NESREĆA UŽASNULA HRVATSKU

VOZAČ BMW-a KOJI JE UGASIO ŽIVOT CURICE NA ISPITIVANJU Trojica njegovih prijatelja pred tužiteljstvom u Velikoj Gorici prijetili našem fotoreporteru

David K. (gore lijevo), mjesto nesreće (glavna fotografija)
 Facebook, Davor Pongračić / CROPIX

Nakon noći provedene u pritvorskoj jedinici, na ispitivanje u dežurne prostorije Općinskog državnog odvjetništva u Velikoj Gorici doveden je David K. (33), muškarac koji je svojom nepažljivom vožnjom u zagrebačkom Blatu prije dva dana ugasio život sedmogodišnje djevojčice. Malenu Gretu udario je svojim BMW-om oko 21 sat u četvrtak na pješačkom prijelazu koji je u kobnom trenutku prelazila sa svojom sestrom blizankom i ocem. Tragediji je, prema dosad poznatom, kumovala nepažnja vozača i neprimjerena brzina kretanja zbog koje se nije uspio zaustaviti na vrijeme, a otegotna mu je i činjenica što mu je nakon nesreće izmjereno 0,34 promila alkohola u krivi.

No, njegovo dovođenje na ispitivanje u prostorije velikogoričkog tužiteljstva nije prošlo najmirnije jer su trojica njegovih prijatelja, koja su ga dočekala ne bi li mu dali podršku, prišla našem fotoreporteru Cropixa koji je tamo radio svoj fotografski posao te mu, prepriječivši se ispred njega, zaprijetili razbijanjem fotoaparata ako bude snimao.

A što se tiče Davida K., kako neslužbeno doznajemo, na ispitivanju nije iznosio obranu zbog velikog stanja šoka u kojem se nalazi od samog trenutka nesreće, već je jedino, u nekoliko navrata, ponovio da obitelji preminule djevojčice izražava najiskreniju sućut. Kojom je točno brzinom vozio utvrdit će prometni vještaci, ali njegova vožnja, prema izjavi oca preminule sedmogodišnjakinje, bila je brza.

Nesreća je, inače, izazvala ogorčenje mještana koji su organizirali u petak navečer prosvjed te ponovno aktualizirali pitanje uspornika koji su na toj dionici maknuti prije rekonstrukcije kolnika i nikad zatim vraćeni. Da bi se u manje od 24 sata nakon tragedije, na mjestu gdje su trebali biti već odavno, otvorile oči nadležnima pa su Zagrebačke ceste montirale uspornike. Iako su nakon obnove kolnika postojale inicijative da se ležeći policajci vrate, pojedinim građanima su isti smetali zbog stalnih vibracija koje su im poremetile statiku kuće.

Podsjetimo, otac stradale curice jutro poslije nesreće, dok je sa svojom drugom kćerkicom palio lampaše na mjestu pogibije, za HRT se prisjetio trenutaka dok je s curicama išao baciti smeće: "Taj vozač... uzeo mi je dijete, uzeo mi je cijeli život. Neće tako lako proći zbog ovoga. Ja sam stao na zebru s curicama. Dojurio je jedan auto pa sam im rekao: ‘Stanite, vidite kako ovaj juri’. Tu je nepregledan zavoj. Osluškivao sam i nisam čuo nikoga po zvuku da dolazi pa sam kazao: ‘Možemo ići’.

I moja Greta je krenula, bili smo na polovici ceste. I ovaj je dojurio. Bila je to velika brzina. Ne mogu procijeniti koliko, ali 80, 90, 100 km/h. Da, bila je to velika brzina jer na cesti nema tragova kočenja, nema ničega”.

David K., inače klesar po zanimanju, no vozi bager, kazneno će odgovarati za izazivanje prometne nesreće sa smrtnom posljedicom, a u slučaju da mu se sudskim putem dokaže krivnja, prijeti mu od 1 do 8 godina zatvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2022 23:59