN, zahtjev za dostavu novog PIN-a.

Pritom mu je ujedno dala novac za smještaj iako mu ga je već za tekući mjesec bila platila po dolasku u dom. Zatim je umirovljenici kazao, prema optužbi zagrebačkog tužiteljstva, i da ju više ne može voziti do banke kad ona hoće nego joj je rekao da će to on činiti za nju te da mu potpiše trajni nalog za skidanje novca za smještaj kao i da ga ovlasti da raspolaže njezinim novcem na računima.

I tad je navalio skidati novac s njezinih računa, ukupno 12.547 eura. Ali to nije sve. Nego je njezinu jednu karticu peglao na veliko po trgovinama potrošivši 3248 eura za svoj gušt kupujući parfeme, cigarete, benzin, pivo, hladnjak, peć, usisavač, ukrase za bor...

image

ilustrativna fotografija

Davor Pongracic/Cropix

I tko zna koliko bi se još Marijan tako častio na njezin račun da njezina prijateljica nije intervenirala. Za državno odvjetništvo koje je nedavno protiv posrnulog, sad već bivšeg vlasnika doma, podignulo optužnicu, on je počinio tri kaznena djela – prijevaru, računalnu prijevaru i krivotvorenje isprava.

- Ankica je prijateljica moje majke i posjetila sam ju u Domu 11. siječnja 2019. na njezinu zamolbu. Tad mi je ispričala da je u Zabi okrivljenom potpisala trajni nalog, a kako je bila slaba i na lijekovima, nije znala je li mu još što potpisala. U toj sobi u kojoj je bila, nije bilo grijanja i WC-a i sve je smrdilo po fekalijama, a Ankica mi se potužila da nuždu mora vršiti u pelene koje joj mijenjaju samo jednom dnevno. Isto tako mi je rekla da su joj po ulasku u dom uzeli mobitel, a kad su joj dali novi da pola kontakata više nije bilo u njemu. Ona je tad već na jedno oko vidjela 20 posto, na drugo 30 i pokazala mi je poruke u mobitelu koje dobiva od banke. Pisalo je da je u minusu 15.000 kuna i to ju je iznenadilo jer joj je mirovina pokrivala trošak doma. Zamolila me da ju odvezem iz Doma, prisjetila se poznanica navodeći da joj je još Ankica rekla da su joj u Domu davali jako puno lijekova te da je vlasnik doma htio da idu javnom bilježniku zbog njezina stana. Po izlasku iz doma u Soblincu bila je bez novca, praznih računa, a i mirovina joj je netragom nestala.

image

ilustrativna fotografija

Davor Pongracic/Cropix/Cropix

Prokazani vlasnik doma nemušto je pokušavao uvjeriti tužiteljstvo da je vremešna baka, koja se nije mogla samostalno ustati ni kretati i koja je vršila nuždu u pelene, za svoje potrebe potrošila gotovo 13.000 eura.

- Kad je stigla u dom imala je sa sobom 6000 kuna za smještaj, potpisala je ugovor i bila je svjesna svega iako je lošije hodala. Doktor u domu joj je ordinirao terapiju. Korisnica me tražila da joj podignem 5000 kuna, ali mi je dala krivi PIN. Mislim da je to namjerno učinila kako bi joj blokirali karticu. Ona me tražila da ju vodim u banku kao i da joj podižem novac za što mi je davala 50 eura, a u siječnju 2019. naljutila se na mene kad ju nisam htio voditi u Arenu da joj kupim džemper. Postala je nezadovoljna i napustila dom u pratnji. Kad me tražila da ju vodim u njezin stan, davala mi je 200 kuna. Nudila mi je da potpišem ugovor o doživotnom uzdržavanju i ugovor o najmu stana. American karticu mi je dala da se koriste nagradni bodovi kako bi unaprijed za četiri mjeseca platila smještaj u domu te da joj za uzvrat, nakon pola godine, smanjim na 5000 kuna, branio se istražiteljima Marijan. U tužiteljstvu je negirao da je od nje tražio na čuvanje bankovne kartice i ključeve od stana, a naglasio je da mu je u dom Ankica stigla dehidrirana i zapuštena te da je iz doma otišla oporavljena.

- Kad sam vidio kako brzo troši novac te da, ako poživi, neće imati za platiti smještaj inzistirao sam da napravimo ugovor o trajnom nalogu. Suludo je trošila novac – ustrajao je u tvrdnji Marijan koji će svoju naivnost, na koju ukazuje, dokazivati u sudskom postupku.

image

ilustrativna fotografija

Zeljko Hajdinjak/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 21:11