DELOŽACIJA U ZAPREŠIĆU

Vlasnik tvrtke koja je kupila kuću povukao zaštitare: ‘Morao sam, inače bi sukob eskalirao...‘

‘U kući ih troje prima plaću. Provalili su i nitko im ništa ne može‘, ogorčeno nam je rekao vlasnik tvrtke Severitas
Antun Strjački.
 Tomislav Kristo/Cropix

Miljenka Strjački (65) je nakon 72 sata "zatočeništva" sa zaštitarima u obiteljskoj kući u Zaprešiću, koju su izgubili ovrhom, od subote ponovno na okupu s obitelji.

U kući, u kojoj su isključene struja i voda, i dalje vlada neizvjesna sudbina jer su davno ovršeni te prije dva tjedna deložirani, a kako su nakon toga ponovno provalili u dom koji više nije njihov, nego u vlasništvu tvrtke Severitas, predstoje im nove bitke. I dok Strjački tvrde da sudske odluke nisu pravomoćne, za Željka Turića, vlasnika Severitasa, stvari su jasne i sudski pravomoćno okončane.

Tri dana su zaštitari bili s Miljenkom u kući, a kad su se građani počeli okupljati opetovano ispred njihove kuće kako bi im pružili podršku, došlo je do iznenađenja.

- Morao sam povući zaštitare da ne dođe do eskalacije sukoba. Kao što se moglo vidjeti na snimkama, 30-ak ljudi je preskočilo ogradu te su im govorili: 'Hoćeš me lupiti, ajde'. Policija, koju sam pozvao zbog skupa i možebitnog narušavanja javnog reda i mira, sve je to mirno promatrala. Ista policija koja je prije dva tjedna Strjačke deložirala po odluci suda. Kakva se to pravna poruka šalje svim drugim građanima koji uredno otplaćuju svoje rate kredita? Strjački su provalili u dom koji više nije njihov i za koju su posljednje rate kredita platili prije desetak godina. U kući ih troje prima plaću. Provalili su i nitko im ništa ne može - ogorčeno nam je rekao Željko Turić, vlasnik tvrtke Severitas koja je kuću kupila prije dvije i pol godine.

Protiv Strjačkih je podnio kaznenu prijavu za provalu, a u ponedjeljak će vidjeti kako dalje postupati.

- I dalje mi nije jasno čemu sve ovo. Na dražbu za kupnju stana mogao se javiti bilo tko. Minimalni iznos određuje sud, a s obzirom na to da se na dražbu uvijek javi od 15 do 20 ljudi, vrijednost nerijetko dosegne puni iznos. A kad je nekretnina komplicirana, cijena bude nešto manja, ali ta se razlika brzo istopi jer, evo, skoro tri godine ne mogu raspolagati nekretninom koju sam kupio, troškovi se gomilaju, deložacija košta - zaključio je Turić koji tvrdi da Strjački svojim potezima samo kupuju vrijeme.

Podsjetimo, muke obitelji Strjački počele su 2007. godine kad su podigli 120.000 eura kredita od RBA zadruge te im je isplaćeno 39.000 eura. Nakon ovršnog postupka, koji je pokrenula RBA zadruga, kuća je prodana. Nekoliko deložacija uspjeli su odgoditi, ali ne i onu 23. travnja, da bi se nakon svega Miljenka Strjački vratila u kuću i promijenila brave. Severitas je angažirao zaštitare koji su joj tri dana bili nepoželjno društvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:37