CERNA

VLASNIK PASA KOJI SU IZGRIZLI UMIROVLJENICU OSUĐEN NA UVJETNU KAZNU ZATVORA OD GODINU DANA Držao ih je bez nadzora, povodca i zaštitne košarice

Ilustracija; u krugu: kavkaski ovčar
 Mircea Costina/Alamy/Profimedia; eyb/imageBROKER/Profimedia / eyb / imageBROKER / Profimedia

Tri godine nakon što su dva kavkaska ovčara izgrizla umirovljenicu po glavi i tijelu, na Općinskom sudu u Vukovaru s nepravomoćnom presudom suočio se vlasnik pasa Ilija M. (62), inače diplomirani inženjer drvne industrije. Za sud je počinio teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, što ga je koštalo uvjetnih godinu dana zatvora s trogodišnjim rokom kušnje. Ujedno mora platiti i 1.290 kuna troškova kaznenog postupka, u što je uračunato sudsko medicinsko vještačenje.

Nemili događaj zbio se u Radićevoj ulici u Cerni 4. listopada 2017. godine oko 10:30 sati, kada su dva bijela kavkaska ovčara izjurila iz dvorišta na ulicu kojom je u tom trenutku prolazila Katica A. (70). Oborili su je na betonski nogostup te izgrizli po glavi, ruci i nozi, nanijevši joj otvorene rane uške, potkoljenice i nadlaktice.

Prema optužnici, psi su umirovljenici nanijeli teške tjelesne ozljede, a njihov vlasnik ih je držao bez odgovarajućeg nadzora, povodca i zaštitne košarice te ih vodio sa sobom u vrt svjestan da je susjedno dvorište neograđeno i da četveronožni ljubimci neometano mogu izaći išetati na ulicu.

Inače, psi su već jednom napali jednu mještanku.

Optuženi vlasnik pasa priznao je krivnju.

- Imam OPG i razne životinje. Tog jutra sa svoja tri psa, koja držim u dvorištu, otišao sam prošetati do vrta, pritom prolazeći dvorište gdje je kapija i još jedno dvorište. U jednom trenutku uočio sam da pasa u vrtu nema te sam krenuo prema dvorištu kuće i čuo da me netko doziva. Dvorišna kapija je bila zatvorena, psi su bili u gospodarskom dvorištu, a ispred kapije sam vidio susjedu Katicu kako leži na leđima između staze i trave, a pored nje je bila druga susjeda Jelena. Prišao sam joj i vidio krv na nozi, ruci i glavi pa mi je Jelena rekla da odem po vodu i ručnik. Netko je u međuvremenu pozvao Hitnu. Obišao sam susjedu Katicu. S njom sam u dobrim odnosima. Nismo se posjećivali po kućama, ali je znala sjediti na klupici kraj moje kuće. A nakon tog događaja više sam je puta vodio kod doktora te joj isplatio 31.000 kunu odštete i platio joj troškove liječenja - ispričao je u sudnici Ilija M.

O svojim psima kaže da ih nikada nije vodio izvan dvorišta, već samo do vrta koji nije ograđen pa su tako mogli odšetati i u susjedni vrt.

- Otprilike tri godine prije tog događaja, jedan od ta dva psa ugrizao je već jednu osobu za ruku - priznao je pseći grijeh Ilija M.

Napadnuta umirovljenica Katica A. prisjetila se kobnog jutra kada je krenula u trgovinu i putem primijetila Ilijine pse.

- Za jednog sam znala da je opasan. Htjela sam se vratiti kući, ali nisam jer sam mislila da je Ilija blizu. Psi su bili na pješačkoj stazi kraj kuće. Dozivala sam Iliju prije nego što sam se približila njegovoj kući, ali se pas zaletio na mene. Skočio je i srušio me na stazi i počeo gristi. Ugrizao me za glavu i u potiljak pa za uho koje mi je šivano. Ugrizao me je i za lijevu natkoljenicu, za trbuh i na kraju za nadlakticu desne ruke i za šaku. Možda bi me još i više izgrizao da se nisam skupila da mi ne isiječe vrat. Dok me grizao, zvala sam Iliju upomoć. Uzalud. Stigao je susjed Tomo koji je pse otjerao, a kad je došao Ilija, stao je uza zid vidno uplašen - prisjetila se umirovljenica Katica A., koja zbog tog napada slabo spava i budi se noću.

Susjed koji je napadnutoj ženi prvi pritekao u pomoć u vrijeme dok je zapomagala bio je u kupaonici te je pomislio da su psi napali njegova sina koji je taman trebao stići iz škole.

- Psi su lajali i čulo se zapomaganje. Uplašio sam se jer sam mislio da je moj sin, ali dok sam se oblačio da istrčim van čuo sam da se ne radi o djetetu. Psi su napali susjedu Katicu, a ja sam uzeo lopatu i krenuo na pse. Odmaknuli su se jer sam trčao prema njima i vikao. Povukli su se u Ilijino dvorište, a Katici sam rekao da ostane mirno ležati. Zvao sam suprugu koja je medicinska sestra da priskoči u pomoć, a dozvao sam i Iliju. Katica je obilno krvarila iz glave, ruke i noge. Hitna je došla za 15-ak minuta. Inače, jedan od tih pasa, onaj najveći je i najagresivniji te je prije toga već ugrizao jednu gospođu - ispričao je Tomislav R.

Tomislavova supruga Jelena također je vidjela jeziv prizor kako Katica leži na tlu, a na njoj psi koji ju grizu.

- Uho joj je bilo napola otkinuto. Ispod glave i noge bile su lokve krvi, a izgrižena joj je bila i šaka. Omotali smo je ručnicima i čekali Hitnu. S tim psima svakodnevno imamo problema jer se mnogi susjedi žale da im napadaju životinje po dvorištima - pojasnila je Jelena R.

Iz usmenog rješenja Ministarstva poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane, Ispostava Županja od 6. listopada 2017. se iščitava da je vlasniku pasa Iliji M. naloženo da psa Lokija koji je već ugrizao jednom cijepi protiv bjesnoće, da ga kastrira, drži u prostoru iz kojeg ne može pobjeći te da ulazna vrata dvorišta drži zatvorena, uz obavezan natpis na ulazu u objekt "opasan pas". Na javnu površinu dopušteno je psu izlaziti jedino s brnjicom i na povodcu, a morao je proći i test socijalizacije te školovanje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:42