ŽRTVA REKETARA

VLASNIK LOKALA 'FALA' Rekli su nam: 'Vratit ćemo se s utokama i sve vas pobiti. I došli su...'

Lokal koji jedva primi desetak ljudi u središtu Zagreba bio je i prije meta iznuđivača, a 21. srpnja Dražen Gebaj i njegov šegrt Denis Herak došli su iznuditi 20 posto prometa
Dražen Gebaj u krugu te braća Schubert, Christian i Antonio
 Damjan Tadić/Davor Pongračić / HANZA MEDIA

Zatvoreno radi preuređenja - piše na vratima kafića Fala u Domjanićevoj 21, stotinjak metara od zagrebačkog Kvaternikova trga, koji je 21. srpnja između 18.30 i u idućih sat vremena bio poprište jednog od klasičnih pokušaja “reketa”.


Tog predvečerja okupilo se društvo radi posljednjih priprema za otvorenje dan kasnije. A onda su došla njih dvojica. Dražen Gebaj, 52-godišnji osuđivani razbojnik, dobro znan lokalnim ugostiteljima i taksistima, te njegov trideset godina mlađi “naučnik” Denis Herak, dečko iz “kvarta”. Za Gebaja, kojem se sudilo i za pljačku banke u Travnom, ali i za krvavu pljačku Fine u prvom postupku koji je doživio fijasko, kažu da je to njegov “modus operandi”.


Oni koji ga poznaju tvrde da vjerojatno i pod utjecajem droge dolazi i sitnim dilerima i uzima im drogu, a sudilo mu se i za pokušaj iznude nad maloljetnikom, za što je on tvrdio da je žrtva sve izmislila.


Bio je to klasični pokušaj “reketa” nad novim zakupcem lokala, 22-godišnjim Antoniom Schubertom, soboslikarom koji je od svog prijatelja Nedjeljka Črnjaka odlučio uzeti u zakup kafić u koji u najboljoj varijanti odjednom može stati 15-ak ljudi.

Damjan Tadić/Cropix / HANZA MEDIA
Na fotografiji: Braća Schubert, Christian i Antonio

Bivši zakupci

Ali, prema svemu sudeći, i prethodni su zakupci imali problem s istim dvojcem i izašli su iz zakupa. Antonio Schubert zvani Šubi odlučio je ekskluzivno za Nedjeljni s bratom Kristijanom ispričati priču o tome kako su se našli na udaru “reketaša”. On je jedan od rijetkih koji o tome želi javno govoriti. Nebrojeno puta naslušali smo se priča o tome kako gotovo nema lokala u Zagrebu ili atraktivnog lokala, diska ili noćnog kluba koji ne plaća zaštitu. Reći će vam kako su u “igri” i zaštitari i redari, i policajci i vojnici, aktivni i bivši, kriminalci s dosjeom ili oni koji su u međuvremenu legalizirali poslove i postali dio društvene elite, ili besposleni mladići koji u teretanama nabildane mišiće koriste za zastrašivanje vlasnika i njihova osoblja. Dok ne nalete na jaču šaku ili ne “popiju” nož ili metak. Kristijan Schubert, Antoniov mlađi brat, bio je prvi tog predvečerja na udaru.

Damir Krajač / CROPIX


“Ja sam sjedio za šankom i upravo krenuo zaključati vrata jer još službeno nismo otvarali lokal, ali mi je došlo nekoliko prijatelja. Odjednom su ušla njih dvojica, gotovo istodobno. Rekao samda je zatvoreno, a Gebaj, kojeg dotad nikad nisam vidio u životu i tek sam poslije saznao njegovo ime i prezime, rekao je: ‘Evo, sad smo mi otvorili!’. Denis Herak, koji je bio s njim, sjeo je, a Gebaj je pitao za WC i otišao kad sam mu pokazao da je odmah iza prolaza u drugi dio lokala. Vratio se, počeo nešto nesuvislo pričati. Jedva sam ga razumio, imao sam dojam da je pod utjecajem nečega... vidio sam da krivo drži cigaretu i to sam mu rekao, a on ju je odložio i opet nešto mumljao. Odjednom mi je opalio šamarčinu. Okej, mislio sam, možda je iz zafrkancije... Ali, pitao me je gdje mi je brat, da će mu plaćati 20 posto od prometa jer ništa nije džabe”, prepričava nam, gestikulirajući, Kristijan kako je dvojac došao ishoditi naplatu.


Antonio Schubert nije bio u lokalu, pa Kristijan nastavlja prepričavati što se dalje događalo.


“Rekao sam prijateljima koji su bili u drugom dijelu lokala i vani na terasi da me Gebaj udario, a on je krenuo za mnom, pa mu je moj prijatelj Borna Zidarić postavio ruku da ne može proći. To ih je ražestilo. Denis Herak je psovao, ali se onda brzo sve smirilo. Dobili su i piće. Ali, u jednom trenutku je Gebaj otišao za šank. Uzeo je nož koji nam služi za rezanje limuna i stavio ga pod vrat mom prijatelju Luki Kovačeviću. Rekao mu je: Hoćeš da te sad ubijem! Pustio ga je nakon desetak sekundi. Ali, tada je Gebaj krenuo kao da će zamahnuti nožem u trbuh prema drugom mom prijatelju, Tinu Svobodi koji je bio u lokalu s bratom. Najednom više nisam vidio nož u njegovoj ruci, ali sam vidio kako je aperkatom pogodio mog prijatelja Bornu Zidarića, kojeg je udarac stresao”, priča Kristijan i pokazuje nam “aperkat” u prolazu kraj WC-a, na mjestu gdje je stajao njegov prijatelj.
bez policije U međuvremenu u Falu je došlo još nekoliko Kristijanovih prijatelja. Kristijan je nazvao brata koji je bio u Sesvetama, pa se i on uputio u Domjanićevu. Policiju nisu zvali jer su mislili da će sve proći bez ozbiljnijih posljedica. Ali nije.


Dražen Gebaj
je Borni Radoviću, prijatelju Schubertovih koji je također došao u lokal, čim je ušao, rekao: “Ti si taj big boss”. Mislio je da je on gazda. Herak je odmah napao Bornu, koji je snažan dečko, prebacio ga i uhvatio u “kravatu” na podu. Herak se uspio se osloboditi. U njegovoj je ruci sijevnuo nož i zaderao se: “Ajde mangupe!”, prepričava nam Kristijan Schubert.


Kristijan i prijatelji pobjegli su kroz vrt. Gebaj i Herak izašli su na Domjanićevu i krenuli prema crvenoj Astri kojom su se i dovezli. Na odlasku, kojem je svjedočio i Antonio Schubert koji je upravo stigao do lokala, Gebaj je poručio: “Vratit ćemo se s utokama i sve vas pobiti!”
I vratili su se. Prošlo je možda dvadesetak minuta od njihova odlaska, pričaju braća Schubert. Prvi ih je primijetio njihov prijatelj Pavel, koji je, čim ih je ugledao, povikao: “Evo ih! Evo ih!”


“Okrenuli smo se i mi i vidjeli u rukama Heraka i Gebaja pištolje. Počeli smo bježati prema vrtu. I onda su odjeknuli pucnji i čuo se prasak stakla. U bijegu je Ivan Radebeljić glavom prošao kroz drvenu ogradu prema vrtiću. Moj prijatelj Kiki se sakrio u WC i zaključao. Tada smo zvali policiju. Došli su za pet minuta, nekoliko policijskih vozila i marica”, priča nam Antonio Schubert. “Došli su i forenzičari. Tražili su čahure, ali ih nisu našli. Tek kasnije čuli smo da to zapravo nisu bili pištolji koji ispaljuju prave metke. Ali, prasak je bio kao kod pravog pištolja. Nas su ispitivali više od dva i pol sata, a neki naši prijatelji nisu imali kod sebe osobne iskaznice pa je to bio problem. Drugi dan nakon događaja proveo sam više od 12 sati dok nisam dao iskaz. A još kad su policajci rekli našem prijatelju da ga je Gebaj posjekao nožem da bi ga onda mogli prijaviti za nešto konkretnije? Jer, da nema noža, nisu našli ni pištolj... Iako, čuo sam da su Heraka uhvatili za manje od sat vremena, a i Gebaj je bio brzo uhićen. Ja sam u četvrtak bio na prepoznavanju u policiji i odmah sam ga prepoznao. Držao je onaj broj i tresao se. Kao da je u nekakvoj krizi”, prepričao nam je Antonio Schubert.


Zabrana pristupa

Kaže nam kako je kafić Fala, dok su u najmu bili prethodni zakupci, mogao imati promet između 1500 i maksimalno 2500 kuna dnevno te da mu nije jasno zašto bi bili na meti reketara. Neki njegovi susjedi kažu nam kako su posebno Nenada Heraka viđali u Fali, dok su u zakupu bili prethodnici Schubertovih, jer je u drugim kvartovskim lokalima imao zabranu pristupa.
Nedavni događaj zbog kojeg se ispred Fale skupilo pet policijskih vozila nije ostao i bez odjeka na susjede Schubertovih. Kažu nam kako se u međuvremenu pojavila peticija kojom se traži zatvaranje lokala. Antonio Schubert razmišlja čak i o zatvaranju obrta, ali kaže da će ipak otvoriti lokal koji je spreman za rad. No, prethodnih nekoliko dana netko svaki dan dođe do lokala, primi za kvaku i ode. Gebaj i Herak prijavljeni su za pokušaj iznude. Pravosudni se epilog niti ne nazire.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:24